Hasička v Brně se poprvé dočká velké opravy, zůstane jí vesnický charakter

  10:48
Jako kulturní a společenské centrum někdejší obce a dnes brněnské městské části Komín sloužila Stará hasička odhadem 150 let. Za tu dobu se nikdy nedočkala velké rekonstrukce, což se v posledních letech zásadně projevilo na jejím technickém stavu. Stal se natolik havarijním, že budova musela být uzavřena.

Z původního objektu zůstanou pouze dvě obvodové stěny, jež zachovají historický ráz Staré hasičky. | foto: Oldřich Haluza, MF DNES

Do střechy zatékalo, hrozil pád střešních tašek. Kvůli vysoké vlhkosti stavby došlo k odstranění některých omítek a oplocení objektu.

To vše se zanedlouho stane minulostí. Začátkem října odstartuje dlouho vyhlížená kompletní rekonstrukce za bezmála 45 milionů korun. Díky ní získá Stará hasička novou podobu. Z původního objektu zůstanou pouze dvě obvodové stěny, jež zachovají historický ráz budovy. Kolem nich následně vyroste nová stavba.

„Uvnitř nově vznikne velký a malý sál, kde se plánují společenské akce. Dále neschází sociální zázemí a klubovny s bezbariérovým přístupem,“ přiblížil náměstek primátorky René Černý (ANO). Místo garáží vznikne třípodlažní přístavba, kde bude umístěno právě zázemí a klubové místnosti.

Před budovou přibudou stromy a malý vodní prvek. Přilehlé prostranství bude po úpravách připomínat náves. Parkovací plochy zmizí, prostor poslouží pouze pěším. Vymění se veřejné i slavnostní osvětlení.

Brno se zbaví jedné ze svých ostud, ruinu obchodního centra nahradí byty

Zastávka městské hromadné dopravy se přesune na jiné místo. Stejně tak jinde v Hlavní ulici lidé najdou také bankomat, který byl dosud umístěn na jižní straně hasičky. Tento přesun se musí uskutečnit ještě před zahájením stavby.

Oprava má trvat rok a půl, dokončení se předpokládá na jaře přespříštího roku. „Teoreticky bychom tak naši akci Vítání jara mohli uspořádat už v nových prostorách,“ zmínila komínská starostka Milada Blatná (Zelení) akci zahrnující velikonoční jarmark nebo dětské dílny.

Místní radnice připravovala projekt rekonstrukce pět let. Během nich se uskutečnila mimo jiné architektonická soutěž na novou podobu hasičky. Z 27 návrhů vybrala porota jako nejzdařilejší záměr od mladých architektů Filipa Hermanna, Janosche Welziena a Štěpánky Úlehlové, který zachovává původní charakter hasičky jako vesnického domu a obnovuje náměstí.

Městská část přispěje na opravu 6,6 milionu, zhruba půlku už zaplatila za projekt. Na venkovní část projektu poputuje ze Státního fondu podpory investic bezmála 20 milionů, zbylou sumu uhradí ze svého rozpočtu město.

6. září 2022