Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

OpenAI uvádí generativní AI DALL-E 3, s příkazy jí pomůže ChatGPT

25.9.2023, Milan Šurkala, aktualita
OpenAI uvádí generativní AI DALL-E 3, s příkazy jí pomůže ChatGPT
Generativní AI pro vytváření nového obrazového materiálu se posouvá opět o něco dál. Společnost OpenAI totiž oznámila brzké uvedení systému DALL-E 3, který bude využívat pomoci od ChatGPT. Ten pomůže s vytvářením příkazů.
Nedávno jsme se věnovali tomu, co je to generativní AI pro obraz, přičemž vývoj jde stále kupředu a už tu máme další verzi systému DALL-E od OpenAI. Společnost totiž oznámila brzké uvedení systému DALL-E 3. OpenAI přiznává, že většina systémů typu text-to-image (text-na-obraz) trpí na problém toho, že ignorují některé detaily v příkazech a popisech toho, co se má vygenerovat. Uživatele tak tlačily k tomu, aby se naučili zadávání co nejefektivnějších příkazů (tzv. prompt engineering). Nová verze by v tomto měla být lepší, neboť se samotným vytvářením příkazů pro DALL-E 3 bude pomáhat jiná generativní AI, a to ChatGPT.
 
OpenAI DALL-E 3
 
DALL-E 3 bude k dispozici od začátku října pro uživatele systémů ChatGPT Plus a Enterprise. Společnost říká, že obrázky vytvořené pomocí tohoto systému jsou uživatelů, a ti je mohou tisknout, prodávat nebo je dávat na merchandise produkty bez toho, aniž by OpenAI museli žádat o svolení. Otázkou je, jak moc jsou kompenzováni autoři, na jejichž obrazech bylo DALL-E 3 natrénováno, nicméně víme, že mnohé fotobanky za prodej trénovacích datasetů svým fotografům a ilustrátorům vyplácí provize (např. Pond5, Shutterstock už několikrát, BigStockPhoto, před několika dny to byl Adobe Stock).
 
Zapracovalo se také na bezpečnosti a korektnosti. DALL-E 3 tak má vylepšenou ochranu proti snaze o násilný obsah, případně o obsah pro dospělé. Rovněž vám neudělá obrázek se známou osobností, ten by ji totiž mohl dehonestovat. Současně se pracuje na tom, aby snímky obsahovaly nějaký znak toho, že byly vygenerovány pomocí AI. Také je zabráněno tomu, aby generoval obrázek ve stylu nějakého žijícího autora (zde se možná projevila snaha a žaloba autorky Sarah Andersen, která se proti zneužívání její práce dost ohrazovala),OpenAI také autorům umožní, aby své snímky z trénovací množiny odhlásili tak, aby se při dalším trénování už nepoužily.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.