Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřel Václav Šašek

    Foto archiv

    Václav Šašek

    14. 10 1933 Hnidousy, okr. Kladno – 21. 9 2023 Praha

    Jeden z nejvýznamnějších českých filmových scenáristů a dramaturgů. Jeho práce je spojena především s tvůrci české nové vlny šedesátých let (Forman, Papoušek, Passer) a s dvojicí Smoljak-Svěrák (Na samotě u lesa, Kulový blesk…) či později jen se Zdeňkem Svěrákem (Vesničko má středisková, Obecná škola, Kolja…).

    Vystudoval Filozofickou fakultu UK, obor česká literatura. Po ukončení studia byl zaměstnán ve Večerní Praze. V roce 1960 se stal dramaturgem na Barrandově ve slavné tvůrčí skupině Šebor-Bor, a ocitl se tak v centru tzv. české nové vlny. Jeho první prací byla spolupráce s Milošem Formanem na scénáři podle povídky Josefa Škvoreckého Eine Kleine jazzmusik. Natáčení bylo nakonec zakázáno, ale spolupráce s Milošem Formanem pokračovala. Stal se dramaturgem všech Formanových filmů před jeho odchodem do USA. Po Formanově emigraci dále spolupracoval s režisérem Jaroslavem Papouškem (trilogie o Homolkových), s Ivanem Passerem (Intimní osvětlení) či – později – s dvojicí Smoljak-Svěrák (Na samotě u lesa, Kulový blesk…) a později na samostatných scénářích Zdeňka Svěráka (Vesničko má středisková, Obecná škola, Kolja, Tmavomodrý svět, Vratné lahve…).

    Na červeném koberci před hotelem Thermal na MFF v Karlových Varech 2016 před slavnostním uvedením filmu Intimní osvětlení. Zleva režisér Ivan Passer, herečka Věra Křesadlová a Václav Šašek s manželkou. Foto archiv MFF KV

    Už od šedesátých let psal vlastní scénáře. Jeho nejvýznamnějším příspěvkem k české nové vlně je scénář snímku Intimní osvětlení, který vytvořil společně s Jaroslavem Papouškem a Ivanem Passerem. Několikrát úspěšně adaptoval pro film a televizi dílo svého oblíbeného spisovatele Jaroslava Havlíčka (Petrolejové lampy, Prokletí domu Hajnů, Helimadoe, Ta třetí) – za scénář ke snímku Helimadoe získal v roce 1994 Českého lva.

    Zleva výtvarník Vladimír Suchánek, manželé Václav a Věra Šaškovi a herci Bolek Polívka a Pavel Zedníček (27. 9. 2003). Foto Otakar Grusser

    Jeho dalšími adaptacemi literárních děl jsou například scénář k filmu Akumulátor 1 (1994), Výchova dívek v Čechách (1997, podle stejnojmenného románu Michala Viewegha) nebo k televiznímu seriálu Přítelkyně z domu smutku podle předlohy Evy Kantůrkové (1992). Posledním jeho realizovaným samostatným scénářem byl televizní film Zločiny v Polné (2016) /zde/.

    Scénáře psal i společně s manželkou Věrou. Vytvořili spolu mimo jiné asi třicet scénářů k televiznímu cyklu Úsměvy. Jejich posledním počinem byla adaptace několika povídek Karla Čapka pro televizní sérii Čapkovy kapsy (2011).

    Manželé Věra a Václav Šaškovi. Foto archiv

    Jako dramaturg se podílel na řadě titulů. V poslední době například na filmech Václava Marhoula Tobruk (2008) a Nabarvené ptáče (2019).

    Pro film a televizi napsal více než tři desítky scénářů. Počet filmů, na kterých spolupracoval jako dramaturg, se blíží šedesátce.

    /Více o jeho díle zde./

    /Pro iDN z více zdrojů zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 22. září 2023

    Komentáře k článku: Zemřel Václav Šašek

    1. Milan Pikola

      Avatar

      Upřímnou soustrast, je mi to líto.

      22.09.2023 (13.48), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    2. Daniela Kadlecová

      Avatar

      Upřímnou soustrast celé rodině.
      Pan Šašek byl můj dlouholetý klient, moc fajn člověk, vždy jsme si hezky popovídali, bude mi to chybět. Dožil se krásného věku.
      Pane Šašku, odpočívejte v pokoji, bylo mi ctí Vás poznat.

      23.09.2023 (10.25), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    3. Jiří Vognar

      Avatar

      Vážení pozůstalí,
      přijměte, prosím, upřímnou soustrast k úmrtí Vám blízkého člověka, pana Václava Šaška. Filmy a televizní díla, na kterých spolupracoval nebo k nim sám napsal scénář, jsou nesmrtelné, nadčasové a baví generace…. včetně mě… každým rokem se koukám, znovu a znovu… zůstalo po Vás hodně krásných filmů, komedií i vážných… přeji Vám tam nahoře nekonečnou párty s legendami našeho filmu…
      děkuji Vám!

      23.09.2023 (15.19), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,