Obrázek k článku Dave Matthews žasne nad lidskou existencí. V dubnu s kapelou zahraje v Praze
| Šárka Hellerová | Foto: Shore Fire Media

Dave Matthews žasne nad lidskou existencí. V dubnu s kapelou zahraje v Praze

Do Prahy se skupina Dave Matthews Band, jež letos vydala album Walk Around The Moon, vrátí po pěti letech. 16. dubna 2024 vystoupí v O2 universu.

„Vidět tuhle kapelu bylo jedinečným zážitkem, protože dokáže skloubit vysoké muzikantské umění s mainstreamovou srozumitelností,“ psal Jarda Konáš v roce 2019 v recenzi na tříhodinový koncert ve Foru Karlín. Dave Matthews Band podle něj tehdy předvedli dechberoucí výkon.

Svou kapelu Dave Matthews zakládal před dvaatřiceti lety v Charlottesville ve Virginii. Rodák s Johannesburgu hrál na kytaru od dětství, ale až když v téměř dvaceti letech zakotvil v Charlottesville, začal vystupovat. Při navazování vztahů s hudební komunitou těžil ze své pozice oblíbeného barmana v místním baru. Když se rozhodl nahrát pár svých písní, podařilo se mu dát dohromady silnou sestavu muzikantů. Spolu s bubeníkem Carterem Beaufordem a saxofonistou LeRoi Moorem, basistou Stefanem Lessardem a o něco málo později i s klávesistou Peterem Griesarem a houslistou Boydem Tinsleym dali dohromady první sestavu Dave Matthews Band. Lessard s Beaufordem brázdí s Matthewsem pódia dodnes.

Dave Matthews Band štědře zásobuje svůj YouTube kanál záznamy z koncertů, tak se nechte naladit

Letos skupina vydala své desáté studiové album Walk Around The Moon. Podle Mattewse se dotýká mimo jiné témat, jako jsou „marnost bojů“ lidské rasy, násilí páchané střelnými zbraněmi, láska, moderní politický diskurz a vděčnost. Časopisu Variety prozradil, že při vzniku alba uvažoval nad „prostou závažností toho, jak neskutečné je, že tu jsme, že existujeme. Jaký úžas vzbuzuje naše existence a to, že je tato planeta tak pohostinná.

Právě tato fascinace životem podle Variety Matthewse inspiruje již od začátku a pomohla mu stát se jedním z nejúspěšnějších rockových muzikantů světa. Walk Around The Moon je jedno z alb, která vznikla během pandemie, což tvůrcům dopřálo větší luxus času. „Mohl jsem své myšlenky trochu víc dotáhnout, než se zapojil další vysoce kvalifikovaný člověk, což mi dalo větší svobodu,“ svěřil se Matthews.