Dirigentka Anna Novotná Pešková: Chtěla bych, aby se pode mnou dobře hrálo

Mladá dirigentka a sbormistryně je hostem pořadu Hudba v miléniu. Právě jí začíná první sezóna v úvazku ve Státní opeře Praha, kde bude účinkovat v představeních La Traviata a Nápoj lásky.

Anna Novotná Pešková studovala na Pražské konzervatoři klasický zpěv a zároveň dirigování u Miriam Němcové, Miroslava KošleraHynka Farkače. Od dětství ji to táhlo k opeře a již jako studentka spolupracovala s Dětskou operou Praha. Jako sbormistryně vedla řadu sborů, v roce 2017 jako čerstvá absolventka konzervatoře zahájila spolupráci také s Divadlem F. X. Šaldy v Liberci, kde se podílela například na představení Don Giovanni nebo na Legendě z Mlžných hor skladatele Jana Kučery. Dirigovala také například v Moravském divadle Olomouc.

Se Státní operou Praha spolupracuje dva roky, podílela se zde na nastudování operety Ples v hotelu Savoy a v začínající sezóně 2023/2024 ji zde čekají opery La Traviata a Nápoj lásky, v nichž se u dirigentského pultu bude střídat s hudebním ředitelem Andrijem Jurkevyčem.

Jaká byla její cesta k dirigování? Kdo patří mezi její oblíbené dirigenty a jaké jsou její oblíbené operní nahrávky? V čem se dirigentská práce ve 21. století liší od století minulého?

Nejen o tom bude řeč s dirigentkou Annou Novotnou Peškovou v pořadu s premiérou v úterý 26. září od 19.00 a reprízami v pátek 29.9. od 22.00 a sobotu 30.9. od 11.00.

Foto: Anna Novotná Pešková (©Radek Drbohlav)

Podcast