Sophos: Při podvodech typu Sha Zhu Pan byly využity falešné kryptoměnové obchodní platformy a odcizen více než milion dolarů

Sophos podrobně popisuje příběh oběti, která byla podvedena prostřednictvím obchodní platformy a během jednoho týdne přišla o 22 000 dolarů

Praha, 21. září 2023 – Sophos, celosvětový lídr a inovátor v oblasti poskytování kybernetické bezpečnosti formou služby, zveřejnil výsledky rozsáhlého zkoumání podvodu typu shā zhū pán (tzv. porcování prasat), který využívá falešné kryptoměnové obchodní platformy (fondy likvidity) k odcizení již více než 1 milionu dolarů. Studie „Nejnovější evoluce podvodu typu ‘porcování prasat’ láká oběti na schémata falešné těžby“ popisuje příběh Franka[1], jedné z podvedených obětí, který během jediného týdne přišel o 22 000 dolarů poté, co ho v seznamovací aplikaci MeetMe kontaktoval „někdo“, kdo se vydával za „Vivian“.

Po prozkoumání Frankova příběhu tým bezpečnostních analytiků Sophos X-Ops odhalil celkem 14 domén spojených s podvodnou operací a desítky téměř identických podvodných stránek, které dohromady vynesly této skupině „porcující prasata“ více než 1 milion dolarů za tři měsíce.

Tento podvod využívá z velké části neregulovaný svět decentralizovaných finančních (DeFI) aplikací pro obchodování s kryptoměnami. Tyto aplikace vytvářejí „fondy likvidity“ různých typů kryptoměn, ke kterým pak mohou uživatelé přistupovat a provádět obchody z jedné kryptoměny na druhou. Účastníci těchto transakcí dostávají procento z poplatku zaplaceného při uzavření obchodu, což vytváří lákavou návratnost investice. Aby se účastníci mohli k obchodní platformě připojit, musí nejprve podepsat online smlouvu – tedy kontrakt, který dává jinému účtu (obvykle provozovatelům platformy) svolení k přístupu k peněženkám účastníků, což má usnadnit obchodování. Stejným způsobem fungují i falešné obchodní platformy, které „řezníci“ stále častěji využívají k odčerpávání finančních prostředků svých obětí. Na rozdíl od legitimních fondů však tito podvodníci v určitém okamžiku náhle ukončí své služby a vyprázdní celý fond likvidity ve svůj prospěch.

„Když jsme poprvé objevili tyto falešné fondy likvidity, byly poměrně primitivní, a ještě stále se vyvíjely. Nyní jsme svědky toho, že podvodníci typu sha zhu pan přebírají tento konkrétní typ podvodu s kryptoměnami a hladce jej začleňují do svého stávajícího souboru taktik, jako je lákání obětí prostřednictvím seznamovacích aplikací. Jen málokdo chápe, jak funguje legitimní obchodování s kryptoměnami, a tak je pro tyto podvodníky snadné své oběti oklamat. Pro tento druh podvodu už dokonce existují sady nástrojů, takže různí „řezníci“ mohou takový podvod s kryptoměnami snadno zařadit do svého arzenálu. Zatímco v loňském roce Sophos zaznamenala několik desítek podvodných stránek „fondů likvidity“, nyní jsme jich našli více než 500,“ řekl Sean Gallagher, hlavní výzkumník hrozeb ve společnosti Sophos.

Tým Sophos X-Ops se o tomto typu těžby likvidity poprvé dozvěděl právě od oběti vystupující pod jménem Frank, který se přes seznamovací aplikaci MeetMe spojil s podvodníkem skrývajícím se pod jménem Vivian, Němkou údajně žijící a pracující ve Washingtonu. Frank si s Vivian několik týdnů posílal zprávy, ve kterých se romantické sliby střídaly s vytrvalými pokusy přesvědčit Franka, aby investoval do kryptoměn. Nakonec si Frank otevřel účet v Trust Wallet (což je legitimní aplikace pro převod dolarů na kryptoměny) a připojil se k fondu likvidity, který mu Vivian doporučila. Ve skutečnosti se jednalo o podvodnou stránku, která jako zástěrku využívala značku zavedeného poskytovatele decentralizované finanční platformy Allnodes. V období od 31. května do 5. června investoval Frank do tohoto systému 22 000 dolarů. A o pouhé tři dny později podvodníci Frankovu digitální peněženku vyprázdnili. Frank chtěl získat své peníze zpět a obrátil se na Vivan, která mu tvrdila, že musí do fondu investovat ještě víc, aby získal své prostředky i „odměny“. Zatímco Frank čekal, až mu banka schválí převod peněz na Coinbase, začal zkoumat co se děje a narazil na článek o těžbě likvidity od společnosti Sophos. V té chvíli se Frank obrátil na Seana Gallaghera s prosbou o pomoc.

