Hrochová vítězkou EuroHeroes

Hrochová vítězkou EuroHeroes
Aktuality
úterý 19. září 2023
Tereza Hrochová a Damián Vích byli druzí při prestižním půlmaratonu v Ústí nad Labem. Vítězství zde slavili Ukrajinka Valeria Zinenko a Němec Sebastian Hendel. Ten je i celkovým vítězem série EuroHeroes, mezi ženami triumfovala Hrochová, která bude hlavní hvězdou nedělních Běchovic.

VÍCHŮV POVEDENÝ DEBUT

Rovinatá trať v Ústí nad Labem slibovala rychlé časy, ale ostré sluníčko v zářijovém odpolední bylo proti (startovalo se v 15 hodin). S náročnými podmínkami se nejlépe vyrovnal německý závodník Sebastian Hendel (1:05:16). „Hodně těžký závod. Doufal jsem v mnohem lepší čas, ale podmínky byly opravdu náročné, takže jsem rád, že jsem v cíli a mohu slavit vítězství. K tomu mi pomohla i parádní atmosféra kolem trati,“ řekl Hendel.

O 54 vteřin za ním v čase 1:06:10 doběhl k radosti domácích fanoušků Damián Vích, pro něhož to byla půlmaratonská premiéra. „Druhou půlku závodu jsem dost umíral. V tomhle teple to bylo těžké, od čtrnáctého kilometru to byl pro všechny boj o život,“ popsal reprezentant RunCzech Racing týmu. „Jsem ale nadmíru spokojený a strašně rád. Porazil jsem hodně kvalitních soupeřů, čas nebyl úplně stoprocentní, ale v tomhle počasí jsem udělal maximum.“

Třetím mužem v cíli byl Lotyš Dmitrijs Serjogins s časem 1:06:26. Jako druhý Čech a celkově devátý skončil Jiří Homoláč (1:09:37), hned za ním v pořadí byl Ondřej Fejfar (1:10:17).

HROCHOVÁ ŠEST VTEŘIN ZA VÍTĚZKOU

Mezi ženami dominovala s časem 1:13:43 Ukrajinka Valeriia Zinenko. „Jsem šťastná, že se mi povedlo zvítězit. Každý krok byl pro mě strašně těžký. Bojovala jsem sama se sebou, ani nevím, jak jsem to doběhla,“ uvedla šampionka.

Na paty jí nejvíc šlapala Tereza Hrochová (1:13:49). „Bylo fakt vedro, takže moc těžký závod. Zkoušela jsem Valerii doběhnout, jednu chvíli to vypadalo, že sotva zvedá nohy, ale pak zrychlila a nešlo to. S umístěním jsem moc spokojená,“ radovala se Hrochová.

Třetí ženou celkového pořadí byla Aleksandra Lisowska z Polska (1:15:18). České stupně vítězů za Hrochovou doplnily Tereza Jagošová (1:21:59) a Silvie Valová (1:23:05).

EVROPSKÝMI HRDINY HROCHOVÁ A HENDEL

V posledním letošním závodě série EuroHeroes, jehož cílem je podpořit a rozvíjet talenty evropské atletiky, šlo o celkové vítězství a rozhodovalo se na trati závodu. Králem prestižního běžeckého seriálu, do kterého se započítávají výsledky z Mattoni 1/2Maratonů v Karlových Varech, Českých Budějovicích, Olomouci a Ústí nad Labem, se stal Němec Sebastian Hendel, mezi ženami byla v hodnocení nejlepší Tereza Hrochová, což je velkým úspěchem pro všestranně nadanou českou běžkyni. Ocenění přijali oba vítězové z rukou Marka Vasiče, ředitele běžecké sekce Evropské atletiky, na slavnostním vyhlášení v hotelu Větruše.

DVA TISÍCE NA PŮLMARATONU, DALŠÍ STOVKY V DOPROVODNÝCH BĚZÍCH

„Věřím, že třináctý ročník Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem si všichni i přes nezvykle teplé počasí užili. Děkuju všem za skvělou atmosféru a už se těším na příště,“ prohlásil prezident organizačního výboru RunCzech Carlo Capalbo.

Sobotní běžecký svátek odstartoval na Mírovém náměstí už v 10 hodin, program otevřela dm rodinná míle, v jednu hodinu pak SPOLCHEMIE Český pohár v para cyklistice pod záštitou Českého svazu cyklistiky, v kategoriích handbike a tricykl. Ve tři hodiny zazněl startovní výstřel hlavního závodu, kterého se účastnilo téměř dva tisíce běžců, další stovky si užily rodinné běhy.

zdroj: RunCzech

Fotogalerie