Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Nezávislé zahraniční médium,“ pochválil Rajchl web. Ten sídlí v Praze a má vazby na krajní pravici v Nizozemsku a Belgii

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Organizátor sobotní demonstrace Jindřich Rajchl sdílel po akci článek prakticky neznámého serveru Voice of Europe, který napsal, že na Václavském náměstí bylo 150 tisíc lidí. Rajchl server označil za „nezávislé zahraniční médium“. Ve skutečnosti server sídlí v Praze a historicky je spojený s krajně pravicovou scénou v Nizozemsku a Belgii. Jeden z belgických extremistů, kteří se serverem spolupracují, byl také na sobotní demonstraci.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Podle českých provládních médií deset tisíc. Podle nezávislých zahraničních ‚přes sto tisíc‘. Tak daleko jsme pokročili v objektivitě informací od roku 1989. Zlatý Rudý právo,“ napsal předseda strany PRO Jindřich Rajchl na svůj profil po sobotní demonstraci. Ke statusu připojil screenshot článku ze serveru Voice of Europe.

Ten napsal, že na Václavské náměstí přišlo přibližně 150 tisíc demonstrantů. Stejný článek později sdílela také senátorka Jana Zwyrtek Hamplová, která s PRO spolupracuje a na demonstraci také vystoupila. Na jejím Facebooku už příspěvek nelze dohledat, Deník N však má jeho kopii.

Rajchl Deníku N řekl, že pozadí serveru, který označil za „nezávislé zahraniční médium“, nezkoumal. „Já

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Protivládní protesty

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější