Šokující odhalení v SSSR: Jak byl ukraden obraz Svatý Lukáš v hodnotě 100 000 USD

Šokující odhalení v SSSR: Jak byl ukraden obraz Svatý Lukáš v hodnotě 100 000 USD

Foto: neznámý autor / Creative commons, CC-BY

Publikováno:
2 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Představíme vám fascinující událost, která se skutečně stala v SSSR v roce 1965. Tento příběh o zloději je plný ironie a neočekávaných zvratů.

9. března 1965 přišli zaměstnanci Puškinova muzea do práce a s hrůzou zjistili, že z expozice zmizel obraz vlámského malíře Franse Halsy "Svatý Lukáš". Toto plátno bylo převezeno z Oděsy do Moskvy na výstavu západoevropských obrazů.

Vyšetřování krádeže

Vyšetřování tohoto nepříjemného případu si vzala pod svůj osobní dohled ministryně kultury Jekatěrina Furcevová. Na celé události je poměrně paradoxním faktem to, že o měsíc dříve při návštěvě pařížského Louvru tvrdila Furcevová, že v SSSR se zásadně obrazy nekradou.

Svatý Lukáš
Svatý Lukáš | Zdroj: Autor neznámý / Creative commons, CC-BY

Jak se zjistilo, zloděj se nedotkl cennějších obrazů a tak se detektivové právem domnívali, že "Svatý Lukáš" byl ukraden na objednávku nějakého obdivovatele Vlámů. Bohužel, na tomto závěru vyšetřování uvízlo a nepřineslo žádné další výsledky. Pomohla tu ovšem náhoda: V srpnu 1965 se v prodejně gramofonů "Melody" na řidiče velvyslanectví SRN, který byl ve skutečnosti tajným pracovníkem KGB, obrátil cizinec.

Nabídka za 100 000 USD

Nabídl řidiči, aby od něj koupil obraz “na úrovni” Rembrandta za 100 000 amerických dolarů. Čekistu (pozn. redakce: označení pro hrdinu své vlasti) to nevyvedlo z míry: s neznámým se na schůzce dohodl a spěchal o všem informovat své nadřízené. Pod rouškou kupce se tento zaměstnanec vydal na obchod, který monitorovali důstojníci KGB.

Výsledkem bylo, že prodávajícího chytili při činu: byl jím 27 letý zaměstnanec restaurátorských dílen Puškinova muzea. Po krádeži obrazu jej ukryl u své milenky Isoldy, která bydlela na Arbatu. Volkov dostal devět let vězení a zaplatil asi 90 rublů, které šly na restaurování obrazu. A na konci 60. let byl podle tohoto příběhu v SSSR natočen film Návrat "svatého Lukáše".

Reklama
Reklama