Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Ostravě proběhne jedinečná výstava modelů a techniky

Ostrava-Mariánské hory |

Ostrava zažije 6. ročník výstavy a soutěže plastikového a papírového modelářství všech věkových kategorií s názvem ENJOYMENT BATTLE OF OSTRAVA s mezinárodní účastí. Akce se bude konat v sobotu 23. září od 10 do 15 hodin v Domě techniky na Mariánském náměstí. K vidění budou soutěžní i standardní modely letadel, vrtulníků, bojové techniky, lodí, diorám aut, figurek a mnoho dalšího.

Soutěžící z řad seniorů, juniorů a žáků se utkají v několika kategoriích z plastu či papíru, kterými jsou například bojová nebo kolová technika, architektura, figurky a další. V případě příznivého počasí bude výstava nejen uvnitř Domu techniky, ale pohyblivé RC-modely uvidí diváci a návštěvníci výstavy také přímo na Mariánském náměstí. Příchozí si také mohou prohlédnout třeba železniční panel s vláčky. V neposlední řadě se uskuteční workshop k malování figurek vedený Drahoslavem Janečkem.

Součástí mezinárodní soutěže a výstavy plastikových a papírových modelů Enjoyment Battle of Ostrava 2023 bude bohatý doprovodný program od 10 do 16 hodin.

Patrik Hujdus, starosta obvodu Mariánské Hory a Hulváky: "Po úspěchu loňské akce jsme do prostoru Mariánského náměstí připravili jako součást programu také zážitkovou výstavu historické a současné techniky nejen vojenské, policejní a hasičské, ukázky malých RC-modelů aut, tanků i velkých TIR-vozů v pohybu"

Fanoušci techniky si budou moci „osahat“ unikátní kousky vojenské historie, americký Jeep Willys MB, Volkswagen 181, LUAZ-967 M, motocykl Zündapp 750KS, kultovní Pragu V3S, Škodu Tudor s vlekem ZV-6, polní kuchyni i protitankový kanon, hasičské historické klenoty, jako je ruční zápřahová stříkačka, speciál ZIL 157 K CAS-18, GAZ 69 M a další.

Vedle historických kousků bude k dispozici i moderní technika, plošina Iveco a víceúčelový Mercedes Unimog Ostravských komunikací, Rotopress OZO Ostrava, speciál dopravní policie, zásahové vozidlo PČR, sanitka Červeného kříže a akční Toyota Hilux Rádia Orion. Lákadlem bude jistě také nejmodernější vůz hasičů CAS 20 MB Econic, který ale bude k vidění nejvýše dvě hodiny, protože je v pohotovostní službě, a může se stát, že bude odvelen do akce. 

Patrik Hujdus, starosta obvodu Mariánské Hory a Hulváky: "Také naše radnice nabídne k seznámení techniku, kterou lidé znají z práce v obvodu, traktorovou sekačku, výkonný fukar nebo piaggio s nakládacím ramenem."

Mariánské náměstí využijí také tvůrci rádiově řízených modelů k předvedení úchvatných kousků, které jejich modely dovedou. Vedle tanků a vojenských vozidel v terénu můžete obdivovat rychlost a obratnost nejrůznějších malých modelů aut, ale i modelů nákladních vozů TIR, jejichž velikost přesahuje jeden metr. Výstava nabídne informace o technice, propagační tiskoviny, zajištěno je také občerstvení pro návštěvníky. Na výstavě bude možné také zakoupit i stavebnice a další potřeby pro modeláře.

Nahlásit chybu


K tématu

Modeláři z celé ČR se prezentovali na výstavě v Havířově

22. ledna 2024 13:19 | Havířov | Bára Kelnerová

Stovky modelů letadel, vojenské či hasičské techniky byly k vidění na výstavě v Havířově, na kterou přijeli modeláři z celé republiky. Součástí výstavy byl i krajský přebor žáků.

Středisko volného času Juventus hostilo nejlepší modeláře z celé ČR

23. dubna 2024 16:26 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Teď nás čeká malé ohlédnutí. Podíváme se na letošní 40. ročník soutěžní výstavy modelářů. Ukážeme vám do detailů nejpropracovanějších modely a podíváme se i na práci rozhodčích.

V Karviné se konal 40. ročník soutěžní výstavy Model show 2024

23. dubna 2024 16:16 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď se podíváme na letošní 40. ročník soutěžní výstavy modelářů, který proběhl v Karviné. Ukážeme vám do detailů nejpropracovanější modely a prozradíme vám, jakou technologii začali modeláři využívat.


Náročný zásah hasičů hluboko v pralese Mionší, vodu k požáru museli nosit v zádových vacích

Dnes 8:34 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Náročný zásah mají za sebou čtyři jednotky hasičů, které 1. května večer a následně až do čtvrtečních ranních hodiny zasahovaly u požáru hluboko v pralese Mionší v Dolní Lomné na Frýdecko-Místecku.

Třinečtí mistři slavili triumfální jízdou ulicemi a setkáním s fanoušky

Do ulic Třince za svými fanoušky vyrazili hokejisté, kteří se letos už popáté v řadě stali extraligovými šampiony. Na trase spanilé jízdy se s fanoušky zdravili a děkovali jim za podporu.

Studénka v lednu převzala areál TJ, aby jej mohli sportovci využívat, musí do něj investovat

Elektroinstalace v budovách areálu letního stadionu ve Studénce je v havarijním stavu. Aby sportovci mohli zázemí využívat, musí se provést rekonstrukce rozvodů. Město tento majetek převzalo do svého vlastnictví od tělovýchovné jednoty počátkem roku.

U hraničního přechodu Bumbálka havarovala motorkářka, lékaře museli vysadit z vrtulníku

Včera 20:30 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Ve středu 1. května odpoledne zasahoval vrtulník LZS Ostrava a posádka rychlé zdravotnické pomoci z Rožnova pod Radhoštěm u nehody motocyklu. Nehoda se stala mezi obcí Bílá a hraničním přechodem Bumbálka, na rozhraní Moravskoslezského a Zlínského kraje. Informaci o události získali operátoři tři minuty před půl třetí odpoledne.

Žáci těrlických základních škol hráli tradiční prvomájový turnaj ve fotbale o Sladký míč

Na fotbalovém stadionu se 1. května odehrál tradiční turnaj žáků základních škol o Sladký míč.

První část opravené ulice Borovského je průjezdná, uzavírka začala v dalším úseku

30. dubna 2024 18:57 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Rekonstrukce ulice Borovského se posunula do 2. etapy. V tuto chvíli je již opravená část silnice průjezdná a práce se posunuly výše k ulici Na Kopci.

SDH Svinov vznikl před více než 130 lety. Oddíl mladých hasičů existuje od jeho založení

Historie Sboru dobrovolných hasičů ve Svinově sahá až do roku 1889 a hned od jeho založení existuje také oddíl mladých hasičů.

DIAMO zveřejní možnosti sanace heřmanické haldy 20. června

30. dubna 2024 11:03 | Ostrava-město | Renáta E. Orlíková | Eko magazín

Heřmanická halda. Je jí sto let, leží na okraji Ostravy, kousek od čtvrtí Hrušov a Heřmanice. Její rozloha je 60 hektarů, na kterých je uloženo 30 milionů tun hlušiny z bývalých dolů. Materiál, který obsahuje také uhlí, hoří. A i když jsou podzemní požáry uhelných odvalů běžné, například v sousedním Polsku jich doutná a prohořívá na 15, u Heřmanické haldy to je možné vnímat jako problém. Je tam totiž uložen také nebezpečný odpad z koksoven.

Protest proti továrně v Dolní Lutyni neslábne, atmosféra setkání s občany byla opět napjatá

Kulturní dům v Dolní Lutyni znovu naplnili občané nespokojení s plánovanou stavbou továrny v obci. Vadí jim zabírání úrodné půdy a rozdělení vesnice, ale taky to, že stále nevědí, kdo je investorem. Spíš než pro odpovědi na otázky přišli na pondělní setkání protestovat.

AZ Havířov do 1. ligy nepostoupil, zklamání bylo velké

30. dubna 2024 20:35 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Rozhodující hokejový zápas mezi AZ Havířov a Chomutovem byl nesmírný boj. Přesto, že hráči do posledního domácího utkání dali všechno, stejně jako fanoušci, postup do první ligy si zajistil Chomutov.

Na Mariánské náměstí se slétly čarodějnice, skřeti, kouzelníci a další nadpřirozené bytosti

Mariánské náměstí zaplnili čarodějnice, čarodějové, skřeti, kouzelníci a jiné nadpřirozené bytosti. Sešli se tady na tradičním sletu čarodějnic.

Klienti domova Kamenec ochutnali světovou kuchyni, tentokrát je čekala kuchyně mexická

Zdravý svět seniora na stole – tak se jmenuje akce, která čtyřikrát do roka obohatí program uživatelům domova pro seniory Kamenec ve Slezské Ostravě. Jejím cílem je seznámit seniory se zdravými a netradičními jídly české i zahraniční kuchyně.

Ve Slezské Ostravě začalo první jarní kosení, v červnu na něj naváže další

Ve Slezské Ostravě začalo letošní první kosení. Standartně probíhá 4krát do roka a jeho hlavním účelem je eliminovat klíšťata a plevel. Kvůli letošnímu deštivému počasí se práce asi protáhnou, dokončeny by však měly být začátkem června.

Slezská Ostrava a MAPPA pracují na urbanistickém rozvoji obvodu, studie se týkají Hrušova i Zámostí

Představitelé Slezské Ostravy byli pozváni do prostoru MAPPA Za výlohou ke komentované prohlídce výstavy Město staví město. Mezi sedmi vystavovanými projekty, zabývajícími se urbanistickým rozvojem Ostravy, je totiž i lokalita slezskoostravského Hrušova. Městský obvod ale s ateliérem pracoval už dříve.

20. let v EU si mohou ostravané připomenout v Husově sadu. Výstava potrvá do konce května

I Ostrava si připomíná dvě desetiletí našeho členství v Evropské unii. Co všechno nám toto partnerství přineslo si mohou občané připomenout v Husově sadu v centru města, kde je pro ně vytvořena zajímavá výstava.

Ostravská ZOO má v plánu tučňáky. Návštěvníci je budou moci sledovat z podvodního tunelu

30. dubna 2024 12:55 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

ZOO Ostrava rozhodně nespí na vavřínech a i přes návštěvnické rekordy plánuje další atraktivní chov. Tentokrát půjde o oblíbené tučňáky a od ostatních zahrad v okolí se bude lišit tím, že zvířata budou návštěvníci moci sledovat i pod vodou.

V Ostravě proběhne jedinečná výstava modelů a techniky
Vydáno 22. září 2023 19:37, Ostrava-Mariánské hory, Jiří Cileček
Ostrava zažije 6. ročník výstavy a soutěže plastikového a papírového modelářství všech věkových kategorií s názvem ENJOYMENT BATTLE OF OSTRAVA s mezinárodní účastí. Akce se bude konat v sobotu 23. září od 10 do 15 hodin v Domě techniky na Mariánském náměstí. K vidění budou soutěžní i standardní modely letadel, vrtulníků, bojové techniky, lodí, diorám aut, figurek a mnoho dalšího.

zdroj foto: Zdeněk Pavlíček

Soutěžící z řad seniorů, juniorů a žáků se utkají v několika kategoriích z plastu či papíru, kterými jsou například bojová nebo kolová technika, architektura, figurky a další. V případě příznivého počasí bude výstava nejen uvnitř Domu techniky, ale pohyblivé RC-modely uvidí diváci a návštěvníci výstavy také přímo na Mariánském náměstí. Příchozí si také mohou prohlédnout třeba železniční panel s vláčky. V neposlední řadě se uskuteční workshop k malování figurek vedený Drahoslavem Janečkem.

Součástí mezinárodní soutěže a výstavy plastikových a papírových modelů Enjoyment Battle of Ostrava 2023 bude bohatý doprovodný program od 10 do 16 hodin.

Patrik Hujdus, starosta obvodu Mariánské Hory a Hulváky: "Po úspěchu loňské akce jsme do prostoru Mariánského náměstí připravili jako součást programu také zážitkovou výstavu historické a současné techniky nejen vojenské, policejní a hasičské, ukázky malých RC-modelů aut, tanků i velkých TIR-vozů v pohybu"

Fanoušci techniky si budou moci „osahat“ unikátní kousky vojenské historie, americký Jeep Willys MB, Volkswagen 181, LUAZ-967 M, motocykl Zündapp 750KS, kultovní Pragu V3S, Škodu Tudor s vlekem ZV-6, polní kuchyni i protitankový kanon, hasičské historické klenoty, jako je ruční zápřahová stříkačka, speciál ZIL 157 K CAS-18, GAZ 69 M a další.

Vedle historických kousků bude k dispozici i moderní technika, plošina Iveco a víceúčelový Mercedes Unimog Ostravských komunikací, Rotopress OZO Ostrava, speciál dopravní policie, zásahové vozidlo PČR, sanitka Červeného kříže a akční Toyota Hilux Rádia Orion. Lákadlem bude jistě také nejmodernější vůz hasičů CAS 20 MB Econic, který ale bude k vidění nejvýše dvě hodiny, protože je v pohotovostní službě, a může se stát, že bude odvelen do akce. 

Patrik Hujdus, starosta obvodu Mariánské Hory a Hulváky: "Také naše radnice nabídne k seznámení techniku, kterou lidé znají z práce v obvodu, traktorovou sekačku, výkonný fukar nebo piaggio s nakládacím ramenem."

Mariánské náměstí využijí také tvůrci rádiově řízených modelů k předvedení úchvatných kousků, které jejich modely dovedou. Vedle tanků a vojenských vozidel v terénu můžete obdivovat rychlost a obratnost nejrůznějších malých modelů aut, ale i modelů nákladních vozů TIR, jejichž velikost přesahuje jeden metr. Výstava nabídne informace o technice, propagační tiskoviny, zajištěno je také občerstvení pro návštěvníky. Na výstavě bude možné také zakoupit i stavebnice a další potřeby pro modeláře.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-marianske-hory/11000039261/v-ostrave-probehne-jedinecna-vystava-modelu-a-techniky