Druhá etapa přestavby domova Matyáš v Nejdku by měla začít příští rok

22. září 2023 14:00

Druhá etapa rekonstrukce Domova se zvláštním režimem Matyáš v Nejdku začne zřejmě v dubnu příštího roku. Karlovarský kraj, který je majitelem zařízení, má šanci na ni získat dotaci z Národního plánu obnovy.

Podmínkou je, že zařízení musí mít nejvýše 70 lůžek. S dokončením prací se počítá v létě roku 2025. Největší investice kraje v sociálních službách za poslední roky by měla být tímto dokončená.

Již zahájená první etapa se týká pavilonu C a vznikne při ní 46 lůžek. Druhá etapa se týká pavilonů A i B a spojovacích krčků.

„Původní projekt počítal s kapacitou 38 lůžek. My v současnosti víme, že z 38 plánovaných lůžek budeme moct využít pouze 24, jelikož celková kapacita je zastropována výzvou z Národního plánu obnovy na 70 lůžek," řekl krajský radní Robert Pisár. Zbylých 14 lůžek budou moci využívat například příbuzní klientů.

Předpokládaná cena druhé etapy by měla být 170 milionů korun

Zakázku na dodavatele stavby chce kraj vypsat na konci letošního roku. O dotaci hejtmanství žádalo už loni, ale neúspěšně. Důvodem byl nesoulad projektu s tehdejšími podmínkami dotace. Druhá etapa by měla být hotová v srpnu roku 2025.

První část přestavby Matyáše za 210 milionů začala loni. Kraj na ni obdržel dotaci 52 milionů korun. Práce jdou podle Pisára podle harmonogramu a hotové by měly být v březnu příštího roku. Po ní by hned měla následovat druhá etapa.

Domov Matyáš byl dosud spíše ubytovnou. Například na hlavní chodbě nebylo možné se otočit s lůžkem. Přitom asi polovina klientů je imobilní. Před zahájením rekonstrukce měl domov 72 klientů. Nově by měli bydlet převážně v jednolůžkových pokojích.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související