Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Morawiecki: Polsko částečně obnoví kontroly na hranicích se Slovenskem

Mateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Premiér Mateusz Morawiecki, že Polsko zavede kontroly vozidel na hraničních přechodech se Slovenskem kvůli rostoucí nelegální migraci. Podobná opatření mohou být zavedena také na hranicích s Německem, uvedla stanice Polsat News.

"Nařídil jsem ministrovi vnitra, Mariuszi Kamińskému, aby zahájil kontroly autobusů, dodávek, automobilů a autobusů na slovensko-polské hranici, u nichž existuje podezření, že převážejí migranty," uvedl Morawiecki. Datum účinnosti těchto opatření není momentálně jasné.

Premiér tímto potvrdil dřívější zprávy polských médií, které informovaly o plánu na zpřísnění kontrol na hranicích se Slovenskem s ohledem na migraci. Mluvčí polské vlády Piotr Müller uvedl, že tato rozhodnutí vycházejí z informací o migrantech, kteří přicházejí do Polska přes Balkánskou trasu.

"Snažíme se analyzovat potenciální směr imigrace z ostrova Lampedusa v Itálii," dodal Müller. Tento středomořský ostrov zažil tento měsíc náhlý nárůst migrantů z afrických zemí, když připlulo přibližně 11 000 uprchlíků za čtyři dny, což je téměř dvojnásobek tamního obyvatelstva.

Ohledně opatření na hranicích budou tento čtvrtek diskutovat ministři vnitra Evropské unie kvůli migrační krizi. Minister vnitra Polska Kamiński se sejde se svou německou kolegyní Nancy Faeserovou, která nedávno jednala s českým ministrem vnitra Vítem Rakušanem. Dohodli se, že němečtí policisté budou společně s českými dohlížet na migrační situaci na české straně hranice.

Polsko přitom čelí migračnímu skandálu, v němž někteří úředníci polského ministerstva zahraničí údajně umožnili migrantům získat víza ve zrychleném režimu za platbu zprostředkovatelům bez řádné kontroly. Skandál vypukl poté, co jiné země unijního schengenského prostoru informovaly Polsko o neobvykle vysokém počtu osob s polskými vízy.

Polská vláda ale tvrdí, že problém se týká pouze několika stovek případů a obviňuje opozici a média, že situaci zveličují. Dosud bylo obviněno sedm osob.

Německý kancléř Olaf Scholz v sobotu prohlásil, že Polsko by mělo vysvětlit obvinění, že polské konzuláty v některých afrických a asijských zemích prodávaly pracovní víza za zrychlený režim za řádově tisíce dolarů.

Během shromáždění svých stranických kolegů ze sociální demokracie v Norimberku, uvedl, že Polsko nekontrolovaně propouští lidi přes své území, což může ovlivnit azylovou politiku jiných zemí.

Řekl, že lidé, kteří přicházejí do Polska, by měli být zaregistrováni a podstoupit azylové řízení. Zmiňoval také víza, která jsou udělována za platbu, a zdůraznil potřebu jednání s polskou vládou.

Témata:  Polsko Slovensko Mateusz Morawiecki

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy