30.09.23 Život s kočkou

Jak poznat kočičí množírnu?

V dnešní době je stále častější, že lidé zneužívají zvířata pro vlastní zisk. Množírny, kde jsou kočky chovány v nepřijatelných podmínkách, jsou bohužel realitou. Tento článek vám poskytne tipy, jak rozpoznat množírnu a jak si vybrat zodpovědného chovatele.

Bohužel je stále častější, že si ze zvířat lidé dělají byznys. V množírnách jsou zvířata chována v nevyhovujících podmínkách, samice rodí, dokud se úplně nevyčerpají, o mláďata není dobře postaráno a často jsou předčasně odebírána od matky. Jenže jak například poznat z inzerátu na internetu, že jde o množírnu? Zaměřte se na prodejce. Prozkoumejte jeho inzeráty, často totiž v delším časovém úseku nabízí k prodeji stále dokola ta stejná plemena. Prodejce vás také nepustí přes práh svého domu, tedy předání zvířete naplánuje někde na odlehlém místě a ani vás nenechá vybrat si kotě. Buďte obezřetní, laskavý chovatel miluje zvířata a velmi rád vám ukáže svůj domov i kočku se všemi koťaty, které nabízí k prodeji.


„Pro pořízení zvířete doporučujeme dva způsoby – adopci z útulku či koupi zvířete s průkazem původu od renomovaného chovatele či chovatelské stanice s dobrými veřejně dostupnými referencemi. Jakýkoliv jiný způsob přispívá (byť i nechtěně) k podpoře problémových chovů – množíren,” vysvětluje Eva Marlene Hodek, ředitelka Nadace na ochranu zvířat.


6 znaků množírny

Opakované inzeráty na internetu: Množírny často v inzerátech nabízejí stále dokola stejná plemena koček. 

Nepřístupný prodejce: Chovatel by měl být ochoten vás přijmout ve svém domě a ukázat vám podmínky, ve kterých kočky žijí. Pokud prodejce odmítne návštěvu, mějte na paměti, že to může být znamením, že se snaží něco skrýt. Nepřistupujte na předávání zvířete někde na parkovišti u supermarketu nebo na benzínce. 

Brzké odebrání koťat od matky: Množírny často odebírají koťata od matky příliš brzy, aby mohla samice co nejdříve znovu zabřeznout. Koťata by měla být u matky 12 týdnů. Předčasné odebrání může negativně působit na sociální vývoj kotěte.

Nemožnost vybrat si kotě: Odpovědný chovatel by vám měl dovolit vybrat si koťe. Pokud vás prodejce tlačí k tomu, abyste vzali jedno konkrétní koťátko bez možnosti výběru, může to být podezřelé.

Nedostatek péče o zvířata: Pokud vidíte, že kočky jsou chovány v nečistých nebo nevhodných podmínkách, nemají přístup k čisté vodě a krmivu, nebo jsou ve špatném zdravotním stavu, je to jasným znakem množírny.

Předchozí negativní zkušenosti ostatních kupců: Pokuste se najít recenze nebo zkušenosti ostatních lidí, kteří od daného chovatele již kočku zakoupili. Negativní zpětná vazba od jiných kupců může být varováním.

Pokud máte podezření, že se jedná o množírnu, je nejlepší se vyhnout nákupu od tohoto prodejce a raději zvážit adopci kočky z útulku nebo nákup od ověřeného a zodpovědného chovatele.