InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na soutěži jihočeská Babička roku bylo beznadějně vyprodáno. V Olomouci bude reprezentovat Naďa Miksová z Plané nad Lužnicí

Na plakátu akce byla vítězka celostátní soutěže Babička roku z roku 2021 Emilie Říhová z Tábora.

Na plakátu akce byla vítězka celostátní soutěže Babička roku z roku 2021 Emilie Říhová z Tábora.

TÁBOR - Vyprodáno! To hlásil v pátek 22. září odpoledne plakát na akci Babičku roku u Společenského centra Univerzita v Táboře. O premiéru jihočeského kola soutěže Babička roku byl obrovský zájem, sál Univerzity do posledního místa zaplnilo na tři sta návštěvníků. "Celý den mi volali lidé, jestli by se ještě nedaly sehnat lístky. Přidávali jsme čtyři řady židlí a stejně to nestačilo," zmínil hlavní organizátor Jaroslav Kupsa z Krajské rady seniorů. Babičkou roku se stala Naďa Miksová z Plané nad Lužnicí a právě ona pojede reprezentovat Jihočeský kraj na celostátní soutěž 24. října do Olomouce.

 

Jak prozradila zakladatelka celostátní soutěže Babička roku a místopředsedkyně Rady seniorů ČR Milena Hesová, soutěž vznikla v roce 2016. V řadě krajů se pak začala pořádat i krajská kola, letos se přidala také Krajská rada seniorů Jihočeského kraje, kde se organizace chopil Jaroslav Kupsa. Jihočeská premiéra se tak odehrála v Táboře a zúčastnilo se jí 17 sympatických žen, které do publika přenesly poselství, že každá životní etapa má své kouzlo. V seniorském věku se může snoubit elegance a šarm s moudrostí a vtipem. 

Skoro žádná uchazečka o titul Babička roku se nehlásila do soutěže sama. Každou někdo přesvědčil nebo přihlásil. Všechny to ale vzaly sportovně a do Tábora dorazily z Prachaticka, Českobudějovicka, Jindřichohradecka i Písecka, domácích kandidátek z Táborska bylo nejvíc. Babičky bravurně sekundovaly v rozhovoru moderátorovi Jiřímu Werichovi Petráškovi a jeho kolegyni Heleně Hýnové. Každá žena pak prezentovala něco ze svých zájmových aktivit, takže se na jevišti zpívalo, tančilo, malovalo, recitovalo, hrálo loutkové divadlo i scénka z Julie a Romea po letech, Na závěr přišla promenáda ve společenských šatech. 

Babičky se nenudí

Jiří Werich Petrášek prohlásil, že dnešní babičky stojí za hřích. Na promenádu v plavkách se ale těšil marně. Soutěžící Hana Pundová z Lásenice prozradila, že i babičky mohou napadat hříšné myšlenky, když se krásně oblečou. A sama předvedla úžasný model, který dokázala vytvořit za 120 korun. Libuše Novotná z Tábora na jevišti vyrobila a rozsvítila lampičku s krajkovým stínítkem. Dvě finalistky představily jihočeské kroje, s Evou Janouškovou vystoupila i část souboru Kovářovan a Jana Hálková z Dunajovic u Třeboně navíc s manželem publikum obrovsky pobavila písničkou o Lojzovi, Líze a děravém vědru. Milada Bejčková z Vimperka dokonce hrála na dudy. Písnička Kdyby byl Bavorov rozezpívala i sál. Marii Starou z Plané nad Lužnicí představili přátelé jako aktivní organizátorku spolku Plánské dámy se zálibou ve zdobení perníčků a také elegantní módě. I na soutěž přišla ve slušivém klobouku. Vítězslava Benešová ze Slavonic do volné disciplíny vstoupila v převleku za vetchou stařenku. Vzápětí ale odhodila kabát a předvedla neuvěřitelně temperamentní charleston v dobovém kostýmu s rudými rukavičkami.  

