Běchovicím kralovali Keňané, národní tituly mají Zajíc a Hrochová

Vítězi 127. ročníku silničního závodu Běchovice – Praha se stali Keňané Kennedy Kaptila a Glorius Jepkirui, která navíc svůj triumf ozdobila novým traťovým rekordem. České mistrovské tituly berou Martin Zajíc a Tereza Hrochová.

Po dlouhých sedmi letech se vrátili do Běchovic elitní keňští běžci a bylo to znát na vítězných časech. V závodě žen naprosto dominovala Glorius Jepkirui. Už její mezičas 15:56 na pěti kilometrech naznačoval, že bychom se mohli dočkat nového traťového rekordu, a tak se i stalo. Jepkirui se stala dokonce první ženou, která dokázala v historii tohoto závodu zvládnout náročnou trať pod 33 minut. Traťový rekord krajanky Nancy Wambua z roku 2014 vylepšila o propastných 27 vteřin na 32:41.

V rámci mistrovského klání byla podobně suverénní očekávaná favoritka Tereza Hrochová. Ta byla na pětce za 16:18 a v cíli se mohla po dvou stříbrech a jednom bronzu radovat ze svého premiérového titulu na silniční desítce. Běchovický osobák si pak vylepšila na 33:39, což je o rovné půl minuty a je historicky pátou nejrychlejší závodnicí historie Běchovic. V celkovém hodnocení závodu byla rychlejší pouze vítězná Jepkirui. Pro stříbro v rámci mistrovství republiky si doběhla Bára Stýblová za 35:12 a bronzová skončila zkušená Simona Vrzalová (35:32), pro kterou to byl po sedmi letech návrat na běchovické stupně vítězů.

Také v závodě mužů hráli prim závodnicí z Keni, kteří obsadili první čtyři pozice, přičemž vítězný Kennedy Kaptila zaběhl čtvrtý nejhodnotnější čas historie Běchovic. S tratí si poradil vítězně v čase 28:48, což je nejrychleji od roku 1996, kdy zde zaběhl jeho krajan Laban Chege dosud platný traťový rekord 28:33. Do TOP 5 této statistiky se dostal také letos druhý Hillary Kimaiyo, a to díky času 28:53. Třetí doběhl Kennedy Rono za 29:27.

Mistrovský hattrick dokonal Martin Zajíc. Letos byl jeho nejvážnějším soupeřem Vladimír Marčík, jenž byl hlavně v první polovině závodu velmi aktivní a o tempo se staral převážně on. Rozhodující okamžik přišel těsně po polovině trati v náběhu do pověstného Hrdlořezáku, kde Zajíc svému soupeři nastoupil, a ten už nedokázal reagovat. Martin Zajíc si pak celkem v poklidu doběhl pro třetí zlato z MČR v silničním běhu v řadě v čase 30:06. Marčík dosáhl svého běchovického maxima, když obsadil v rámci domácího republikového šampionátu na stříbro za 30:18. Na bronzový stupínek vystoupal Jakub Zemaník (30:24), pro něhož to je už šestá mistrovská medaile v této disciplíně.

(koz)

FOTO – ČAS/Soňa Meléterová, Facebook

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy