Král Karel III. zakončil návštěvu Francie, v Bordeaux vysadil strom

foto Britský král Karel III. a královna Camilla pózují na britské fregatě Iron Duke kotvící na nábřeží řeky Garonne ve francouzském městě Bordeaux 22. září 2023.

Bordeaux (Francie) - Tématu životního prostředí věnoval dnes britský král Karel III. s manželkou Camillou závěrečný den třídenní návštěvy Francie. Královský pár se vypravil do vinařského kraje v okolí Bordeaux na jihozápadě země, kde žije početná britská menšina. Ocenil klimaticky odpovědný přístup místní radnice a spolu s chotí zasadil v místním parku strom, napsala agentura AFP.

Hlava britské monarchie dorazila do Bordeaux krátce před polednem po dvou dnech strávených v Paříži, kde krále hostil prezident Emmanuel Macron. Dnes jej na letišti uvítal ministr obrany Sébastien Lecornu a ve městě jeho zelený starosta Pierre Hurmic. Spolu s ním Karel III. zasadil v parku u místní radnice zvláštní odrůdu dubu, která je podle Buckinghamského paláce zvláště odolná vůči změnám klimatu.

"Vysazení tohoto stromu vás i mě zavazuje," řekl podle AFP starosta králi. Britský monarcha považuje boj proti klimatickým změnám za zásadní téma a ve čtvrtek ve francouzském Senátu hovořil o tom, že obě země by měly v této věci spolupracovat. O den dříve přitom britský premiér Rishi Sunak oznámil odložení zákazu prodeje aut se spalovacími motory v Británii o pět let na rok 2035.

Britský král Karel III. ochutnává sklenku biovína z vinice Chateau Smith Haut Lafitte ve vesnici Martillac na jihozápadě Francie poblíž Bordeaux 22. září 2023. Královský pár dnes navštívil také jednu z vinic, kde místní vinaři produkují biovíno. Součástí programu byla také návštěva lesa obhospodařovaného ekologickým způsobem.

Starosta Hurmic dnes zdůraznil historické vazby mezi regionem a Británií. Oblast okolo dnešního Bordeaux byla od poloviny 12. století po sňatku vévodkyně Eleonory Akvitánské s budoucím anglickým králem Jindřichem II. tři staletí součástí Anglie. Nyní v tomto regionu žije čtvrtina ze všech Britů dlouhodobě pobývajících ve Francii.

Král s manželkou si vazby s Británií připomněli i návštěvou královské fregaty Iron Duke kotvící na místní řece Garoně. Právě na této lodi absolvoval část svého vojenského výcviku Karlův syn princ William.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je středa 29. května 2024

Očekáváme v 03:00 9°C

Celá předpověď