Jiřina Podojilová z Českých Budějovic přijela i přes zdravotní komplikace. Dojemně vyprávěla o svém těžkém osudu týraného dítěte. Ráda vzpomíná na léta strávená v dětském domově. Hana Novotná z Tábora zarecitovala báseň i zazpívala apel, abychom se zamýšleli, jakou planetu přenecháváme dalším generacím. 

Marcela Uhrová z Písku dokázala za neuvěřitelné 2,5 minuty namalovat obraz malebné krajinky pomocí houby na nádobí a štětce. Václava Vyhnalová z Plané nad Lužnicí zmínila nehodu z předchozích dní, kdy při ji při výletu na kole srazil řidič BMV. Přesto hravě vyskočila na stůl a s kolegy z loutkářského souboru předvedla úryvek z Romea a Julie. Neušla poznámce moderátora, jestli prý takhle vodí na drátkách i manžela. Jaroslava Nohová z Radhostic u Čkyně předvedla sérii svých rukodělných výrobků - třeba originálního pyžamožrouta, do nějž si děti každé ráno uklízejí pyžamo.

Marie Novotná z Tábora nejprve zaskočila diváky otázkou, kdo z nich nechal auto doma a přišel pěšky, i když je mezinárodní den automobilismu. Na jeviště si přizvala vnučku Barunku k dotvoření atmosféry. Vnučka vyfukovala bubliny a babička zpaměti zarecitovala Seifertovu Kouzelnou lucernu. Viera Erben, kterou ze Slovenska přes Švýcarsko osud zavál do Staré Vráže u Písku, překvapila vlastním úchvatným textem na téma lásky. Marie Tillová z Tábora se věnuje korálkování, výrobě šperků nebo zdobení vajíček, i ona srdnatě čelila humoru moderátora Jiřího Wericha Petráška. Jitka Mošovská ze Lhoty u Kestřan svou originální rýmovačkou pozvala všechny přítomné do nedalekého Písku. 

Naděžda Miksová z Plané nad Lužnicí pobavila publikum divadelním monologem o tom, jak přišla při krájení masa díky přeříznutí šlachy k zasádrované ruce. V divadelní ukázce pak s kolegou z plánského souboru odtajnila, jak to asi mohlo vypadat u Romea a Julie pro třiceti letech. Nenechala nikoho na pochybách, že se pro komedii narodila. Podtrhla to prohlášením, že už se hlavně těší na konec večera, až si dá doma panáka.

Porota rozhodla o vítězkách, diváci o Ceně sympatie

Jenže díky verdiktu poroty se Naďa Miksová babičkovské soutěže tak snadno nezbaví. Dostala totiž po součtu od všech porotců nejvíc bodů a postupuje do celostátního kola v Olomouci. Druhé místo obsadila Marie Stará rovněž z Plané nad Lužnicí a třetí Marie Novotná z Tábora. A Cenu sympatie, o které hlasovalo publikum, si odnesla Vítězslava Benešová ze Slavonic.

"Obávám se, že to bude vypadat skoro podezřele, když jsme tady na domácí půdě a na stupních vítězů jsou skoro samé dámy z Táborska, ale mohu garantovat, že každý porotce bodoval sám za sebe a tohle je prostě výsledek součtu," zmínila předsedkyně poroty, místostarostka Tábora Lenka Horejsková. V porotě byla i místopředsedkyně Rady seniorů ČR Milena Hesová, zástupci Krajské rady seniorů nebo europoslankyně Radka Maxová. I Lenka Horejsková vyslovila obdiv organizátorům za úžasný večer. 

Na jeviště přišla pozdravit i celorepubliková stříbrná Babička roku 2021 Emilie Říhová z Tábora. Úspěch jí prý život sice pozměnil, ale na žádný Hollywood to nebylo, přestože nabídka k filmu přišla. Hrdě prozradila svůj věk - osmdesátý pátý rok. Ve formě se udržuje sportem, především petanquem a bowlingem. Zazněla také informace, že hned v úvodním ročníku celorepublikové Babičky roku měly jižní Čechy i nejsympatičtější babičku díky Zdeňce Floriánové z Vlachova Březí. 

