Poklad byl dlouho ukrytý, až dokud jej zcela náhodně nenalezl náhodný turista, který na pláži našel měděný ingot - hrudku mědi, která byla určená k dalšímu zpracování. Loď Svatý Antonín, která patřila portugalskému králi Janu III., byla proslulá bohatstvím na palubě, včetně vzácných měděných a stříbrných ingotů, a také tím, že byla vlajkovou lodí královské flotily. A právě jeden takový ingot muž našel…

Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Přežila jen polovina posádky

Cestu lodi náhle ukončila silná bouře v lednu 1527. Z 86členné posádky přežilo zrádnou bouři pouze 45 lidí. Ráno po ztroskotání se místní obyvatelé a přeživší horečně snažili zachránit cenný náklad. Portugalský král Jan III. požadoval vrácení bohatství, což vedlo k právní bitvě u soudu Star Chamber, což byla raná forma anglického soudu.

Navzdory historickým záznamům o této události zůstávalo přesné místo ztroskotání až do roku 1981 záhadou. V tomto roce narazil jeden z turistů na pláži na měděný slitek, což podnítilo vyšetřování. Vědci zjistili, že místo se shoduje s historickými záznamy, a odhalili tak potopený poklad.

Poklad se částečně rozpadl

Mořské dno, kde loď spočívala, tvoří skalnaté rokle vystavené neúprosné síle příboje Atlantiku. Dřevo lodi bohužel nepřežilo drsné podmínky a většina železných artefaktů se během staletí rozpadla. Význam tohoto místa však vedl k jeho označení podle zákona o ochraně vraků.

Při odvážné záchranné akci archeologové vyzvedli zachovalé artefakty, včetně měděných a stříbrných slitků, které analyzovalo Britské muzeum. Některé z těchto vzácných památek jsou vystaveny v Charlestown Heritage and Shipwreck Centre a na hradě Pengersick.

Místo je dnes chráněné

Historický význam lokality se ještě více vyjasnil v roce 2006, kdy se objevily důkazy o materiálu z vraku ležícím mimo chráněnou oblast. V důsledku toho byla lokalita rozšířena o 150metrovou ochrannou zónu.

Pozoruhodné je, že po rozsáhlém pátrání byl materiál z vraku nalezený v Rybářské zátoce během sezóny 2006. Toto odhalení vedlo ke změně označení lokality, aby se zabránilo dalšímu nepovolenému průzkumu.

Náklad lodi Svatý Antonín představoval směs pokladů, včetně měděných a stříbrných ingotů, látek, plátna, děl, smoly, dehtu, hudebních a navigačních nástrojů a svícnů. Předpokládá se, že některé části lodi byly zabudované do zástěny nedalekého kostela svatého Winwaloe v Gunwalloe.

Tento nález objasňuje historickou námořní katastrofu, a zároveň poukazuje na odolnost historických artefaktů, a to i tváří v tvář neúprosným přírodním silám. Odkaz svatého Antonína a jeho potopeného pokladu nepřestává poutat fantazii a připomíná nám tajemství, která se stále skrývají pod hladinou moře.

Zdroje: en.wikipedia.org/wiki/St_Anthony_(ship), wrecksite.eu