Světla, záblesky, koule

Krátce před tím, než se otřásla země v Maroku, zachytili lidé na videa ve svých mobilech podivná světla. Zvláštní modrý záblesk zaznamenala i bezpečností kamera ve městě Agádír na úpatí pohoří Atlas. Světla na obloze provázela také mohutné ničivé otřesy letos v Turecku a Sýrii. Objevila se i v Mexiku po silném zemětřesení v roce 2017. A mohli bychom pokračovat dál. Jen v tomto tisíciletí ozářily záblesky nebe třeba italské město L'Aquila jen několik vteřin před zemětřesením, které tuto oblast postihlo v roce 2009.

I na mnoha jiných místech světa hlásili lidé v souvislostí se zemětřesením světla, světelné koule či jakési zářivé šmouhy. Někdy tento jev trvá i několik minut, jindy světlo jen zabliká nebo osvítí oblohu jako blesk. Někdy jde o záři vysoko na obloze, jindy jsou nízko na obzorem. Liší se barvou i tvarem, jsou modré, zelené nebo růžové až ohnivě červené. „Která z těchto hlášení jsou skutečně pravdivá a která jsou výplodem fantazie, to opravdu nedokážeme říci,“ říká americký seismolog John Ebel z Boston College, autor knihy o historii zemětřesení v USA. V žádném případě však nepopírá, že se tato světla skutečně objevují již po staletí.

Následující video zachycuje záhadná světla zachycená krátce před zemetřesením v Maroku:

Zdroj: Youtube

Světla zemětřesení

Ačkoli mnoho z vědců považovalo tato světla za mýtus, skutečný důkaz o jejich existenci poskytnul v roce 1973 japonský geolog Yutaka Yasui, který zveřejnil snímky červeně a modře zářících mraků, a to během sérií zemětřesení ve městě Matsushiro (1965, 1967). Světla, která se objevila v Marrakéši mohla být jevem, kterému vědci říkají „světla zemětřesení“ – EQL (Earthquake Lights).

Na to jak a proč se objevují nemají vědci jasnou odpověď. „V některých hlášených pozorování mohou být světla způsobená tektonickými pohyby zemětřesných desek,“ vysvětluje geofyzik Friedemann Freund, který v roce 2014 prostudoval se svými kolegy desítky zpráv o těchto světlech, a to až záznamů ze 17. století. Domnívají se, že během seismické činnosti elektricky vodivé horniny jako basalt a gabro můžou ionizovat molekuly vzduchu, a když se dostanou na povrch, přitahují nabité částice v atmosféře a způsobí elektrický výboj, který se projeví jako záblesk či světlo.

Světla zemetřesení zachycená v Japonsku:

Zdroj: Youtube

Varování z vesmíru?

Mnohé ale stále zůstává nevysvětlené. „K zemětřesení v Maroku došlo v noci,“ říká Freund. „Podmínka, že světla zemětřesení budou viditelná pro lidi a možná i zaznamenaná kamerami je poměrně vysoká…“

Někteří geologové nepovažují tato světla za důkaz EQL, jiní připouštějí, že přinejmenším některá z nich lze tímto jevem vysvětlit. Jsou i vědci a skeptici, kteří zpochybňují jakoukoli souvislost těchto světel se zemětřesením. A pak tu máme ještě ufology. Někteří věří, že jsou tato světla varováním z vesmíru na blížící se katastrofu.

Zdroje: www.nytimes.com, www.dailymail.co.uk