Zelenskyj obvinil Rusko z genocidy a vyzval světové politiky k účasti na mírovém summitu

20. 9. 2023

čas čtení 4 minuty
 

Ukrajinský prezident uvedl, že na mírový summit by byli pozváni všichni vedoucí politikové, "kteří netolerují žádnou agresi"

"Zlu se nedá důvěřovat. Zeptejte se Prigožina, zda lze spoléhat na Putinovy sliby." Zelenskyj v OSN.

Volodymyr Zelenskyj řekl ve Valném shromáždění OSN, že Rusko páchá na Ukrajině genocidu, a vyzval světové lpolitiky, aby se zúčastnili mírového summitu, který by pomohl zastavit invazi a budoucí agresivní války.


Ukrajinský prezident, který se poprvé osobně objevil v jednacím sále shromáždění v New Yorku, využil této příležitosti k tomu, aby se pokusil získat podporu pro složitou situaci své země mezi mnoha zeměmi, zejména v zemích globálního jihu, z nichž mnohé se tváří v tvář rozsáhlé ruské invazi snažily se neangažovat.

 
Zelenskyj uvedl, že další podrobnosti svého mírového plánu, založeného na národní suverenitě a územní celistvosti, sdělí na středečním zvláštním zasedání Rady bezpečnosti. Uvedl, že na mírový summit budou pozváni všichni vedoucí politikové, "kteří netolerují žádnou agresi". Neřekl, kdy a kde se setkání uskuteční, ale již dříve vyjádřil naději, že se tak stane do podzimu tohoto roku.

Zelenskyj, oblečený do olivově zelené polokošile s dlouhými rukávy, použil slovo "genocida" a  poukázal na únosy desítek tisíc ukrajinských dětí ruskými okupačními orgány, kterým podle ukrajinského prezidenta vymývají mozky a nutí je nenávidět svou vlast.

"Nikdy předtím se masové únosy a deportace nestaly součástí vládní politiky. Až dosud ne," řekl Zelenskyj a dodal, že ukrajinská vláda zná jména desítek tisíc unesených dětí a má "důkazy o stovkách tisíc dalších unesených Ruskem na okupovaných územích Ukrajiny a později deportovaných".

"Snažíme se dostat děti zpět domů, ale čas běží a co s nimi bude? Ty děti v Rusku učí nenávidět Ukrajinu a všechny vazby s jejich rodinami jsou zpřetrhané. A to je jasná genocida," řekl Zelenskyj a dodal: "Když je nenávist namířena proti jednomu národu, nikdy se nezastaví."

Projev sledoval z ruských míst v sále zástupce stálého zástupce Moskvy při OSN Dmitrij Poljanskij, který si čas od času něco zapsal do zápisníku a občas se ušklíbl.

Zelenskyj rovněž obvinil Rusko ze zneužívání potravin a energie jako zbraní a poznamenal, že "existuje mnoho úmluv, které omezují zbraně, ale skutečné omezení možnosti využívat různých věcí jako zbraní neexistuje".

Vysvětlil, jak se Ukrajina a její partneři snaží obejít ruskou blokádu černomořských přístavů, ale ostře kritizoval sousední země Ukrajiny, kteří pravidelně blokují vývoz ukrajinské produkce na západ z obavy, že bude konkurovat jejich domácí produkci a sníží ceny.

Řekl, že "někteří naši přátelé v Evropě", jejichž projevy solidarity jsou "politickým divadlem", omezením dovozu z Ukrajiny "pomáhají připravit půdu pro moskevského herce".

Řekl, že Rusko, které dlouho používalo ropu a plyn jako zbraň, nyní vyzbrojuje jadernou energii, a poukázal na obsazení Záporožské jaderné elektrárny, kterou podle něj Moskva proměnila v potenciální "špinavou bombu".

Cílem ruského vojenského tažení je podle prezidenta proměnit Ukrajinu a její lid, půdu a zdroje "ve zbraň proti vám, proti mezinárodnímu řádu založenému na pravidlech". Pokud se to Rusům podaří, varoval, "mnoho míst v sále Valného shromáždění se může vyprázdnit".

Uvedl, že ukrajinský mírový plán, který zahrnuje stažení Ruska z ukrajinského území, vyvození odpovědnosti za válečné zločiny a náhradu škod, představuje "reálnou šanci ukončit agresi za podmínek národa, který byl napaden".

Zelenskyj dodal: "Zatímco Rusko tlačí svět do konečné války, Ukrajina dělá vše pro to, aby se po této ruské agresi nikdo na světě neodvážil napadnout žádný národ."

Podrobnosti v angličtině ZDE

2
Vytisknout
2813

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2023