Do Děčína dorazí Vlak Lemkin. Připomene výročí, kdy se genocida stala zločinem, i muže, který ji pojmenoval
Vlak je možné zdarma navštívit od pondělí 25. září do pátku 29. září
Co se chystá

Děčín - V pondělí 25. září 2023 zastaví v železniční stanici Děčín-východ Vlak Lemkin. Upozorní na 75. výročí od přijetí Úmluvy o zabránění a trestání zločinu genocidy Valným shromážděním Organizace spojených národů a představí osobnost Rafaela Lemkina. Čtyři speciálně upravené vagóny nabídnou multimediální výstavu i vzdělávací aktivity pro školy. Vlak je možné zdarma navštívit do pátku 29. září včetně, otevřen je denně od 14:00 do 19:00. Poté se přesune do České Lípy, Liberce, Trutnova a Hradce Králové.

Vlak Lemkin nese jméno po Rafaelu Lemkinovi, polském právníkovi židovského původu, autorovi právní a vědecké koncepce pojmu genocida a hlavním iniciátorovi Úmluvy o zabránění a trestání zločinu genocidy. „Našim cílem je představit veřejnosti významnou osobnost Rafaela Lemkina, který se zasloužil o to, že je genocida mezinárodním právem chápaná jako zločin. Vlak Lemkin jsme i proto speciálně vypravili letos, když si v prosinci připomínáme výročí 75. let od přijetí této úmluvy,“ říká k projektu Vlak Lemkin Šimon Krbec, ředitel Centra studií genocid Terezín a dodává: „Během jarní cesty navštívilo Vlak Lemkin za jeden měsíc více než pět tisíc lidí a více než tisíc žáků základních a studentů středních škol. I proto věříme, že projekt dokáže oslovit návštěvníky a školy i z dalších měst České republiky.“

Čtyři speciálně upravené vagóny dorazí do železniční stanice Děčín-východ (horní nádraží) v pondělí 25. září, poté se přesunou do dalších měst. Na návštěvníky čeká multimediální výstava, která představí osobnost Lemkina prostřednictvím herce Aleše Bílíka, 30minutová výstava je doplněna komentářem Dušana Sitka. Autorem výtvarného zpracování interiéru výstavních vagonů je scénograf a výtvarník Milan David. Součástí návštěvy Vlaku Lemkin je i prohlídka doprovodné panelové výstavy k tématu vzniku Úmluvy o zabránění a trestání zločinu genocidy a prohlídka výstavy S.O.S. Terezín o aktuálním dezolátním stavu terezínské Hlavní pevnosti.

Doprovodný program pro školy

Součástí projektu jsou i speciální programy pro žáky základních a studenty středních škol. Už na jaře učitelé ocenili zajímavé, interaktivní pojetí výstavy. „Jako pedagog oceňuji nevšední prostředí, které samo o sobě, na rozdíl od muzeí či tradičních expozic, dokáže žáky zaujmout," říká k výstavě Michal Návara ze základní školy Victoria School v Klánovicích. To potvrzuje i jeho kolegyně, pedagožka Pavlína Naegele: „Líbilo se mi zejména umělecké ztvárnění interiérů vagónů. Žáky zaujalo prolínání namalovaných siluet s audiovizuální prezentací. Působilo to jako pohled do minulosti. Návštěva ve Vlaku Lemkin byla podnětem pro další výuku o genocidě Arménů a genocidě ve Rwandě." Žáci a studenti pak oceňují především propojení tématu do souvislostí. „Vždy je dobré, když žáci mohou chápat látku více smysly. A jak mi někteří druhý den potvrdili, během projekce se ve vlaku cítili divně. Možná proto si mnohé, co slyšeli a viděli, budou pamatovat," říká k projektu Pavel Martinovský, předseda Asociace učitelů dějepisu ČR.

Autoři projektu plánují se vzděláváním o příčinách, původu a důsledcích genocid i nadále pokračovat: „Naším cílem je šíření poznatků mezinárodního vědeckého oboru studií genocid v České republice, proto nás zájem pedagogů, žáků i studentů velmi těší. V České republice dlouhodobě spolupracujeme s předními univerzitními pracovišti a učitelskými asociacemi. Vědecké zkoumání, studium i vyučování o genocidách pak vnímáme jako nutný prostředek k ochraně demokratických společností, které jsou založeny na respektu k právům jednotlivců a menšin,“ zdůrazňuje Šimon Krbec.
Smyslem projektu Vlak Lemkin je zabránit politickým a sociálním tendencím, které prostřednictvím rasisticky, fundamentalisticky a antisemitsky zaměřených skupin a hnutí posilují nárůst nenávisti a násilí ve společnosti. Autory projektu Vlak Lemkin jsou Šimon Krbec a Pavel Chalupa.

Program podzimní trasy Vlaku Lemkin 2023:

  • Žst. Děčín – východ (horní nádraží): 25. září – 29. září 2023
  • Žst. Česká Lípa: 1. října – 4. října 2023
  • Žst. Liberec: 6. října – 13. října 2023
  • Žst. Trutnov – hlavní nádraží: 15. října – 18. října 2023
  • Žst. Hradec Králové – hlavní nádraží: 20. října – 25. října 2023

Otevírací doba pro veřejnost:

  • Pracovní dny (pondělí–pátek): 14:00 – 19:00
  • Soboty, neděle a státní svátky: 11:00 – 19:00

Více informací o projektu nabídnou stránky www.studiagenocid.cz.

Centrum studií genocid Terezín

Centrum studií genocid Terezín působí od roku 2012 jako nezávislá, multidisciplinární a nezisková organizace, která usiluje o prosazení studia a výuky o příčinách, původu a důsledcích genocid, genocidního násilí, etnických čistek a masového vyvražďování ve světových dějinách.

Vlak Lemkin navazuje na úspěšný projekt Vlak Lustig, který se konal v letech 2012-2016 na nádražích 35 měst v České republice, Polsku a na Slovensku. Připomínal památku obětí holocaustu prostřednictvím divadelní hry Arnošta Lustiga "Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou" a řady vzdělávacích aktivit. Projektu Vlak Lustig se zúčastnilo více než 35 000 diváků všech generací.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru