V Holešovické tržnici se rozsvítil LUSTR. Startuje jubilejní 10. ročník Festivalu ilustrace a komiksu

22. září 2023

Festival ilustrace a komiksu LUSTR, největší přehlídka svého druhu v Česku, vstupuje do jubilejního 10. ročníku. Festival každoročně nabízí i řadu workshopů, přednášek, koncertů či filmových projekcí. Při příležitosti kulatého výročí návštěvníky čeká bohatý program. Mimo jiné také tzv. Metafest – festival festivalů, který nabídne deset přehlídek ilustrace, komiksu a uměleckého self-publishingu z různých koutů světa.

Patrik Antczak – NUDZ komix

Komiksové městečko

Za deset let své existence LUSTR vystřídal několik míst, ale letos se poprvé se představuje v novém prostoru – v Holešovické tržnici. „Nám se tady díky tomu, že jsme osídlili tři haly podařilo vybudovat takové pidi ilustrátorsko komiksové městečko, kde se mohou lidi potkávat, dát si kafíčko, prohlédnout si krásné výstavy…,“ pochvaluje si jedna z organizátorek LUSTRU a zároveň kurátorka sekce Metafest – festival festivalů, Barbora Müllerová.

Na ilustraci mám ráda divokost, spontánnost, nespoutaný malířský projev…
Barbora Müllerová

Festival si letos nadělil k narozeninám dárek v podobě festivalu ve festivalu s názvem Metafest. „Pozvali jsme si deset hostů ze zahraničí, což je deset zahraničních festivalů ilustrace a komiksu. Kurátoři a organizátoři těch festivalů dostali každý jeden koutek v hlavní výstavní sekci, kam mohli kurátorsky vybrat výběr nejzajímavějších ilustrátorů, ilustrátorek, komiksových tvůrců a tvůrkyň ze svých zemí. Díky tomu máme my možnost nahlédnout očima místňáků do té jejich scény, což by se nám z Čech nikdy nemohlo povést,“ říká Barbora Müllerová. Mezi všemi jmenujme třeba ochutnávku tvorby z Taiwanu nebo Hongkongu, z evropských zemí je zastoupeno Maďarsko, Belgie, Francie, Řecko a další.

A protože se jedná o jubilejní ročník, je mu přizpůsoben i vizuál a plakát. Jak říká jeho autorka Alžběta Zemanová: „Téma je oslava, protože je to desátý ročník LUSTRu. Takže je to taková oslava setkávání, potkávání všech dohromady a slavení ilustrátorů.“ A kdo tedy přišel na plakátu LUSTRu popřát? „Jsou to všechno posbírané postavičky. Musela jsem projít všechny své skicáky pár let zpátky a vybrat všechny různé postavičky, proto je to takový mix. A nejsou to vymyšlené postavičky, jsou to všechny, co jsem za ta léta potkala,“ dodává Alžběta Zemanová.

Co na LUSTRu nabídne výstavní projekt kulturní platformy Sport in Art? A jaký doprovodný program festival nabídne? Poslechněte si celý rozhovor s jednou z organizátorek LUSTRU a zároveň kurátorkou sekce Metafest Barborou Müllerovou a ilustrátorkou a autorkou vizuálu Alžbětou Zemanovou.

autor: nav
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.