I poté, co Gallagher Frankovi doporučil, aby Vivian zablokoval, ho nakonec našla na Telegramu a pokračovala v pokusech nalákat ho na „pokračování v jejich investici“. Poslala mu dokonce dlouhý emotivní dopis, který byl velmi pravděpodobně vytvořen generativní umělou inteligencí.

„Tento druh podvodů je obzvláště záludný v tom, že nevyžaduje instalaci malwaru do zařízení oběti. Nezahrnuje ani falešnou aplikaci, jako některé z těch, se kterými jsme se setkali u jiných podvodů typu CryptoRom. Celý tento falešný fond likvidity byl spuštěn prostřednictvím legitimní aplikace Trust Wallet. V jednu chvíli se Frank dokonce pokusil kontaktovat podporu služby Trust Wallet, aby získal své peníze zpět, ale spojil se zase jen s falešným kontaktem podpory z podvodné stránky fondu likvidity. V těchto kryptoměnových aplikacích neexistuje žádná regulace fondů – ať už jsou legitimní, nebo ne. Tyto podvody jsou úspěšné pouze díky sociálnímu inženýrství a zločinci jsou vytrvalí. Vivian se snažila Franka kontaktovat ještě několik týdnů poté, co ji zablokoval na WhatsAppu.

Jediným způsobem, jak se před těmito podvody chránit, je být ostražitý a vědět o jejich existenci a jak fungují. Proto se Frank chtěl o svůj příběh podělit. Uživatelé by se měli mít na pozoru, když je někdo, s kým nemají žádné jiné spojení, náhle osloví prostřednictvím jakékoli seznamovací aplikace nebo platformy sociálních médií. Zejména pokud ta chce osoba přesunout konverzaci na platformu jako WhatsApp a poté diskutuje o investování do kryptoměn,“ řekl Gallagher.

Sophos sdílel své poznatky o tomto případu se společnostmi Chainalysis a Coinbase, jakož i s dalšími odborníky na vyšetřování hrozeb v oblasti kryptoměn, kteří pokračují v prošetřování. Lidé, kteří se domnívají, že se mohli stát obětí podvodu typu „porcování prasat“ nebo podvodné těžby likvidity, se mohou obrátit na společnost Sophos. Měli by také požádat o pomoc místní orgány činné v trestním řízení.

Více informací o nárůstu podvodů při těžbě likvidity najdete v článku „Nejnovější evoluce podvodu typu ‘porcování prasat’ láká oběti na schémata falešné těžby“ na stránkách Sophos.com.

# # #

O společnosti Sophos

Sophos je celosvětovým lídrem a inovátorem v oblasti pokročilých řešení kybernetické bezpečnosti, včetně služeb Managed Detection and Response (MDR), služeb reakce na incidenty a širokého portfolia technologií pro zabezpečení koncových bodů, sítí, e-mailů a cloudu, které pomáhají organizacím čelit kybernetickým útokům. Jako jeden z největších poskytovatelů čistě kybernetické bezpečnosti chrání Sophos více než 500 000 organizací a více než 100 milionů uživatelů po celém světě před aktivními protivníky, ransomwarem, phishingem, malwarem a dalšími útoky. Služby a produkty společnosti Sophos se propojují prostřednictvím cloudové konzole pro správu Sophos Central a jsou podporovány týmem Sophos X-Ops, který se zabývá analýzou hrozeb napříč doménami. Analýza Sophos X-Ops optimalizuje celý adaptivní ekosystém kybernetické bezpečnosti Sophos Adaptive Cybersecurity Ecosystem, který zahrnuje centralizované datové jezero využívající bohatou sadu otevřených rozhraní API dostupných zákazníkům, partnerům, vývojářům a dalším dodavatelům kybernetického zabezpečení a informačních technologií. Sophos poskytuje kybernetickou bezpečnost formou služby organizacím, které potřebují plně řízené bezpečnostní řešení na klíč. Zákazníci mohou také spravovat svou kybernetickou bezpečnost přímo pomocí platformy pro bezpečnostní operace společnosti Sophos nebo využít hybridní přístup a doplnit své interní týmy službami společnosti Sophos, včetně vyhledávání hrozeb a jejich nápravy. Sophos sídlí v britském Oxfordu a své produkty prodává prostřednictvím prodejních partnerů a poskytovatelů spravovaných služeb (MSP) po celém světě. Další informace jsou k dispozici na adrese www.sophos.com. Pro novinky z oblasti kyberbezpečnosti sledujte společnost Sophos prostřednictvím kanálů TwitterLinkedInFacebookSpiceworks, a YouTube.


[1] Jméno bylo změněno z důvodu ochrany soukromí oběti.