Sklopky zmizí z ulic Jirkova. Možnost zaplatit si stání na parkovištích zůstává
Sklopky brzy zmizí z ulic Jirkova. Foto: Vladimír Vacula
Chomutov

Jirkov – Někteří majitelé vozů v Jirkově využívají možnosti zaplatit si parkovací místo a mít tak jistotu, že po návratu z práce budou mít kde u domu zaparkovat. Mají přidělená konkrétní místa s tzv. sklopkou. Tedy zábranou, která v době jejich nepřítomnosti má zabránit jiným motoristům na dané místo zaparkovat. To už ale nebude od nového roku platit.

Sklopky přináší městu, jakožto správci pozemních komunikací a parkovacích ploch řadu obtíží – při zimní údržbě i při čištění ulic. „Jsou poměrně často poškozené. Majitelé je zapomínají zvednout, a pak volají městskou policii, že jim na jejich místo vjel jiný řidič," podotkla starostka Jirkova Dana Havlátková Jurštaková. Město však nechce majitele aut, kteří jsou ochotni měsíčně hradit 400 korun za vyhrazené parkování, o tuto možnost připravit. Sklopky nahradí parkovací karty. To, že na vyhrazených místech parkují jen ti, kteří si tuto kartu zaplatili, budou kontrolovat městští strážníci. Už nyní mají ke kontrole speciální aplikaci. Na rozdíl od jiných měst Jirkov nevydává více karet, než je na daném parkovišti míst, aby nedocházelo k situacím, kdy má člověk zaplaceno a stejně nenajde místo k zaparkování. „Jeden žadatel může získat kartu na dvě auta, v jednu dobu však na parkovišti smí stát jen jeden z vozů. Tuto možnost využijí hlavně ti, kterým koliduje zaměstnání, kdy je jeden z členů rodiny doma a parkuje před domem, zatímco druhý z páru je s vozem v práci," vysvětluje starostka.

Podle vedení města se tento způsob osvědčil. „V ulicích, kde jsme stání rekonstruovali, jako například v Mládežnické, jsme již sklopky zpět do nového povrchu nenavrtali. Lidé jsou zvyklí parkovat na téměř totožných místech, kde parkovali dosud. Parkovací plochy jsou označeny svislým značením, že jde o místa vyhrazená řidičům s platnou parkovací kartou. Takže jsme z ulic ze 750 sklopek odstranili již asi 200 zábran," doplnila starostka Jurštaková. 

Majitele vyhrazených stání čeká od ledna ještě druhá novinka. Poplatek budou nově hradit přímo v budově městského úřadu na odboru majetku města. Úřad tomu, kdo bude chtít parkovací kartu, ji vydá pouze tehdy, pokud nemá vůči městu žádné dluhy. „Ať jde o pokuty, poplatky za psy, svoz odpadu atd. Měli jsme tu případ, kdy jeden žadatel uhradil dluh 70 tisíc korun, aby nepřišel o své parkovací místo u domu," podotkla starostka.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru