Hattrick, tři nuly i finálový obrat. Vypukly turnaje VTM, dvakrát slavili domácí

Utkání turnaje VTM na pražské Kobře | Foto: Jan Beneš, Český hokej

Úvodní trojici turnajů v nové sezoně má za sebou projekt Výchova talentované mládeže pro kategorii U15. Krajské výběry nejlepších hráčů ročníku 2009 či mladších se střetly na zimních stadionech pražské Kobry, Benátek nad Jizerou a Nového Jičína.

Pražané se střelecky hledali. Vaníček slavil jediný hattrick dne

Domácí půda vůbec nepřinesla štěstí výběru Hlavního města Prahy. I když na Kobře předváděl dobré výkony do defenzivy, v koncovce se neskutečně trápil: Za souhrnných devadesát minut hry vstřelil pouhopouhý jeden gól. V semifinále s Ústeckým krajem touto brankou srovnal Oliver Vaňha čtyři minuty před koncem, ale nájezdy rozhodl pro soupeře v páté sérii Kevin Kváš.

V západočeském derby naopak padlo gólů sedm. Plzeňané nejprve vedli, aby následně prohrávali 1:3, ale znovu vyrovnali. Jen 22 sekund poté však brankou na 4:3 rozhodl pro Karlovarský kraj Jonáš Vaníček, který tak završil hattrick!

Jeho celek ovládl i podkrušnohorskou bitvu ve finále. Tentokrát už díky první třetině, kterou nad Ústeckým krajem vyhrál o tři góly. Brankář Ondřej Kadoun inkasoval jen jednou, Karlovarský kraj uklidnil ve 37. minutě svou druhou trefou v utkání Maik Mähler.

Čisté konto si v duelu o bronz připsal Tomáš Uhel, jehož Plzeňskému kraji tak stačila proti Praze jediná radost kapitána Eliáše Matouška uprostřed zápasu.

Středočechy v čele s Dvořáky dovedly k prvenství dvě otočky

Po jedné nule bylo vidět i v dalších dvou dějištích úvodních turnajů VTM, tentokrát ale už v semifinálové fázi. Za obranou Jihočeského kraje byl stoprocentně úspěšný Tadeáš Schejbal, jehož spoluhráči odskočili proti Vysočině z 1:0 na 4:0 ve druhé části. Dva góly vstřelil Štěpán Máče po přihrávkách Michala Šímy.

Naopak úvodní duel v Benátkách nad Jizerou urval Středočeský kraj až v samém závěru. Deset minut před koncem vyrovnal proti Pardubickému kraji Adam Jalovecký a pouhých 25 sekund před třetí sirénou rozhodl Tadeáš Dvořák.

Ještě lepší otočku vystřihli Středočeši ve finále. Po jedenácti minutách prohrávali s Jihočechy 0:3 a byli pod obrovskou dekou, ale tu ve druhé třetině shodili a vyrovnali! Obrat načal Štěpán Holoubek, jenž devět minut před koncem přidal i rozdílový gól. Vítězství 5:3 podepsal svým příspěvkem tentokrát nejen Tadeáš (0+2), ale i o rok mladší Pavel (1+1) Dvořák.

Pardubický kraj si došel pro třetí místo dominantní první třetinou, v níž nasázel Vysočině čtyři góly za deset minut. Lucas Andrejko později přidal ještě svou druhou trefu.

Dvanáct gólů ve finále, které patřilo Moravskoslezskému kraji

V Novém Jičíně se čisté konto zrodilo hned v úvodním zápase. Daniel Oprchalský nedovolil žádnou radost Olomouckému kraji, a tak domácí Moravskoslezský kraj prošel hladce do finále. U tří ze čtyř gólů byl Maxmilian Mareš (2+1), jenž střelecký účet načal i završil.

Stejnou bilancí potvrdil svou formu z Extraligy devátých tříd Michal Hartl, ale to Jihomoravskému kraji nestačilo. Semifinále proti Zlínskému kraji mu uteklo ve druhé části, nakonec soupeř odskočil až na 6:3. Porcemi dvou branek k tomu přispeli Simon Roman Nedzynski i Sebastian Drozd.

Ve finále byli ale při chuti domácí. Předvedli nejlepší střelecký výkon napříč všemi zápasy prvních turnajů, když Zlínský kraj zasypali osmi góly! Definitivně však rozhodli až v posledních třech minutách od stavu 6:4. Moravskoslezský kraj slavil opět zásluhou zmiňovaného Mareše nebo Vojtěcha Doudy (oba 2+1).

