Oslava 70 let od založení Fakulty tělesné výchovy a sportu UK se koná již tuto sobotu

Kulaté výročí si připomene oslavami, které proběhnou v sobotu 23. září v areálu školy na pražském Veleslavíně od 10 do 18 hodin.

Celodenní akce bude příležitostí pro všechny absolventy, bývalé i současné zaměstnance, ale i širokou veřejnost navštívit náš kampus, prohlédnout si prostory školy a společně zavzpomínat na uplynulých 70 let její historie. U příležitosti oslav budou k vidění historické fotografie a upomínkové předměty, zapůjčené mimo jiné i ze soukromých archivů samotných absolventů, video sestřihy ze života fakulty, ale také nabitý program zaměřený na podporu zdravého životního stylu v duchu naší současné vzdělávací filozofie.

Mezi osobnosti, které fakultu vystudovali patří Martin Doktor, Ondřej Šebek, Kateřina Nekolná, Ludmila Formová a mnozí další budou na akci přítomni

Kateřina Nekolná

Bývalá reprezentantka v atletickém sedmiboji, účastnice mistrovství Evropy i mistrovství světa. Druhá ze světové univerziády 1999 z Mallorky, čtyřnásobná mistryně ČR v sedmiboji. Mezi mé oblíbené sporty patří golf, cyklistika, sjezdové lyže, běh na lyžích, snowboard, in-liny a spousta dalších sportů, jako třeba vodní lyže atd.

Nejprve působila jako sportovní instruktorka a měla vlastní sportovně-reklamní firmu. Zároveň začala externě spolupracovat se sportovní redakcí České televize, kde později získala zaměstnání. V letech 2000 až 2005 moderovala sportovní zpravodajství v pořadu Dobré ráno. V roce 2009 se stala moderátorkou Branek, bodů, vteřin a zůstala jí až do roku 2012. Od roku 2013 moderuje Sportovní zprávy na programu ČT sport. Souběžně se věnovala také práci komentátorky a reportérky sportovních, především atletických přenosů a záznamů. Moderuje také různé sportovní a společenské akce. Se Štěpánem Škorpilem a Jackem Přibáněm např. působila jako hlasatelka v O2 areně při halovém mistrovství Evropy 2015. 

Katko, jste absolventkou FTVS UK, jakého oboru?
Jsem absolventkou jednooborového studia trenérství.

Kdo patří mezi vaše spolužáky?
Jelikož jsem si studium rozkládala s ohledem na souběžné magisterské studium žurnalistiky, tak jsem se objevila v různých ročnících. Mezi těmi, s kterými jsem začínala je třeba Jakub Petr – hokejový trenér, nebo třeba Jiří Bříza – trenér para hokejistů.

Na co v rámci studia nejraději vzpomínáte?
Nejraději samozřejmě vzpomínám na sportovní kurzy. Ty jsou na FTVS neopakovatelné a také nezapomenutelné.

Co ti FTVS UK dala pro tvůj osobní, ale i profesní život?
FTVS UK mi dalo kromě vzdělání skvělou partu báječných kamarádů s kterými se stýkáme doposud. Co se týče profesního pracovního života, tak především to, že s veškerými výhrami a prohrami je nutno dál pracovat, a to v duchu sportovního fair play.

Martin Doktor

Byl právě v polovině svého magisterského studia na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK, když PhDr. Martin Doktor vybojoval v roce 1996 dvě zlaté medaile v rychlostní kanoistice na olympijských hrách v Atlantě. „Potom, co jsem vyhrál, se někteří moji učitelé vyptávali na zkušenosti z mé sportovní praxe i z tréninku. Myslím, že přesně takto by měla fakulta fungovat, je to ideální propojení teorie s praxí. Já si z fakulty odnesl spoustu vědomostí a zároveň jsem na ní zanechal i něco ze svých vlastních zkušeností,“ říká dnes Martin Doktor, který po magisterských státnicích pokračoval i v doktorské formě studia a od roku 2006 si tak před své jméno může psát titul PhDr. Pochopitelně i ve své rigorózní práci se věnoval kanoistice, konkrétně technice a taktice tohoto sportu.

Po své závratné sportovní kariéře, kdy se stal několikanásobným vítězem Světového poháru, mistrem světa i Evropy a samozřejmě také olympijským vítězem, se v roce 2008 posunul do role sportovního trenéra reprezentace rychlostních kanoistů, později působil dokonce jako reprezentační šéftrenér a dosud se kanoistice věnuje například v roli konzultanta současného reprezentačního trenéra. V roce 2012 se stal sportovním ředitelem Českého olympijského výboru. Od té doby se svými kolegy mimo jiné zorganizoval 28 olympijských výprav (včetně mládežnických akcí či Světových her), přičemž v 26 případech byl i vedoucím výpravy. Byl také šéfem mise na ZOH Soči 2014, OH Rio 2016, ZOH Pchjongčchang 2018, OH Tokio 2020 a ZOH Peking 2022.

Martine, jste absolventem FTVS UK a konkrétně jakého oboru?
Na fakultu jsem se dostal na obor učitelství TV-Biologie a záměrně používám slovo „dostal“, protože tenkrát nás bylo na jedno místo 13 uchazečů, takže jsem byl šťastný, že se mi podařilo na studia probojovat… Ze začátku jsem dokázal kombinovat náročné studium na dvou fakultách (výuka biologie probíhala na Přírodovědecké fakultě UK). Postupem času – jak z hlediska tréninku, tak z hlediska požadavků na studium na Přírodovědecké fakultě – jsem musel „přejít“ na jednooborové studium. Takže nakonec jsem větší část mého studentského působení na FTVS, včetně diplomové práce a závěrečných státních zkoušek, strávil na „TVS“, specializace kanoistika.

Kdo patří mezi vaše spolužáky?
No na rovinu – moje studium bylo trochu delší a „prošel“ jsem několika ročníky. Takže spolužáků mám hodně. 😉 Nejvíc si ale asi vzpomínám na kolegy, se kterými jsem začínal. Nechci teď někoho jmenovat, aby se ostatní nenaštvali, že jsem na ně zapomněl. Ale z hlediska mé současné práce můžu určitě zmínit Blanku Konečnou – tenkrát Ježkovou, která je na ČOV v pozici šéfky Českých domů, anebo Zbyňka Pavláska, se kterým se potkávám často na mládežnických olympijských akcích jako s trenérem reprezentace běžeckého lyžování. Samozřejmě se v rámci svojí práce i mimo ni potkávám i s mnohými dalšími….

Na co v rámci studia nejraději vzpomínáte?
Rád vzpomínám na první dva roky, kdy jsem zažíval skutečný studentský život. Škola, trénink, kolej, cesty po Praze tramvají s pádlem v ruce, kamarádi a kamarádky, občas i studentské večírky, když jsem měl na podzim volno od tréninků. Bylo to fajn a nikdy už nic takového nezažiji, protože na to má člověk nárok jen jednou za život. A také vzpomínám na mnohé z vyučujících. Někteří na fakultě zažili už moje rodiče, a tak bylo občas úsměvné, když mi to připomínali – třeba po zkoušce, kdy jsem neexceloval…

Co Vám FTVS UK dala pro váš osobní, ale i profesní život?
Fakulta mi dala hodně především v tom smyslu, že jsem se tam naučil pracovat se svým časem. Teď se tomu říká asi „time management“, ale prostě šlo o to, že jsem si musel naplánovat svůj čas tak, abych všechno stihl. A co je asi nejdůležitější – naučilo mě to být samostatný. Najednou mi čas neřídili rodiče, nebo trenér (i když u mě to vlastně bylo to samé). Musel jsem se o sebe postarat sám. To byl hodně velký zlom v mém životě. A samozřejmě pro mě byla fakulta velice důležitá i v mé sportovní kariéře. Naučil jsem se i z teoretické stránky, jak tělo při tréninku funguje, mohl jsem to, co se dělo se mnou a kolem mě vnímat v daleko širší perspektivě, a to mi ve výsledku moc pomohlo.

You may also like...