Hlavní obsah

Žádné náhrobní kameny. Na ekologickém hřbitově v Praze se pohřbívá na louku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha 8

Rozloučit se se svými blízkými bez okázalých obřadů a navíc ekologicky nově nabízejí Hřbitovy a pohřební služby hlavního města Prahy v areálu Ďáblického hřbitova. V prostých dřevěných či proutěných rakvích tam lze lidské ostatky ukládat na luční pohřebiště, jehož kapacita je zatím 350 hrobových míst. Zapomeňte ale na náhrobní kameny, tady jde o splynutí s přírodou.

Ekologické pohřebiště v ĎáblicíchVideo: Novinky

 
Článek

„V posledních letech přibývá lidí, kteří i o posledních věcech přemýšlejí ekologicky, mají trochu jiné představy o tom, jak by mělo být s jejich tělem po smrti naloženo, nebo jim není blízká představa klasického hrobu s náhrobní deskou či místa v kolumbáriu,“ vysvětlil tiskový mluvčí organizace Hřbitovy a pohřební služby hlavního města Prahy Jiří Královec.

Právě pro ně vzniklo alternativní pohřebiště nazvané Luční hřbitov. Toto místo bude v první řadě myslet na přírodu.

Foto: P. Vrabec/ Hřbitovy a pohřební služby hl. m. Prahy

Ekologické pohřebiště v pražských Ďáblicích

„To, co bude pod zemí, podléhá docela striktním ekologickým pravidlům. Musí to být rakev, která je vyrobena čistě z rozložitelných materiálů, ideálně z evropského dřeva či proutí,“ vysvětlil Královec. Stejné požadavky musí splňovat i oblečení, ve kterém budou nebožtíci pod zem ukládáni.

Za ekologii připlatíte

Luční hřbitov je primárně určen pro ukládání tělesných pozůstatků v rakvích, v určitých případech bude možné pod zem uložit i urnu. Předpokládá se, že zpopelněné ostatky se budou do hrobu ukládat hlavně tehdy, když už v hrobě bude někdo pohřben – pak se k němu popel dalšího nebožtíka přidá v rozložitelné ekologické urně nebo formou vsypu. Může ale nastat i situace, kdy si hrobové místo pro sebe pronajme někdo, kdo už má doma urnu se svým blízkým člověkem. Urna se pak může pod zem uložit hned.

Foto: P. Vrabec/ Hřbitovy a pohřební služby hl. m. Prahy

Ekologická rakev z evropského dřeva

Hrobové místo si je možné stejně jako na běžných hřbitovech pronajmout. V Ďáblicích na alespoň 10 let, což je zde minimální tlecí doba.

Částka za desetiletý nájem místa na louce a za služby s nájmem spojené činí 10 100 korun. Hrobové místo zde tedy vyjde zhruba o čtyři tisíce dráž než stejně velký hrob v jiné části Ďáblického hřbitova. V ceně je započtena údržba louky a odpadá investice do kamenických prací.

Nepompézní náhrobky

Místo se liší nejen způsobem pohřbívání, ale také vzhledem. Opouští se od klasických prvků hrobového vybavení.

„Žádné náhrobky, žádné náhrobní kameny, žádné pomníky. Jediná osobnější připomínka toho zemřelého bude malá dřevěná cedulka se jménem a základními životními daty na malém ocelovém sloupku,“ doplnil tiskový mluvčí.

Luční hřbitov má dokonce svého správce Adama Vokáče. Ten údržbu louky provádí tradičním způsobem. „Kosit chci vyloženě jen ručně, takže kosou, případně drobné úpravy srpem. Samotné luční pásy budu sekat dvakrát do roka, jak se to běžně dělá, a trávník podle potřeby. Bude to určitě víc práce, ale myslím si, že to stojí za to. Snažíme se tady o jiný přístup,“ sdělil Novinkám.

Foto: P. Vrabec/ Hřbitovy a pohřební služby hl. m. Prahy

Osobní připomínky vytvoří pouze tyto drobné dřevěné cedulky

V Česku je toto pohřebiště první svého druhu, podobný nápad se ale měl v minulosti realizovat již ve Zlíně. Tamní slavný Lesní hřbitov, který vznikl ve třicátých letech minulého století, se měl obejít bez pomníků a náhrobních kamenů.

„Tato myšlenka se nakonec ve Zlíně nerealizovala – síla tradice a potřeba pozůstalých mít hrob jako výrazné a viditelné místo, do jehož podoby mohou promítnout svůj vztah k zemřelému, byly silnější,“ uvedl Jiří Královec.

Ďáblický hřbitov. Je tu Kubiš a Gabčík?

Domácí

V západních zemích je tento typ pohřbívání zcela běžný. Velkým průkopníkem je třeba Velká Británie, kde je ekologické pohřbívání posledních 15 let sílícím trendem. Tamní legislativa je ale této formě nakládání s těly vstřícnější, nevyžaduje například, aby byl nebožtík uložen v pevné rakvi, může být třeba pouze v zabalen v plátně.

První krok směrem k ekologickému pohřbívání učinila pražská městská organizace spravující pražské hřbitovy už v roce 2015. Tehdy byl – rovněž v areálu Ďáblického hřbitova – založen Les vzpomínek, kde je popel zemřelých ukládán ke vzrostlým stromům buď v ekologických urnách, nebo formou vsypu. Ani v Lese vzpomínek však nejsou povoleny žádné pomníky; jména zemřelých nesou jen malé dřevěné destičky připevňované ke kmenům.

Foto: P. Vrabec/ Hřbitovy a pohřební služby hl. m. Prahy

O Luční hřbitov se stará správce Adam Vokáč.

„Pražské městské pohřebnictví se v posledních letech snaží citlivě naslouchat pozůstalým a vycházet vstříc jejich potřebám,“ řekl ředitel Hřbitovů a pohřebních služeb hl. m. Prahy Martin Červený.

„Postupně rozšiřujeme nabídku svých služeb, měníme zažité stereotypy a tradiční pohřebnictví kombinujeme s moderními evropskými trendy – kromě přírodního pohřebnictví podporujeme i různé alternativní formy posledního rozloučení. Například loni v listopadu jsme ve Strašnicích otevřeli pohřební Ateliér, který pozůstalým umožňuje, aby se s blízkým člověkem rozloučili beze spěchu a podle vlastních představ, podobných novinek připravujeme více,“ dodal ředitel Martin Červený.

Místo náhrobku strom. Pod Lysou horou vzniká první přírodní pohřebiště v kraji

Domácí

V Ostravě postavili novou smuteční síň

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám