Čínsko-syrské partnerství: Nová éra bilaterálních vztahů

zprávy

Čínský prezident Si Ťin-pching a syrský prezident Bašár al-Asad oznámili v pátek ve městě Chang-čou nové strategické partnerství mezi svými národy. Čína se také postavila proti jakémukoli zahraničnímu vměšování do syrských záležitostí.

Čínsko-syrské partnerství: Nová éra bilaterálních vztahů
Si Ťin-pching s Bašárem al-Asadem
24. září 2023 - 03:20

V podrobném prohlášení zveřejněném čínskou státní tiskovou agenturou Xinhua se uvádí, že toto spojení představuje důležitý milník v historii vzájemných vztahů dvou zemí.

Si Ťin-pching v rozhovoru s Asadem zdůraznil, že vztahy mezi Damaškem a Pekingem „obstály ve zkoušce mezinárodních změn“. Čínský prezident dále prohlásil: "Tváří v tvář mezinárodní situaci plné nestability a nejistoty je Čína ochotna pokračovat ve spolupráci se Sýrií, pevně se navzájem podporovat a společně bránit mezinárodní spravedlnost."

Čína se také postavila proti jakémukoli zahraničnímu vměšování do syrských záležitostí a prohlásila: "Čína podporuje Sýrii v oponování zahraničnímu vměšování, proti jednostranné šikaně, ochraně národní nezávislosti, suverenity a územní celistvosti."


Asad, který navštívil Čínu poprvé od roku 2004, vyjádřil vděk čínské vládě za její podporu během obtížných časů, kterými Sýrie procházela. "Návštěva je důležitá z hlediska načasování a okolností, protože se dnes formuje multipolární svět, který světu obnoví rovnováhu a stabilitu," prohlásil Asad a přidal: "Doufám, že naše dnešní setkání položí základy pro širokou a dlouhodobou strategickou spolupráci v různých oblastech."

Toto setkání přichází v klíčovém momentu syrské historie, kdy se země zotavuje z militantnosti podporované zahraničím, která propukla před více než 10 lety. Navíc Asad bude hostem na sobotním zahajovacím ceremoniálu Asijských her.

Psali jsme:

V diplomacii je také důležité zmínit, že Sýrie byla v květnu znovu přijata do Arabské ligy po 12letém pozastavení. Arabská liga pozastavila členství Sýrie v roce 2011, ale Sýrie, jeden ze zakládajících členů organizace, odsoudila toto rozhodnutí jako "nezákonné".

Toto strategické partnerství mezi Čínou a Sýrií může mít významné důsledky pro mezinárodní geopolitiku a ukazuje rostoucí vliv Číny ve Středním východě.

(böhm, Xinhua, foto: repro: SANA)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif