Inflace zpomalí ke dvěma procentům již v lednu, míní ekonomové. Popsali ale také řadu rizik

ekonomka Jana Matesová a ekonom Milan Bednář

Co na to vaše peněženka 20.9.2023

Inflace v lednu určitě klesne. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS se na tom shodli ekonomové Milan Bednář a Jana Matesová. Pokud by však míra růstu spotřebitelských cen zpomalila až na dvě procenta, dlouho se podle nich na této hranici neudrží. V globální ekonomice jsou totiž stále příliš velká rizika.

„Inflace v lednu samozřejmě půjde dolů. Nebyl bych ale natolik optimistický, že to půjde přesně na dvě procenta, a když ano, tak bych nebyl optimistický ohledně toho, že to tak zůstane,“ popsal v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ekonom Milan Bednář.

K TÉMATU: Inflace klesne na 2 procenta v první půlce dalšího roku. Snížení sazeb ale nečekejte, řekl Michl

Podle něj stále existují značná rizika, která mohou inflaci opět zvýšit. „Ať už se jedná o deficit státního rozpočtu, pokračování zelené politiky, nebo zvyšování daňových sazeb. To všechno jsou velká rizika, která mohou ukotvit na delší dobu vyšší inflaci,“ sdělil Bednář s tím, že to znamená také vyšší úrokové sazby České národní banky. „Lidé budou mít dražší hypotéky a ekonomice se z hlediska růstu nebude tolik dařit,“ dodal expert.

Podle ekonomky Jany Matesové bude inflace určitě nižší, než byla v loňském lednu. „Některé šoky, hlavně ty energetické, odezněly. Ale uvidíme v lednu, nevíme, jaká jsou očekávání prodejců a o kolik navýší ceny,“ popsala Matesová. Vůči tomu, že by se inflace udržela na dvou procentech delší dobu, je ale také skeptická. „V globální ekonomice jsou opravdu velká rizika,“ upozornila.

Více o aktuální ekonomické situaci nebo také o možné legalizaci a zdanění některých drog se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy: