Vítězslav Dostál před 26 lety objel na kole svět. Před cestou si nechal vyoperovat slepé střevo, na ní ho honila smečka psů i roj včel

Vítězslav Dostál před 26 lety objel na kole svět. Před cestou si nechal vyoperovat slepé střevo, na ní ho honila smečka psů i roj včel
Zdroj: Pixabay

Jako první se o cestu kolem světa na kole pokoušel v roce 1986 Vlastimil Svoboda s Jiřím Číhou. Bohužel nedostali potřebná povolení od úřadů. Tohoto náročného úkolu se tak v polovině devadesátek ujal Vítězslav Dostál. 21. září tomu bude 26 let, co se v roce 1997 vrátil ze své skutečně náročné cesty.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 09. 2023 11:00

Vítězslav Dostál se narodil v roce 1959 v Bílovci. Vítězslav Dostál je cestovatel a cyklista, jenž jako první Čech objel svět na kole. První kolo značky Pionýr dostal v šesti letech. Vyučil se horníkem. Na vojně začal trénovat maratonský běh. V civilu pak pracoval jako mistr odborného výcviku. Cestu kolem světa začal plánovat ještě za minulého režimu.

Během příprav nic nepodcenil

Vítězslav se na cestu kolem světa připravoval skutečně svědomitě. Prodělal okolo patnácti očkování a nechal si vyoperovat slepé střevo. Den D připadl na 18. září 1994, kdy se ze Staroměstského náměstí vydal na trasu dlouhou 59 460 kilometrů, jejíž součástí byla návštěva 58 zemí světa. Pro cyklistiku (cestoval na dvou speciálně upravených kolech značky Velamos) a cestovatelství (vyprovázeli ho Hanzelka a Zikmund) to byla významná událost.

Na kole vezl pětatřicet kilo výbavy. Mimo jiné oblečení, stan, ešus a lékárničku. Na jeden den mohl utratit 15 dolarů. V přepočtu na koruny ho výprava vyšla na 1,2 milionu. Nutno ale dodat, že byla rovněž výjimečná. Obešel se bez navigace, mobilu a internetu. V současnosti bychom již něco takového viděli stěží.

Nehody a nesnesitelná bolest

Během cesty kolem světa zažil Vítězslav Dostál nejednu pernou chvilku. Na vlastní kůži pocítil silné zemětřesení, hurikán v Indonésii či písečnou bouři v Tibetu. V Nepálu se s ním zřítil vrtulník, v Tunisku ho honila smečka divokých psů a v Číně zase něčím vadil roji vzteklých včel. Nejméně "milosrdná" k němu ale byla Argentina. Tam přežil srážku s kamionem a tři přepadení.

V Brazílii se přiotrávil výfukovými plyny, kvůli tomu začal hodně zvracet. Hrozila mu tak silná dehydratace. Zabrat mu také dalo i jeho vlastní tělo. Bolest z neustálého šlapání do pedálů byla mnohdy tak nesnesitelná, že se nedokázal ani postavit na nohy. Díky nezlomné vůli se ale nevzdal.

Kolo vyměnil za traktor

Sice se každoročně účastní cyklojízdy Ebicykl (objíždějí se české a slovenské hvězdárny), další cestu kolem světa již ale neplánuje. Po restituci získal po dědečkovi statek v obci Hlubočec na Opavsku. Kolo tak vyměnil za traktor. Zničené stavení postupně zrenovoval a nazval Šťastná planeta.

V roce 2015–2017 působil ve funkci starosty obce Hlubočec. S manželkou Andreou má dcery Annemarii, Karolínu a syna Matyáše. Jeho jméno nese i planetka číslo 15902, kterou v roce 1997 objevila astronomka Lenka Kotková, roz. Šarounová na Ondřejovské hvězdárně, která se pyšní největším zrcadlovým dalekohledem v Česku.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Vítězslav Dostál
Čt24.českátelevize.cz: Vítězslav Dostál, první Čech, který objel na jízdním kole zeměkouli

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články