Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Jak si vláda a poslanci naběhli na vidle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K prosazení novely zákona o pedagogických pracovnících posloužila „mrkvička“ v podobě garance 130% platu pro pedagogické pracovníky.

Článek

Ovšem již při projednávání poslancům došlo, že by to byla finanční „darda“. Tak se urychleně, ve chvíli, když již nešlo se bránit, se slova pedagogický pracovník změnila na učitel. Jak vychytralé.

Zákon byl s velkou pompou v médiích schválen a v diskusích nám již občané začali tiše závidět. Rozumný, situace znalý učitel zůstal zdrženlivý. On ví, že věřit může ve chvíli, kdy sumu uvidí na své výplatní pásce.

A dočkali jsme se. Ne, kdepak, nepíšu o nové radostnější výplatní pásce. Píšu o tzv. „naběhnutí si na vidle“ ze strany těch, kteří pro zákon zvedli ruku. I po úpravě na slovo učitel se zjistilo, že výsledná suma navýšení bude nejspíš velká. Co si vymyslet? Jak z té šlamastiky ven? Dali hlavy dohromady a máme tu řešení! Přidáme učitelům práci. Drzost, se kterou byste se v jiných resortech nesetkali. Vypadá to, že nejen, že bude práce víc, ale i peněz méně.

Kdo pracuje ve školství ví, že už dnes se celková pracovní doba učitelů někdy pohybuje nad 40 hodinovou hranicí v týdnu. Tak jim dáme „nášup“. A budeme argumentovat, že v těch lepšozemích mají učitelé také více hodin. A jako obvykle se zapomene říci, že v těch zemích učitel nemusí dělat asi třetinu toho, co dělá učitel český.

V době, kdy noví absolventi nechtějí nastupovat do školství. V době, kdy lidé ve zralém věku ze školství odcházejí, protože je tyhle kličky a výmysly přestaly bavit. V době, kdy se blíží doba velkého odcházení do důchodů, si doslova zazdíme pracovní podmínky. Jiné profese řeší nedostatek personálu benefity. Ve školství jim ještě naložíme práci zadarmo. Výsledek? Počkejme si. Možná se dočkáme novely novely, která umožní učit už maturantům. Takto se to má řešit, holoto.

Jak mohli poslanci schválit něco, o čem dopředu museli tušit, že nepůjde uskutečnit? Jsou vůbec kompetentní zvedat ruce při hlasování? Jak je postižen poslanec, který vyrobí takový nesmysl? Také mu sníží plat, jako by se to stalo pracovníkovi, který by podobným způsobem odvedl svou „práci“?

Zkuste si odpovědět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám