Hlavní obsah

Německo chystá dodatečné kontroly na hranicích s Českem a Polskem

Foto: Seita, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Německo připravuje na hranicích s Českem a Polskem dodatečné kontroly, jejichž cílem budou převaděči migrantů. Polsko zase oznámilo, že bude kontrolovat přechody se Slovenskem.

Článek

Mluvčí spolkového ministerstva vnitra dnes na tiskové konferenci řekl, že ministryně Faeserová jedná s Prahou a Varšavou o nových opatřeních na společném pomezí. Řekl také, že ministryně o víkendu na toto téma hovořila se svým českým kolegou Vítem Rakušanem a že ve čtvrtek se na okraj zasedání ministrů vnitra států Evropské unie s Faeserovou sejde také polský ministr vnitra Mariusz Kamiński.

„Abychom zastavili převaděče, připravujeme nyní dodatečné kontroly na našich hranicích s Polskem a Českem,“ citoval Faeserovou deník Berliner Morgenpost, který patří do skupiny Funke. „Naše dodatečná opatření velmi úzce propojujeme s již beztak intenzivními skrytými pátráními v celém pohraničí. Se svými kolegy v Česku a Polsku jsem v těsném kontaktu, abychom se mohli dohodnout na dobře koordinovaných opatřeních,“ uvedla ministryně. Dodala, že cílem je co nejvíce zvýšit tlak na převaděče, kteří pašují migranty do Německa v život ohrožujících podmínkách.

Mluvčí ministerstva vnitra dnes novinářům řekl, že Faeserová s Polskem a Českem jedná o možnostech, jak by spolková policie mohla kontrolovat celé pohraničí. Uvedl, že v úvahu přichází i přítomnost německých policistů na druhé straně hranice, tedy v Polsku a v Česku. O takovém postupu hovořila Faeserová v nedělním rozhovoru s listem Welt am Sonntag, kdy zmínila jako vzor Švýcarsko.

Spolkoví policisté mohou v těsné spolupráci se švýcarskými policejními silami provádět kontroly již na švýcarském území, a zabránit tak neoprávněnému vstupu migrantů do Německa. „Podobné by to mohlo být s Českem. Jednání o tom již probíhají,“ řekla nedělníku. V rozhovoru nevyloučila krátkodobé obnovení stálých hraničních kontrol s Českem a Polskem, označila je za jednu z možností boje proti převaděčům.

Rakušan v reakci na rozhovor ve Welt am Sonntag sdělil, že s Faeserovou je v kontaktu průběžně a že policejní sbory obou států intenzivně spolupracují. Dnes pak v pořadu Ptám se já na webu Seznam Zprávy řekl, že se s Faeserovou dohodl na tom, že němečtí policisté společně s českými budou moci dohlížet na migrační situaci už na české straně hranice. Obě země podle něj také chystají společné akce proti převaděčům. Pokud přinesou výsledek, Faeserová podle Rakušana nebude uvažovat o stálých kontrolách na hranicích.

Německo není samo

Polsko dnes také oznámilo, že kvůli nárůstu nelegální migrace zavede kontroly vozidel na hraničních přechodech se Slovenskem. Podle polských médií tu uvedl premiér Mateusz Morawiecki. Podobná opatření může Varšava zavést do budoucna také na hranicích s Německem, uvedla stanice Polsat News s odkazem na mluvčího polské vlády.

„Nařídil jsem ministrovi vnitra (Mariuszi Kamińskému), aby (na slovensko-polské hranici) zavedl kontroly těch autobusů, dodávek, aut, autobusů, u kterých je podezření, že převáží migranty,“ řekl Morawiecki. Není bezprostředně jasné, od kdy opatření začne platit.

Premiér tak potvrdil dřívější zprávy polských médií, které s odvoláním na mluvčího polské vlády Piotra Müllera hovořily o brzkém zpřísnění kontrol na hranicích se Slovenskem. Müller uvedl, že úřady vycházejí z informací o migrantech přicházejících do Polska skrze takzvanou balkánskou trasu.

Reklama

Doporučované