Hlavní obsah

Správce solární Maliny uzavřel penězovod k firmě Libuše Barkové

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Energetický holding Malina vyrostl díky boomu domácích fotovoltaických elektráren. Příliv zakázek ale firma neustála. Ilustrační foto

Reklama

Insolvenční správce zkrachovalého Energetického holdingu Malina zastavil platby společnosti Misura Information Technologies za krizové řízení Maliny. Za Misurou stojí Libuše Barková, podnikatelka s kontroverzní historií.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Plány podnikatelky Libuše Barkové s padlým dodavatelem domácích solárních elektráren Malina dostávají trhliny. Firma Misura Information Technologies propojená s Barkovou zajišťuje Malině za více než milion korun měsíčně krizové řízení.

Insolvenční správce, Vrchní soud v Praze i státní zastupitelství však mají pochybnosti o tom, že jsou tyto náklady oprávněné. Proto správce Energetického holdingu Malina od doby, kdy k tomu dostal pravomoc, neschválil pro Misuru ani korunu.

„Náklady společnosti Misura Information Technologies dosud schváleny nebyly, protože není dosud zcela jasně vysvětleno, o jaké služby konkrétně jde a zda jsou účelné a zda je za ně účtována adekvátní cena,“ sdělil na dotaz SZ Byznys insolvenční správce Rudolf Vinš. Zároveň ve zprávě zveřejněné v insolvenčním rejstříku správce uvedl, že o nákladech na Misuru probíhají intenzivní jednání.

Malina dodávala domácnostem solární elektrárny. Díky velké poptávce po fotovoltaikách a agresivní kampani vybrala od několika tisíc lidí na zálohách kolem 1,4 miliardy korun. Nyní se firma snaží zakázky dodělat a vyřešit vysoké dluhy.

V této situaci uzavřela 1. května smlouvu s firmou Misura o krizovém řízení. Stalo se tak těsně předtím, než firma vstoupila do insolvenčního řízení a získala insolvenčního správce. Původně byl součástí kontraktu s Misurou i krizový manažer Maliny Marian Klásek. Misura inkasovala do zásahu insolvenčního správce od Maliny 1,5 milionu korun měsíčně.

„Fakt, že insolvenční správce neschválil platbu za služby poskytované Energetickému Holdingu Malina společností Misura Information Technologies, ohrožuje fungování EH Malina, protože některé pozice krizových manažerů zajišťované na základě této smlouvy jsou pro EH Malina klíčové. Zatím jsou tyto klíčové služby poskytovány. Pokud by společnost Misura nebyla ochotna nadále poskytovat tyto služby bez úhrady za ně, jako činí doposud, mohlo by to znamenat až přerušení činnosti EH Malina,“ reagoval na aktuální vývoj krizový manažer Maliny Marian Klásek.

Tajná smlouva

O smlouvě s firmou Misura se však dlouho nevědělo. Stejně jako o faktu, že za Misurou stojí Libuše Barková. Majitelkou Misury je její dcera Adéla Beranová.

Když krizový manažer Marian Klásek dostal na začátku června v pořadu Agenda SZ Byznys otázku, kdo ho vlastně do Maliny přivedl, odpověděl jen neurčitě.

„V životě se stávají náhody a toto byla taky náhoda. Jeden člověk, s kterým jsem spolupracoval v rámci řízení OKD a který nám pomáhal s komunikací, tak byl najat týmem, který se pokoušel sestavit tým, který by řešil krizovou situaci holdingu Malina. Oslovil mě, jestli bych neměl zájem se do toho týmu zapojit,“ řekl tehdy Klásek v Agendě.

Oním člověkem zmiňovaným Kláskem je podnikatel v oblasti PR Roman Hrůza. Dříve byl rovněž mluvčím státního podniku Prisko, jehož představenstvu šéfoval právě Klásek. Od května Hrůza působil jako mediální zástupce Maliny, a to v týmu řízeném podnikatelkou Libuší Barkovou v rámci smlouvy Maliny s firmou Misura.

Hrůzovo působení v Malině se však chýlí ke konci. A to v přímé souvislosti s tím, že insolvenční správce odstřihl firmu Misura od peněz z Maliny.

„S paní Barkovou jsem se za Misuru v září dohodl, že už nemohu déle poskytovat služby a své jméno ve spojení s Malinou zdarma. Bohužel pokud insolvenční správce i nadále neschválil platby krizových manažerů, mezi nimiž jsem působil i já, už déle v takovém stavu nemohu fungovat, a tak dojde k přerušení PR služeb a kontaktní osoby pro média od 1. října,“ sdělil Hrůza.

Premiér a nevěstinec

Libuše Barková se v minulosti dostala do médií mimo jiné jako majitelka domu s nevěstincem, byla aktérkou kauzy bývalého premiéra Stanislava Grosse a pravomocně odsouzená pachatelka pojistného podvodu.

Až nyní vyšlo najevo, že to byla právě Barková, kdo Kláska do Maliny přivedl. „Pana Kláska jsem oslovila já a jsem za něj víceméně zodpovědná. Já jsem ho do té firmy přivedla,“ řekla nyní Barková v pořadu Reportéři ČT.

Barková ve zmíněném pořadu uvedla ještě jednu důležitou informaci. A to, že ji o angažmá v Malině požádal bývalý pražský primátor Pavel Bém. Jeho syn Jáchym Bém byl totiž vedle Cyrila Regnera a Jana Urbana akcionářem Energetického holdingu Malina.

Když se přitom ještě v srpnu redakce SZ Byznys Pavla Béma ptala na angažmá v Malině, odpověděl jinak než nyní Barková.

„Představa, že bych mohl něco vědět o Malině, tím spíše se v jejím příběhu angažovat, je absurdní. Dospělí synové musejí mít svoji odpovědnost. Věřím, že to dobře dopadne. Věřím, že insolvenční správci a soudy odvedou svou práci a krizové řízení povede k dokončení všech objednávek a uspokojení všech věřitelů,“ sdělil Bém na dotaz SZ Byznys.

Byznys s exprimátorem

Pavel Bém do letošního jara, tedy do doby těsně před pádem Maliny, s Barkovou úzce spolupracoval v její firmě ICCI Prague. Společnost chtěla vydělávat na léčebném konopí.

„S paní Barkovou žádné obchodní vztahy nemám. ICCI byl dobrý nápad, ale v čase otevírání legálního trhu s konopím ztrácí na svém původním smyslu,“ dodal v aktuálním vyjádření Bém.

Malina navrhuje vyřešit svůj bankrot insolvenční reorganizací. Podle zdrojů Reportérů ČT má být výsledkem reorganizace ovládnutí Maliny právě Barkovou. Podnikatelka tuto informaci nekomentovala.

Podle informací samotné Maliny bylo od zahájení insolvence dokončeno 600 zakázek. Objem závazků firmy vůči klientům se tím snížil o 180 milionů korun. Malina naopak inkasovala za dokončené objednávky 124,5 milionu korun.

Reklama

Doporučované