Hlavní obsah
Finance

Akcie společnosti Apple: koupit nebo prodat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Společnost v tichosti rozšiřuje svou nabídku AI.

Článek

Apple (AAPL) je nejhodnotnější společností na světě s tržní kapitalizací 2,7 bilionu dolarů a dlouhodobě nabízí investorům stálé zisky. Společnost dosáhla rekordních hodnot a stala se jednou z nejdominantnějších postav v oblasti technologií.

Rok 2023 však nebyl jednoduchý. Čtvrtletní tržby společnosti Apple se opakovaně propadaly, protože prodeje jejích produktů doháněl makroekonomický vítr.

Apple se prosazuje na rychle rostoucích trzích, jako je umělá inteligence (AI) a virtuální/rozšířená realita (VR/AR), ale bude trvat, než se mu investice pořádně vrátí. Než tedy nakoupíte akcie Applu, je dobré zvážit pozitiva a potenciální negativa jeho podnikání.

Zde je medvědí a býčí verze pro akcie Apple.

Apple zavádí funkce umělé inteligence napříč svou produktovou řadou

Společnost Apple uspořádala 12. září každoroční zářijovou akci, na které představila iPhone 15, novou generaci hodinek Apple Watch Ultra a aktualizaci sluchátek AirPods Pro. Představení přineslo další náznaky strategie společnosti v oblasti umělé inteligence, která postupně rozprostírá tuto technologii napříč celou řadou produktů. Zatímco technologičtí giganti jako Amazon a Microsoft přispěchali se sdílením svých počinů v oblasti AI, Apple zaujal klidnější přístup.

Společnost iPhone spíše než o umělé inteligenci hovoří přímo o výzkumu této technologie, který využívá ke zlepšení uživatelské zkušenosti se svými produkty. Siri je nyní o 25 % přesnější, zatímco uživatelé hodinek Apple Watch budou moci brzy ovládat některé aspekty zařízení pomocí gest prstů.

Aktualizace s podporou umělé inteligence, které byly představeny na této akci, navazují na aktualizace představené na začátku letošního roku. V červnu Apple oznámil přepracování funkce automatické opravy v iPhonu, která k učení stylů psaní textů používá jazykový model podobný modelu ChatGPT od OpenAI. Sluchátka AirPods Pro mezitím automaticky vypnou potlačení hluku, když se jejich uživatel zapojí do konverzace.

Využívání umělé inteligence ve společnosti Apple je v souladu s komentáři generálního ředitele Tima Cooka. Ten v srpnovém rozhovoru pro agenturu Reuters hovořil o tom, že výdaje společnosti na výzkum a vývoj se ve třetím čtvrtletí roku 2023 zvýší o 3 miliardy dolarů a dosáhnou téměř 23 miliard dolarů. Cook uvedl, že za tímto skokem stojí především nárůst výzkumu generativní umělé inteligence.

Společnost Apple má vedoucí podíl na trhu v mnoha kategoriích produktů díky obrovské loajalitě spotřebitelů ke značce. Jeho postavení v oblasti technologií by mohlo podpořit přijetí umělé inteligence veřejností, což by zvýšilo prodeje a přilákalo nové zákazníky. Ostatní společnosti, jako je Amazon, se zaměřují na podnikatelský sektor, ale Apple by mohl vydělat na spotřebitelském využití AI.

Opakovaný pokles příjmů

Akcie společnosti Apple se od 1. srpna propadly o 10 %. Akcionáři jsou unaveni poté, co společnost zveřejnila výsledky za 3. čtvrtletí 2023. Toto období představovalo třetí po sobě jdoucí čtvrtletí poklesu tržeb, které se meziročně snížily o 1 %. Celotržní problémy způsobily snížení spotřebitelských výdajů za technologie, přičemž tři ze čtyř produktových segmentů společnosti Apple zaznamenaly poklesy tržeb.

Makroekonomické překážky však nebudou trvat věčně a dobrou zprávou je, že Apple nadále překonává konkurenci. Podle společnosti Counterpoint Research klesly dodávky chytrých telefonů ve 2. čtvrtletí 2023 o 24 %. V důsledku toho zaznamenali lídři trhu jako Samsung a Motorola pokles prodejů o 37 % a 17 %. Ve stejném období však prodeje iPhonů společnosti Apple klesly o 6 %, což jí umožnilo zvýšit podíl na trhu z 52 % na 55 %.

Společnost Apple si vedla podobně i v situaci, kdy trh s osobními počítači čelí problémům. Podle údajů IDC se dodávky PC ve 2. čtvrtletí 2023 propadly o 13 %. Společnosti Dell, Lenovo a Acer zaznamenaly pokles dodávek o 18 až 22 %. Mezitím dodávky MacBooků společnosti Apple ve čtvrtletí skutečně vzrostly přibližně o 10 %.

Společnost Apple není z ekonomických problémů venku a po zbytek roku by mohla pokračovat v poklesu tržeb. Proto by investice do jeho akcií měla být držena dlouhodobě. Společnost by mohla v příštích letech výrazně profitovat ze zmírnění inflace a z rozšiřující se pozice v oblasti umělé inteligence. Nedávný pokles ceny jejích akcií činí z Applu atraktivní investici. Potenciální investoři však budou muset být trpěliví, pokud nastane případná recese, a držet akcie minimálně pět až deset let, kdy se společnost bude zotavovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz