Jiří Fejgl
21. září 2023 • 22:55

Sparta - Limassol 3:2. Po rozpačitém úvodu obrat, v hlavní roli Krejčí

Autor: Jiří Fejgl, inf
Vstoupit do diskuse
57
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z padoucha je hrdina. Na Letné se zase jednou odehrál klišovitý příběh. Do hlavní role byl obsazen Ladislav Krejčí, kapitán rudého mančaftu. První zápas ve skupině Evropské ligy s Arisem Limassol začal zle nedobře, ale pak výsledek překlopil na stranu české mistra. Sparta vyhrála 3:2.



Žádná velká jízda to nebyla, ale… Sparta vstoupila do základní skupiny Evropské ligy vítězně a do nedělního střetu se Slavií půjde na vlně.

Duel prakticky rozhodla turbulentní čtvrthodina, v níž hrál klíčovou roli kapitán z Letné. Nejdříve se musel chytat za hlavu. Hosté se po standardce dostali k odraženému balonu, který vrátili do vápna, míč padal za defenzivní linii domácích. Ti zaváhali, řítila se na ně pohroma. V tu chvíli Krejčí zakročil, trefil však kopačkou do hlavy jednoho ze soků.

Penalta! Jasná… Sparťané ani neprotestovali, což je vlastně klasické přiznání viny. Peter Vindahl se vrhl k pravé tyči, střelec Aleksandr Kokorin, Rus, jenž měl na Letné skupinku podporovatelů, poslal míč na druhou stranu. Totálně v klidu.

Sparta v tu chvíli nevypadala dobře. Hra byla rozháraná, bez šancí, bez nápadu. Letenské však zachránila jejich tradiční zbraň - standardní situace a mistr zakončení Krejčí.

Známkování všech hráčů Sparty si projděte ZDE >>>

Ve 20. minutě začal obrat rohový kop, který rozehrál Kaan Kairinen. Finský střeďák ho trefil precizně na Krejčího hlavu. Levák z Brna demonstroval, že je v těchto situacích tuze platný. V pokutovém území je při útočných standardních situacích tradičně nebezpečný, také tentokrát skóroval.

Nebylo to však pouze jednou. Po pěti minutách tu byl další „mrtvý míč“. Aut si vzal na starosti při absenci Lukáše Sadílka v základní sestavě křídelník Lukáš Haraslín. Míč letěl až do oblasti kolem penalty, mírně se zašmodrchal, ale nakonec se ocitl u Krejčího levé nohy. Gólman neměl šanci, skóre bylo otočené.

Hosté však nebyli na ručník, rozhodně ne. Ukazovali velmi slušnou individuální vyspělost, které Sparta čelila lepší organizací i kondicí.

Opravdu dobře zahrála zadní řada, Asger Sörensen nahradil Filipa Panáka ve středu obrany. Krejčí byl platný nejen v ofenzivě, třetí do party Martin Vitík navíc přidal v 67. minutě nakonec vítěznou branku. Prosadil se z blízka, znovu to bylo po dohrané standardní situaci.

Dílem přispěl i další muž z defenzivy. Brankář Peter Vindahl předvedl za stavu 2:1 pro domácí perfektní zákrok. Po Sadílkově minele byl před ním protivník úplně sám. Nestačil sice na střelu v nastaveném čase po Krejčího minele, přesto v zásadní chvíli nezaváhal.

Sparta nakonec vstup do základní skupiny zvládla, byť nepodala úplně oslnivý výkon. Přesto má kouč Brian Priske před nedělním ultrašlágrem těžké myšlenky. Po půlhodině musel být vystřídán střední halv Kairinen, zdálo se, že má problémy s kotníkem. Změnu navíc maséři hlásili na lavici bleskově poté, co k finskému záložníkovi dorazili.

Nakonec to může být těžce vykoupená výhra.

Pohled Jiřího Fejgla

Rozporuplný kapitán

Ano, byl mužem zápasu, dal dvě branky. Tak už to bývá. Přesto je příspěvek kapitána Ladislava Krejčího Spartě v zápase Evropské ligy s Arisem Limassol výrazně rozporuplný. Vedle dvou zásahů se „zasloužil“ také o obě branky hostů. Nejprve nešikovně fauloval, Kyperský sok šel do vedení z penalty. Poté, přiznejme, že vlastně už za rozhodnutého stavu, zle přihrál (přitom nešlo o složitou pozici) a sok snížil. Krejčí tak opět demonstroval svou dvojjakost. Zatímco v ofenzivě je výrazně nadstandardní, až zabijácký, v obraně je to výrazně zápornější.

 

Krejčí o tvrdé práci. Byl to sen, řekl Vitík po trefě. Co stav Kairinena?
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 20. Krejčí ml., 25. Krejčí ml., 67. Vitík

Hosté: 11. Kokorin, 90. Babicka

Sestavy

Domácí: Vindahl – Vitík, Sørensen, Krejčí /C/ – Preciado, Laçi (78. Pavelka), Kairinen (31. Sadílek), Zelený – Kuchta (65. Birmančević), Olatunji (78. Sejk), Haraslín (65. Karabec).

Hosté: Vaná /C/ – Boakye, Brorsson, Urošević, Cajú – Szöke (66. Babicka), Struski – Mayambela (85. Moucketou-Moussounda), Kokorin (75. Stępiński), Bengtsson (85. Montnor) – Gomis (66. Brown).

Náhradníci

Domácí: Vorel, Gomez, Mejdr, Panák, Vydra, Pavelka, Pešek, Sadílek, Ryneš, Karabec, Sejk, Birmančević

Hosté: Chrysostómou, Sofroníou, Moucketou-Moussounda, Brown, Špoljarić, Stępiński, Yago, Montnor, Babicka, Dimitriou

Karty

Domácí: Krejčí ml., Pavelka

Hosté: Špilevskij (trenér), Kokorin

Rozhodčí

Brisard – Auger, Berthomieu (FRA)

Stadion

Stadion Letná, Praha

Návštěva

17 371 diváků

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
57

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud