Rodí se nová tradice Dne evropského folkloru

23. září 2023 07:20, aktualizováno

Plzeňský kraj je jednou z bašt folkloru. Kdo by neznal Chodské slavnosti nebo legendární rozhlasový pořad Hrají a zpívají Plzeňáci? Přímo v Plzni existuje několik lidových muzik a souborů – třeba Mladina. Tento soubor se připojil k nově vznikající tradici, jíž je Den evropského folkloru.

Lidová muzika souboru Mladina z Plzně při zkoušce

Písničkou nebo tancem se může kdokoliv připojit k nové tradici - Dnu evropského folkloru. Klip stačí natočit a umístit na sociální sítě. Hlavním smyslem je připomenout, že existuje velká skupina lidí, která se věnuje lidovému umění, hudbě, tanci nebo vyprávění. Den evropského folkloru připadá na sobotu 23. září. Společně s dalšími veřejnoprávními rozhlasovými stanicemi z několika zemí se k němu připojil i Český rozhlas Plzeň – pořadem Špalíček lidových písní a také návštěvou lidového souboru Mladina z Plzně.

European folk day

Mladina je kromě Plzně jako doma také na Chodsku a ve svém repertoáru má mnoho písní a tanců právě z tohoto regionu. To znamená, že musí mít svého dudáka – v tomto případě je to dudačka Klára Bláhová. Vedoucím muziky je Václav Vočadlo. Ten dle svých slov nově stanovený Den evropského folkloru kvituje velmi pozitivně. „Folklor potřebuje podpořit na všech frontách. Doufám, že tento den přinese nahlédnutí do různých regionů nebo dá prostor ne tak známé tvorbě.“

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související

  • European Folk Day / 1. část

    23. září proběhne první European folk day, tedy Den evropského folkloru. Jeho cílem je oslovit a propojit lidi po celé Evropě, kteří se zabývají lidovou hudbou.

  • European Folk Day / 2. část

    V sobotu 23. září proběhne úplně první, mezinárodní Den evropského folkloru. Jeho cílem je oslovit a propojit lidi po celé Evropě, kteří se zabývají lidovou hudbou.