Vzkříšení legendárního britského Mini v elektrické podobě. Cena tohoto prcka startuje na 3,5 milionech korun

Přidat na Seznam.cz

Z anglického Silverstonu nám přichází novinka, která by mohla potěšit jak milovníky retro aut, tak zastánce elektromobility. Společnost David Brown Automotive (DBA) nás překvapila modernizovanou verzí téměř neznámého malého vozu, který kdysi nesl jméno „Mini“.

Společnost DBA se ve své historii věnovala především úpravám tradičního britského Mini na benzinový pohon. Nyní však firma dává vozu nový život v podobě elektrického pohonu, a jak sama tvrdí, chce nastavit nová měřítka pro nulové emise.

Technické specifikace

Nové Mini od DBA je vybaveno baterií o kapacitě 18,8 kWh, což je stejná velikost jako u hybridního Volva XC60 nebo XC90. S výkonem 95 koní a točivým momentem 176 Nm dokáže vůz, který váží pouhých 640 kg, rozjet se z 0 na 100 km/h za 8,5 sekundy. V režimu „sport“ může dosáhnout maximální rychlosti 150 km/h. Nabíjení baterie je možné dobit za pouhé tři hodiny pomocí 6,6 kW nabíječky na střídavý proud.

Vůz se v roce 2023 může pyšnit moderním infotainmentem s podporou CarPlay a Android Auto. Přesto si zachovává příjemně analogové přístrojové vybavení. Jeho design je elegantní a jeho kompaktní rozměry jsou v dnešní době plné velkých SUV jako balzám na duši.

Cena a závěr

Tento nový retro elektromobil nepatří mezi levné zážitky, cena začíná na 4 500 000 korunách. Každý zákazník může poskytnout dárcovské auto a nechat si svůj vůz vytvořit zcela na míru, což je luxus, který si budou moci dovolit opravdu jen vyvolení.

„Elektrifikace tak kultovního modelu je neodmyslitelnou výzvou,“ říká Michelle Gay, ředitelka prodeje a marketingu společnosti DBA, „ale naše snaha je poskytnout výkon, kvalitu a spolehlivost, kterou očekávají naši zákazníci.“

Moderní interpretace klasického Mini od DBA nabízí kombinaci retro šarmu a moderní elektromobility, což by mohlo vytvořit jedinečnou alternativu v dnešním rostoucím trhu elektromobilů.

Zdroj: TopGear