Americké základny v Okinawě ohrožují podle guvernéra mír

zprávy

Guvernér Okinawy Denny Tamaki tento týden během zasedání Organizace spojených národů ve Švýcarsku varoval před koncentrací amerických vojenských základen v jižní prefektuře. Podle něj tyto základny představují hrozbu pro mír v regionu.

Americké základny v Okinawě ohrožují podle guvernéra mír
Denny Tamaki, guvernér Okinawy
23. září 2023 - 02:20

Místní média následně informovala, že Tamaki vyjádřil nesouhlas s plánem japonské vlády vybudovat novou vojenskou základnu USA, a to navzdory výrazným obavám veřejnosti. Tyto obavy se týkají především zvyšování vojenské přítomnosti a napětí v regionu.

Při svém projevu na zasedání Rady OSN pro lidská práva v Ženevě zdůraznil Tamaki, že zvyšování vojenské síly je v rozporu s přáními obyvatel Okinawy, kteří upřednostňují mírovou cestu.

V souvislosti s plánem na přemístění americké základny v pobřežní oblasti Henoko v Nago kritizoval Tamaki japonskou vládu za to, že násilně zabírá cenné mořské oblasti za účelem vybudování nové základny, aniž by brala v úvahu názory místních obyvatel.

Guvernér také před svým projevem diskutoval se zvláštním zpravodajem OSN o problémech souvisejících s nadměrným množstvím toxických látek ve vodě kolem amerických vojenských základen v Japonsku.


V roce 2015 již bývalý guvernér Okinawy, Takeshi Onaga, na stejné radě obvinil obě vlády - americkou i japonskou - z ignorování a porušování práv obyvatel Okinawy. Vyzval také mezinárodní společenství k podpoře snah okinawského lidu bojovat za své sebeurčení.

Je důležité zdůraznit, že prefektura Okinawa hostí 70 procent všech amerických vojenských základen v Japonsku, a to i přesto, že představuje pouze 0,6 procenta celkové rozlohy země. Výsledky hlasování z roku 2019 ukázaly, že více než 70 procent místních obyvatel je proti výstavbě základny na území Henoko.

Psali jsme:

Nový vývoj v této kauze představuje rozhodnutí nejvyššího soudu, který dříve tento měsíc zamítl odvolání vlády prefektury Okinawa proti nařízení centrální vlády týkající se práce na uvedeném území, jak informovala agentura Kyodo.

(nov, Kyodo, foto: repro: Qi)


Anketa

Uvítali byste, kdyby se šéfem Evropské komise stal maďarský premiér Viktor Orbán?

Ano 89%
transparent.gif transparent.gif
Ne 6%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 5%
transparent.gif transparent.gif