Všechny účastnice soutěže dostaly od pořadatelů a sponzorů pěkné věcné ceny, vítězky získaly i poukazy na relaxační pobyty, cenu pro nejsympatičtější babičku věnovaly Jihočeské týdeníky a také Muzeum čokolády a marcipánu, jehož zakladatelka Petra Kovandová darovala čokoládovou kytici. 

Pokračování příště 

V programu vystoupilo několik souborů z regionu - plánský folklorní soubor Lužničan, Malšické mažoretky nebo soubor Jen tak z Malšic. Nečekaným zpestřením večera bylo vystoupení talentovaného akordeonisty ze Základní umělecké školy v Sezimově Ústí Jaroslava Pokuty. Dva dny před galavečerm se zúčastnil světové soutěže ve hře na akordeon v Itálii a získal druhé místo. Jeho rodiče - Helena Hýnová a Jaroslav Pokuta, přispěli k pohodě večera písničkami. 

A první dojmy hlavního pořadatele Jaroslava Kupsy, který také dostal svou cenu? Obrovský zájem diváků určitě podnítí Krajskou radu seniorů k dalšímu ročníku jihočeské soutěže. Pokud by se měla znovu konat na Táborsku, musí se hledat větší sál. Pořadatelé samozřejmě načerpali i spoustu poznatků k organizaci, čtyřhodinový program byl hlavně pro účinkující finalistky hodně náročný. Nadšení z vydařeného večera ale převládalo a když se v sále zhaslo, v sousední restauraci Univerzity bylo ještě dlouho plno a probíraly se dojmy a zážitky. 

 

 

 

 

Diskuse k článku - 12 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Alena Procházková 

    Reagovat

     

    Miss Sympatie Vítězslava Benešová ze Slavonic měla být na stupních vítězů. To, co předvedla, bylo doslova fenomenální!

    Vloženo 25.9.2023 11:59:53

    • Jiřina Janouchová 

      Reagovat

       

      Souhlasím, asi se porota dívala jinam.

      Vloženo 25.9.2023 22:08:30

  • A,D. 

    Reagovat

     

    Gratuluji babi k prvnímu místu, ale je to akce genderově nevyvážená. Kde je DĚDA ROKU ? A jak k tomu přijdou další nebinární, zástupci zhruba 79 pohlaví. Až se toho chytí v Bruseli, budem v pr_deli. Nebo už tam jsme?

    Vloženo 23.9.2023 16:25:44

  • Děda 

    Reagovat

     

    Chtěl jsem se tam dostat, ale lístek se na černém trhu vyšplhal na vyšší jednotky tisíc. Snad příští rok.

    Vloženo 23.9.2023 11:35:47

  • HC 

    Reagovat

     

    Kolářová nepostoupila ?

    Vloženo 23.9.2023 10:31:04

    • CH 

      Reagovat

       

      P.Kolářová si zajistila přímý postup.Ale to kdybys věděl, tak tě trefí. Redakce ti to nedala vědět, aby ušetřila tvůj velice smutný život,plný prázdnoty a zášti. Měl bys poděkovat, že tě nechali žít.

      Vloženo 23.9.2023 10:35:19

    • Petr 

      Reagovat

       

      Tomáši, děláš taky něco jinýho, než dřepíš doma u netu ? Vždyť to musí být nuda a celkem smutnej život.

      Vloženo 23.9.2023 13:04:35

      • HC 

        Reagovat

         

        Péťo, možná tě zklamu, ale věř, že internet je všude, ne jen doma u PC.

        Vloženo 23.9.2023 13:21:35

        • Petr 

          Reagovat

           

          Máš pravdu, tak sorry

          Vloženo 23.9.2023 16:09:14

        • Jana 

          Reagovat

           

          Frustrace z osobních neúspěchů je hrozná věc. Jen nechápu, proč to lidi ventilujou veřejně.

          Vloženo 23.9.2023 21:19:11

          • HC 

            Reagovat

             

            Janičko, nevím podle čeho soudíte mojí frustraci která neexistuje. Ale dobrá, pokud si myslíte, že to tak je, nechám vás při tom. Mimochodem, dáme pivo na Vášáku? Končí tam 8 října.

            Vloženo 23.9.2023 22:45:35

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace