Hlavní obsah

RECENZE: České sci-fi Bod obnovy chybí jen lepší scénář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Natočit celovečerní českou akční sci-fi detektivku vyžadovalo odvahu. O nic takového se totiž v českých filmových vodách snad od časů Ikarie XB 1 nikdo nepokoušel. Tu odvahu měli debutanti Robert Hloz (režisér a spoluscenárista), Filip Marek (kameraman) a Jan Šléška (hudební skladatel) a po letech příprav natočili Bod obnovy, který po předpremiéře na karlovarském festivalu nyní vstupuje do kin.

Bod obnovyVideo: Bioscop

 
Článek

Vytvořili svět roku 2041, tedy nepříliš vzdálený, což bylo dobré rozhodnutí. Jejich postavy využívají technologie, které sice ještě běžně nepoužíváme, ale buď víme, že už existují, nebo si je umíme představit. Hlasem řízené otvírání i přistavení aut, hlasové ovládání předmětů v domácnosti (o počítačích nemluvě), to není nic, co by šokovalo nebo působilo směšně, ale vypadá to atraktivně. Stejně jako futuristická Praha a okolí, kde do známých ulic a panoramat vrůstají brutalistní stavby.

Herec Matěj Hádek o Bodu obnovy: Kdybych se čerstvě nestal otcem, tak bych se nenechal obnovit

MFF KV

Do tohoto vizuálně zajímavého světa zasadili detektivní příběh, který vychází z docela dobrého, byť ne úplně originálního nápadu. Každý člověk má právo prožít celý život, a tak v době, kdy dramaticky vzrůstá kriminalita, vědci vymysleli, jak obelstít nepřirozené úmrtí. Kdo zemře v důsledku vraždy nebo nehody, může být znovu oživen. Je jen třeba se k této možnosti registrovat a každých osmačtyřicet hodin aktualizovat svůj bod obnovy.

Že se to dá zneužít nebo vypnout, je pak námětem detektivní linie, v níž kriminalistka Em odhaluje dvojnásobnou „úplnou“ vraždu. A protože byli zavražděni manželé, z nichž on byl vědec, který se na bodu obnovy podílel, je případ zapeklitější.

Foto: Bioscop

Andrea Mohylová vyšetřuje i Karla Dobrého.

Bohužel scénář ho udělal komplikovanějším, než bylo nutné, takže se divák chvílemi ztrácí a trochu i nudí. Navíc ho zahltil několika zbytečnými existenciálními odbočkami na úkor propracovanějšího vyobrazení postav, o nichž se nedozvíme nic než to, co právě dělají. A divně působí, že v onom světě prakticky neexistují jiní lidé než hlavní aktéři příběhu.

Ti jsou většinou velmi dobře obsazeni a herci je dobře hrají. Andrea Mohylová v roli detektivky Em je tvář zajímavá a neokoukaná, Václav Neužil, Matěj Hádek i Milan Ondrík odvádějí vysoký standard. Jen Karel Dobrý při vší úctě k jeho herectví je typově příliš průzračný. Jakmile se objeví, je jasné, kdo je padouch.

Bod obnovy je tedy z hlediska řemesla dobře profesionálně natočený, hudba výborně akcentuje akční záběry, každá koruna rozpočtu je vidět. Zbývá doufat, že tito talentovaní filmaři v příštím filmu věnují větší péči scénáři, a máme se z jejich tvůrčí dílny nač těšit.

Bod obnovy
Česko / Slovensko / Polsko / Srbsko 2023, 111 min., Režie: Robert Hloz, hrají: Andrea Mohylová, Matěj Hádek, Václav Neužil a další
Hodnocení: 65 %

Dali jsme lidem možnost neumřít. Robert Hloz natočil sci-fi Bod obnovy

SALON

Prezident Petr Pavel přijel na festival a šel do kina na Bod obnovy

MFF KV

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám