Ornitologové pozorovali na Moravě v uplynulých dnech tři vzácné ptačí druhy

foto Ornitologové pozorovali na Moravě v uplynulých dnech tři vzácné ptačí druhy, které se v tuzemsku běžně nevyskytují. Na Kroměřížsku se objevil orel stepní (na snímku).

Kroměříž - Ornitologové pozorovali na Moravě v uplynulých dnech tři vzácné ptačí druhy, které se v tuzemsku běžně nevyskytují. Na Kroměřížsku se objevil orel stepní, na Olomoucku a Přerovsku ouhorlík černokřídlý a na Novojičínsku chaluha malá, sdělil ČTK místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Fotogalerie

Orel stepní obývá rozlehlé pláně na sever od Kaspického moře. Do střední Evropy se zatoulá velmi vzácně, v České republice je to podle ornitologů jeho pátý výskyt v historii. Dravce objevil 27. srpna ornitolog Pavel Shromáždil v polích u Skaštic a Břestu na Kroměřížsku. "Orel stepní se zde zdržoval několik dní díky velkému výskytu hrabošů polních, které zde lovili i další dravci a desítky čápů a volavek. Naposledy byl pozorován 2. září a ornitologové předpokládají, že se přesunul s ostatními dravci na jiné pole v okolí," uvedl Šafránek.

V době kalamitního výskytu hrabošů ornitologové v okolí Skaštic a Břestu pozorovali více než 50 čápů bílých, desítky volavek bílých a popelavých, velké množství kání, poštolek a motáků pochopů. "Na polích u Břestu se objevil i orel královský a několik orlů křiklavých. Všichni tito ptáci se zde několik dní živili přemnoženými hraboši," uvedl Šafránek.

Další raritou je ouhorlík černokřídlý, který žije v mokřadech na sever od Černého moře a zimuje v jižní Africe. Ve střední Evropě se vyskytuje velmi zřídka. Tentokrát se tak však stalo na Olomoucku a Přerovsku. "Ouhorlíka objevil 1. září na štěrkopískovně u Majetína ornitolog Patrik Spáčil. Pták se přidal k hejnu čejek chocholatých a později celé hejno odletělo na obilné strniště u obce Kokory," uvedl Šafránek. Vzhledem k tomu, že jde teprve o třetí výskyt tohoto druhu v České republice, přijeli ouhorlíka pozorovat nejen ornitologové z celé Moravy, ale i z Čech.

Výjimečný je na Moravě také výskyt chaluhy malé, kterou 2. září objevil ornitolog Lumír Pilch na poli u obce Velké Albrechtice na Novojičínsku. "Chaluhy jsou příbuzné racků a žijí v tundře na severu Evropy a jen velmi vzácně se zatoulají až k nám. Chaluha malá se u nás objevila již více než desetkrát a i tak považují ornitologové její výskyt za velmi výjimečný," doplnil Šafránek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 10°C

Celá předpověď