Čeští baseballisté na začátek domácího mistrovství Evropy potvrdili roli favorita. Rakušany porazili 9:0

Čeští baseballisté porazili v úvodním utkání domácího mistrovství Evropy Rakousko 9:0. Tým trenéra Pavla Chadima potvrdil v neděli v Ostravě roli favorita a drží od úvodu jedno ze dvou postupových míst ve skupině A. V pondělí se Češi utkají od 17.30 s Řeckem, které prohrálo se Španělskem 1:14. V případě dalšího vítězství by si již mohli zajistit postup do čtvrtfinále.

Aktualizováno Ostrava (Aktualizováno: 23:32 24. 9. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští baseballisté porazili Rakousko 9:0

Čeští baseballisté porazili Rakousko 9:0 | Foto: Petr Sznapka | Zdroj: Profimedia

Češi měli před vyprodanými tribunami od začátku duel ve svých rukách. Po dvou směnách vedli 4:0, téměř dva tisíce fanoušků pak nadchly také homeruny Matěje Menšíka a Martina Červenky. Reprezentanti zakončili utkání v obraně s čistým kontem.

Ambice jsou medailové, říká Červenka před mistrovstvím Evropy. ‚Španělsko chceme přetlačit,‘ dodává

Číst článek

„Hlavně bych chtěl poděkovat divákům, kteří nám vytvořili skvělé prostředí. Díky nim jsme od první minuty byli klidní a nadhazovači podali fantastický výkon,“ řekl po utkání novinářům Chadim.

„Celkově to byl vyvážený výkon na všech pozicích. Tak se chceme prezentovat, abychom reagovali na soupeře a byli vyvážení v obraně i útoku,“ doplnil trenér.

Evropský šampionát se koná v Česku po devíti letech. Národní tým chce získat v domácím prostředí historicky první medaile. Dosud byli Češi nejlépe čtvrtí právě v roce 2014.

Rychlé vedení

Utkání na hřišti Arrows Ostrava předcházel slavnostní ceremoniál s nástupem vlajkonošů a završený ohňostrojem. Češi vstoupili do zápasu sebejistě. V úvodní směně se po krádeži Vojtěcha Menšíka dostali do skórovací pozice a po Červenkově odpalu získali první bod.

Ve druhé směně přidali další body Martin Mužík, Arnošt Dubový a znovu Vojtěch Menšík. Rakouští pálkaři dál vycházeli při nadhozech debutujícího Tomáše Ondry naprázdno a v případě odpalů naráželi na pozornou českou hru v obraně.

„To bylo určitě důležité. Vedení 4:0 po druhé směně tým a nadhazovače strašně zklidní. A Tomáš Ondra to potom dotáhl na skvělou nulu v šesti směnách,“ uvedl Chadim.

Premiérový homerun

Češi zvýraznili náskok v páté směně. Hned v jejím úvodu rozjásal tribuny premiérovým českým homerunem Matěj Menšík, pro další body později doběhli Mužík a Dubový.

Rakušané vystřídali před šestou směnou nadhazovače, zkušeného Christiana Tomsicha nahradil Brian Fürböck. Ani ten ale český útok nezastavil a Červenka odpálil další homerun.

„Každý homerun je moc hezký, takže jsem si ho užil. Jsem rád, že jsme na jejich nového nadhazovače dovedli hned zatlačit, alespoň tímto odpalem. I ostatní kluky to třeba nakoplo,“ podotkl Červenka.

Amerika byla obrovská životní zkušenost, říká Smola. Lásku k baseballu v něm probudila i rukavice od dědy

Číst článek

Rakušané se sice později dostali po výměnách českých nadhazovačů dvakrát na druhou metu, více ale nezvládli. Poslední český bod přidal v osmé směně Matěj Menšík a tým trenéra Chadima zavřel duel další stoprocentní hrou v obraně.

V pondělí se Češi na ostravském hřišti utkají s Řeckem.

„Budeme zase favorit, ale rozhodně ne tak velký jako s Rakouskem. Jsou to mladí Američané, agresivní a zvyklí z amerických škol bojovat do poslední chvíle. Myslím, že to nebude takhle jednoduchý zápas,“ řekl Chadim.

„Proti Řecku bych chtěl, abychom zopakovali výkon na kopci, udrželi co nejméně bodů a nejlépe hrát s nulou. S nulou se totiž neprohrává,“ dodal Chadim.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme