Polsko začne kvůli migraci na hranicích se Slovenskem kontrolovat auta

ČTK ČTK
25. 9. 2023 19:30
Polsko kvůli nárůstu nelegální migrace zavede kontroly vozidel na hraničních přechodech se Slovenskem, uvedl podle polských médií premiér Mateusz Morawiecki. Podobná opatření může Varšava zavést do budoucna také na hranicích s Německem, uvedla stanice Polsat News s odkazem na mluvčího polské vlády. Varšava a Berlín už dříve uvedly, že hodlají ohledně situace na hranicích brzy jednat.
Most přátelství během pandemie koronaviru v roce 2020.
Most přátelství během pandemie koronaviru v roce 2020. | Foto: Darwinek, CC BY 4.0, Wikipedia Commons

"Nařídil jsem ministrovi vnitra (Mariuszi Kamińskému), aby (na slovensko-polské hranici) zavedl kontroly těch autobusů, dodávek, aut, autobusů, u kterých je podezření, že převáží migranty," řekl Morawiecki. Není bezprostředně jasné, od kdy opatření začne platit.

Premiér tak potvrdil dřívější zprávy polských médií, které s odvoláním na mluvčího polské vlády Piotra Müllera hovořily o brzkém zpřísnění kontrol na hranicích se Slovenskem. Müller uvedl, že úřady vycházejí z informací o migrantech přicházejících do Polska skrze takzvanou balkánskou trasu.

"Snažíme se analyzovat, jak může vypadat potenciální směr imigrace z (italského ostrova) Lampedusa," uvedl také Müller s odkazem na středomořský ostrov, který tento měsíc řešil kritický příliv migrantů z afrických zemí - za čtyři dny tam připlulo na 11 000 běženců, což je skoro dvojnásobek tamních obyvatel.

O víkendu uvedla německá veřejnoprávní televize ARD, že se Polsko stalo klíčovým bodem na cestě migrantů do Německa. Jednak se balkánská trasa přesunula do Polska, jednak je tu Rusko, které společně s Běloruskem dále posílá migranty do EU. Zatím není jasné, zda nějaký vliv má i polská aféra týkající se udělování víz za úplatu ve zrychleném režimu a bez náležitých prověrek.

Ohledně opatření na hranicích bude tento čtvrtek na okraj zasedání ministrů vnitra států Evropské unie kvůli migrační krizi hovořit Kamiński se svou německou kolegyní Nancy Faeserovou. Ta o víkendu jednala s českým ministrem vnitra Vítem Rakušanem, podle kterého se další jednání uskuteční tento týden. Zatím se domluvili na tom, že němečtí policisté společně s českými budou moci dohlížet na migrační situaci už na české straně hranice.

Vládnoucí polská strana Právo a spravedlnost (PiS) učinila z migrace ústřední téma své kampaně v nadcházejících volbách, kde se bude ucházet o třetí funkční období, poznamenala agentura Reuters. Otázky ohledně migrace se objeví i v referendu, které se bude 15. října konat spolu s hlasováním. 

Slovensko se mezitím potýká s nárůstem nelegální migrace. Podle údajů tamního ministerstva vnitra se počet nelegálních migrantů zadržených na slovenském území zvýšil oproti loňskému roku devětkrát na 27 000.

 

Právě se děje

Další zprávy