Olomoučané si po střeleckém trápení spravili chuť. Jihomoravskému kraji dovolili v utkání o bronz jen jeden gól, naopak Matěj Pospíšil i Dominik Husák se shodně prosadili v první i třetí třetině a zajistili Hanákům vítězství v duelu o bronz.

Další série turnajů projektu Výchova talentované mládeže se uskuteční v neděli 22. října. Hostit je budou Ústecký kraj, Vysočina a Olomoucký kraj. Do hry se tentokrát zapojí i výběry Libereckého a Královéhradeckého kraje, volno dostanou Plzeňané a Středočeši.

Výsledky prvních turnajů VTM U15

Západ – na Kobře

Hlavní město Praha – Ústecký kraj 1:2 po nájezdech (0:1, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 41. Vaňha (Heřman) – 11. Gombár (Krejčík, Rabas), rozh. nájezd Kváš.

Karlovarský kraj – Plzeňský kraj 4:3 (0:1, 2:0, 2:2)
Branky a nahrávky: 24. Suchý, 30. Vaníček (Kyncl), 31. Vaníček, 34. Vaníček (Kyncl) – 10. Bobek (Matoušek, Holub), 31. Svoboda, 33. Lavička (Mečl).

O 3. místo: Hlavní město Praha – Plzeňský kraj 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Branka a nahrávka: 23. Matoušek (Svoboda).

Finále: Ústecký kraj – Karlovarský kraj 1:4 (0:3, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 28. Záruba (Konvalinka) – 5. Mähler, 6. Kubík (Kyncl), 13. Suchý (Kyncl, Vaníček), 37. Mähler (Vaňourek, Zeus).

Střed – v Benátkách nad Jizerou

Středočeský kraj – Pardubický kraj 2:1 (0:0, 0:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 36. Jalovecký (Vrbata), 45. T. Dvořák (Chabada) – 21. Jindřichovský (Šimánek).

Kraj Vysočina – Jihočeský kraj 0:4 (0:1, 0:3, 0:0)
Branky a nahrávky: 10. Kořánek (Kotyza, Benda), 22. Máče (Šíma), 28. Máče (Šíma), 29. Nevšímal (Eremiáš).

O 3. místo: Pardubický kraj – Kraj Vysočina 6:2 (4:1, 2:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 6. Drábek (Fiala), 7. Kovář (Jindřichovský), 9. Andrejko (Kovář), 15. Rohlík (Herynk), 26. Andrejko, 27. Choutka (Čihák) – 4.Hobza (Stupka), 25. Piskač (Klíma).

Finále: Středočeský kraj – Jihočeský kraj 5:3 (0:3, 3:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 17. Holoubek (P. Dvořák), 21. Koudelka (Lysák), 27. Hartman (Chabada), 36. Holoubek (T. Dvořák), 42. P. Dvořák (T. Dvořák, Goc) – 4. Chaloupka (Máče), 6. Šíma (Chaloupka), 11. Nevšímal (Antoš).

Východ – v Novém Jičíně

Moravskoslezský kraj – Olomoucký kraj 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 19. Mareš, 29. Fizek (Mareš, Machač), 36. Helis (Polášek), 45. Mareš (Holáň).

Jihomoravský kraj – Zlínský kraj 3:6 (1:1, 0:3, 2:2)
Branky a nahrávky: 7. Hartl (Petrčka), 42. Hartl (Smrčka), 45. Béreš (Hartl) – 10. Drozd (Šimek, Kučerňák), 18. Riedl (Pánek), 25. Drozd (Nedzynski), 28. Nedzynski (Maček), 33. Nedzynski (Číhal), 35. Krupa (Šimek).

O 3. místo: Olomoucký kraj – Jihomoravský kraj 4:1 (2:0, 0:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 7. Pospíšil (Novák), 13. Husák (Hanzelka, Korhoň), 31. Husák, 32. Pospíšil – 21. Kello (Kavan).

Finále: Moravskoslezský kraj – Zlínský kraj 8:4 (3:0, 2:1, 3:3)
Branky a nahrávky: 8. Hrabina (Douda), 13. Douda (Hrabina), 14. Douda, 24. Kozák (Mareš), 29. Mareš, 37. Polášek (Helis), 43. Helis, 44. Mareš (Kozák, Juroš) – 30. Krupa (Šimek), 32. Kučerňák, 40. Riedl (Krupa), 42. Bláha (Maček).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz