Mladá kapela 2in2out s hradeckou saxofonistkou Nelou Dusovou zahájí festival Jazz Goes To Town

25. září 2023

V říjnu nás v Hradci Králové čeká další ročník hudebního festivalu Jazz Goes To Town, který letos zahájí kapela 2in2out. Tu vede výborná hradecká saxofonistka Nela Dusová, spoluzakladatelem skupiny je i kytarista Jan Lacina. Oba nás přišli nejen pozvat na jejich hradecký festivalový koncert 10. října, ale také trošku představit samotnou kapelu.

Jak se těšíte? Předpokládám, že jako jazzoví muzikanti hradecký festival Jazz Goes To Town dobře znáte. Navíc Nela je z přímo Hradce Králové.
Nela Dusová: Měla jsem to štěstí, že jsem se narodila v Hradci. A můj tatínek, jako milovník jazzové hudby a blízký přítel zakladatele festivalu pana Brunnera, mě na festival brával. Je pravda, že mě tam brával v době, kdy mi ta dost avantgardní hudba nebyla úplně blízká, ale o to víc si toho dnes vážím. Že to dělal i přesto, že to nebyl tenkrát úplně můj šálek kávy.

Nela Dusová a Jan Lacina ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Honzo, vy jste také slyšel o Jazz Goes To Town? A odkud vy pocházíte?
Jan Lacina: Pocházím ze severovýchodní Moravy, z malé vesnice jménem Veřovice. V 15 letech jsem šel studovat na konzervatoř do Ostravy. Tam jsme se asi ve čtvrtém ročníku seznámil s akordeonistou Vojtou Drnkem a začali jsme se tak trochu věnovat jazzu. A přiznám se, že jsem na Jazz Goes To Town už jednou hrál v rámci doprovodného programu. Myslím, že to byl rok 2015 nebo 2016. S ostravskou kapelou jsme hráli hudbu Billa Evanse. Na letošní rok se tak těším o to víc, protože budeme hrát naši vlastní hudbu.

Měla jsem to štěstí, že jsem se narodila v Hradci a chodila na ZUŠ Na Střezině. Tam jsem se s touto hudbou poprvé setkala.
Nela Dusová, kapela 2in2out

Co od vás mohou posluchači čekat? Kdybychom vaše seskupení 2in2out trochu představili. Kdy vzniklo, jak jste se potkali a jakou muziku hrajete?
Nela Dusová: Kapela se začala formovat už v roce 2018 na půdě naší alma mater, oba jsme s Honzou, a koneckonců i mnoho dalších hráčů, kteří bylo v kapele zapojeni, byli studenty Akademie múzických umění v Praze, kde jsme se seznámili. A tam Honza přišel s nápadem, že bychom mohli založit kapelu, případně i psát vlastní skladby. Trvalo to celkem dlouho, než jsme se zformovali do stávající podoby. V současnosti hrajeme společně s Honzou a máme k sobě kontrabasistku Kláru Pudlákovou a výborného brněnského bubeníka Adama Sikoru.

Čtěte také

Takže jste kvartet.
Nela Dusová: Přesně tak. Jsme instrumentální kvarteto, hrajeme vlastní skladby, které píšeme společně s Honzou, každý zvlášť. Náš repertoár je tedy složen ze dvou autorských počinů. A připravujeme první album kapely, které by mělo vyjít v červnu 2024.

Vy hrajete jazz, tak mne napadá, jak se píše taková jazzová skladba? Protože mně to většinou připadá jako improvizace.
Nela Dusová: Uprostřed bývá improvizace, ale na začátku, v úvodu skladby je samozřejmě téma a v závěru je potom také téma.

Nelo, jaká byla vaše cesta nejen k jazzu, ale také k saxofonu, což je pro děvče netradiční hudební nástroj, ne?
Nela Dusová: Řekla bych, že byl donedávna netradiční. Každopádně já jsem chodila už odmalička na Základní uměleckou školu Na Střezině v Hradci Králové a tam učí hru na saxofon Tomáš Antonín Mucha, který zároveň dává také individuální lekce, vede dnes už dva veliké big bandy. Tam jsem se s touto hudbou víceméně poprvé setkala.

Čeká nás malé mezinárodní turné. Ve středu zahrajeme v Drážďanech a poté se přesuneme do Paříže na koncert v Českém centru.
Jan Lacina, kapela 2in2out

Slyšel jsem, že vás čekají nejen koncerty tady u nás v České republice, ale i za hranicemi, dokonce v Paříži!
Jan Lacina: V tomto týdnu nás čeká, řekněme, malé mezinárodní turné. Ve středu zahrajeme v Drážďanech v Německu v klubu Blue Note a poté se přesuneme do Paříže, kde nás v pátek čeká koncert v Českém centru. Moc se na to těšíme.

Čtěte také

Co pro posluchače v Paříži a Drážďanech chystáte?
Nela Dusová: Předvedeme stejný repertoár, se kterým potom přijedeme na festival. Jsou to naše skladby, které připravujeme na desku. A je pravda, že se neustále obohacuje, pořád přibývají nové skladby. Ale teď už bychom asi měli zůstat u toho jednoho a připravovat ho na natáčení, které se má uskutečnit na začátku listopadu. Deska by měla být křtěná příští rok 2. června, ale termín není zatím stoprocentně potvrzen. Ovšem s předstihem plánujeme zveřejňovat nejen singly z alba, ale i nějaké další materiály, které máme v rukávu.

10. října v Artyčoku, zahajovací koncert letošního ročníku festivalu Jazz Goes To Town v Hradci králové, tam se s vámi určitě potkáme. A vím také, že se možná plánuje i váš koncert s hradeckou filharmonií do budoucna.
Nela Dusová: To je zatím ve hvězdách. Ale začali jsme se o tom bavit a je možné, že to pro příští sezónu dopadne. Uvidíme.

2in2out.jpg

Našimi hosty byli zakládající členové skupiny 2in2out, saxofonistka Nela Dusová z Hradce Králové a kytarista Jan Lacina z Moravy. Ať se vám všechno daří, ať vás jazz pořád baví.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související