InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert žáků Marie Homolkové

    středa 22.5 17:00 - ZUŠ – Hrad, Strakonice

  • Posezení s harmonikami

    středa 22.5 18:00 - Hospoda Myslivna Dražejov

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Za stoly v budějovickém okrese je rozehráno. V RP I už bez bratří Böhmů, historická premiéra Doudleb

TRHOVÉ SVINY - Stolnětenisové hnutí se dalo do pohybu a je to síla – jen na Českobudějovicku poslaly kluby do okresních soutěží čtyřicet týmů! Po letní pauze herny znovu ožily a jedním z prvních oddílů, který vytáhl do boje, byly v pondělí 18. září Trhové Sviny, jejichž A-družstvo na úvod vyprovodilo Žimutice 14:4.

 

Hosté přijeli bez své jedničky, hrajícího starosty Žimutic Zdeňka Šáleného, a bylo to znát. Vedoucí vítězů Luboš Marek ml. připouští, že perspektivně by Sviny rády napodobily fotbalisty a posunuly své muže do kraje. „Je to dlouhodobý cíl, ale zatím na to, myslím, asi nemáme lidi. Snažíme se proto vychovat mládež a na základní škole delší dobu běží kroužek, který jsem si teď vzal na starost. Také jsme založili D-tým, protože se nám tu objevilo dost nových tváří, lidí, kteří hrají pro zábavu. Včetně tří vozíčkářů," upozorňuje činovník, že v bezbariérové hale jsou vřele vítáni i sportovci s handicapem. A to Sviny jedině zdobí. „Kuba Lenz je z nich asi nejlepší," chválí Marek mladíka.

Poté, co se rozpadla parta v nedalekém Byňově, přivítal jako posilu Josefa Baštu, jenž prokazuje bojovnou krev i v novém dresu: „Dělá body a pomáhá nám držet se v jedničce," vyzdvihuje Marek spoluhráče.

Legendy školí v okrese

Nenechte se zmýlit, i v RP I najdete hráče s ligovou minulostí! Manažerovi Václavu Matoušovi se před minulou sezonou povedl husarský kousek, když dopsal na soupisku Dasného rutinéra Petra Staňka. Pokud bývalé opoře Sokola ČB vydrží zdraví, bude v soutěži znovu jen výjimečně hledat přemožitele. Zejména když letos chybí ve startovním poli bratři Böhmové, kteří dotáhli Zliv k postupu, a hlavně František se stal s bilancí 64 (výher):1 (porážka) suverénem soutěže. Což ale pro zasvěcené nebylo žádné překvapení, protože má pořád zlatou ruku a navrch moře zkušeností...

Ve Zlivi se legendární Böhm připomněl po herní pauze, od roku 2020 tam školí soupeře. „Na brigádě mě oslovili, že by se to chtěli naučit, jestli bych je netrénoval. Byla zrovna covidová doba, tak chodili hrát ke mně domů. Slovo dalo slovo, sice jsem dlouho nehrál, ale kvůli zábavě a partě, sociálnímu kontaktu, jsme přestoupili do Zlivi," hovoří František i za bratra Pavla.

Pamětníci mohou jen vzpomínat na bitvy s tradičními kluby, které nepřežily: Startem a Motorem České Budějovice. Postihl je podobný osud, obaž přišly o svou hernu. Oddíl na Startu byl nucen opustit zázemí v Mladém a část hráčů se přesunula na Borek. Motor dlouho přežíval v pronájmu, až mu zlomila vaz genereční krize, odchod duše týmu Ludvíka Mühlsteina do sportovního důchodu - a doba covidová bohatou historii uzavřela definitivně.

Na scéně nováčci

Ale z podhoubí okresního stolního tenisu přicházejí i dobré zprávy. V RP III se poprvé budou reprezentovat Doudleby, kam se přesunul Vladimír Paleček, bývalá stálice Sokola Nové Ves, a kolem něj se utvořil tým začátečníků. Na úvod podlehli Černému Dubu D 5:13, doma ve Straňanech se v historické premiéře představí v pondělí 25. září proti Sokolu ČB.

Nesměle se chystá na vstup na závodní scénu čerstvě založený oddíl na Dobré Vodě u Českých Budějovic. Prozatím našel útočiště v místní základní škole a během podzimu by se měl stěhovat do nových prostor, kde začne formovat družstvo na zápasy. Stejně jako Doudleby plánuje start z nejnižších pater.

Jinak na to šli v Lipí, kde pod taktovkou zapáleného funkcionáře Radka Húsky už má družstvo porodní bolesti za sebou. Béčko bude chtít chtít dokázat, že se za rok v okrese dostatečně otrkalo. Loni si Lipí přihlášením rezervy do RP II ukouslo moc velký krajíc a bylo za otloukánka: ani jednou nepoznalo pocit vítězství. Jak to bude tentokrát?

Stolní tenis na Českobudějovicku řídí z Borovan předseda Jiří Krýsl. „Mužstva se v pohodě naplnila. Jak to tak bývá, byly sice nějaké výměny soutěží mezi oddíly, ale myslím, že okres bude fungovat dobře a neměl by být problém," uvedl Krýsl na prahu nové sezony.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace