Hlavní obsah

Všechno nejlepší k 60. narozeninám! Deset největších zajímavostí o Porsche 911

Foto: Porsche

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ikonické sportovní kupé právě oslavilo jubilejní 60. narozeniny. Místo nekonečného opakování jeho historie jsme raději vybrali deset největších zajímavostí, jež možná nevíte - třeba jako která 911 je nejdražší a která nejrychlejší.

Článek

Porsche už k šedesátinám 911 nadělilo nám všem tu nejlepší 911, my k oslavám přispějeme ještě desítkou zajímavostí, které nejsou právě známé a pomohou vám nahlédnout za oponu vzniku a vývoje sportovní legendy, jakou se 911 stala.

1. Mělo se jmenovat jinak

Začneme zlehka, protože tohle není žádné velké tajemství – původní číselné označení mělo být 901 a s ním se také před 60 lety představila ve Frankfurtu. Jenže to se nelíbilo Peugeotu, který měl práva na třímístné označení s nulou uprostřed, a tak Porsche muselo nejen přejmenovat model na 911, ale také skartovat již vytisknuté propagační materiály. Ale protože to Peugeot zjistil až na autosalonu v Paříži 1964, automobilka už mezitím stihla vyrobit prvních 82 kusů 901, ty pak zůstaly jejím interním majetkem a nikdy se nedostaly k zákazníkům.

Foto: Porsche

S označením 901 se vůz představil ve Frankfurtu v roce 1963, u Peugeotu si ale novinky všimli až po roce. Porsche už tak mělo připravené všechny reklamní materiály, dokonce stihlo vyrobit prvních osm desítek kusů.

2. Dlouhá cesta k 911

A není ani tajemstvím, že předchůdce 356 vycházel z (předválečné) konstrukce Brouka, která byla na přelomu 50. a 60. let už na hranici svých schopností (na silnici i závodních tratích). Proto Ferdinand Porsche a jeho tým začali hledat cesty, jak ho nahradit. Vývojová cesta měla být spíš evoluční než revoluční, proto motor zůstal vzadu, ale překvapivé je, že původní vývojová verze označená kódem 695, 754 nebo také Typ 7 měla být plnohodnotným čtyřmístným autem. Jen se podívejte na tu neobvykle vysokou střechu a bachratou záď. Jenže Ferry Porsche chtěl karoserii se stylem „fastbacku“, proto se plnohodnotná zadní sedadla změnila na „+2“, rozvor se zkrátil o 20 centimetrů (z 2,4 m na 2,2 m) a záď se změnila na elegantně splývavou, jejíž křivky obdivujeme dodnes.

Foto: Porsche

Porsche 911 také mohlo vypadat výrazně jinak, původně ho totiž zamýšleli jako plnohodnotný čtyřmístný sportovní vůz. To bychom ale dnes nemohli obdivovat tu nádhernou záď…

3. Na začátku nebylo vůbec dobré

Porsche 356 bylo 2+2místné kupé s motorem vzadu a pohonem zadních kol, 911 byla 2+2místné kupé s pohonem zadních kol. Zdálo by se, že se toho moc nezměnilo. Fakticky se ale změnilo úplně vše – nová konstrukce, nové zavěšení vpředu i vzadu (vpředu MacPherson kvůli většímu zavazadlovému prostoru, vzadu polovlečená ramena), nový motor (měl o dva válce víc a k tomu rozvod OHC). Vyvinout vše od základu bylo pro automobilku fungující teprve dekádu velkou výzvou. A naladit vše se také nepodařilo hned napoprvé…

Foto: Porsche

Přes veškerou snahu konstruktérů a vývojářů nebyly první produkční verze 911 právě povedenými auty. Motor na „špatném konci auta“ (původní úsporné řešení 356/Brouka převzala v rámci evoluce i 911) byl zdrojem mnoha problémů, další přinesla nevyzkoušená moderní konstrukce. Postupem času i díky zarputilosti německých inženýrů se všechno podařilo vyřešit a z 911 se stala sportovní ikona.

Nový motor byl příliš silný (130 koní) na tehdy dostupné pneumatiky (o skromné šířce 165 mm) a k tomu byl pořád na „špatném konci auta“, takže komplikoval rozložení hmotnosti (navíc byl těžší, než původně přepokládali) i aerodynamickou účinnost (vzpomínáte na Tatry hrdinsky ukončující životy gestapáků?). První verze tak byly proslulé svou nestabilitou. Porsche ale postupným laděním (zátěž do předního nárazníku, širší zadní ráfky, přemístění baterie a ve finále i prodloužení rozvoru) vše urovnalo, a právě tyto pokročilé verze z konce 60. let vybudovaly 911 její reputaci. Základní koncepci ladí Porsche dodnes, a proto je už prakticky bezchybná.

4. Nemělo vždy jen šestiválec

Tady se dostáváme trochu na tenký led, protože 911 se čtyřválcovým boxerem se oficiálně jmenovala 912. Šlo o levnějšího pokračovatele také čtyřválcové 356 a právě z ní pocházel 90koňový boxer 1,6 l s rozvody OHV. Ve finále se vyrobilo kolem 32 500 kusů 912 (třicet tisíc bylo kupé, zbytek polootevřená targa), než ji v roce 1969 nahradil model 914 se čtyřválcovým boxerem uprostřed.

Foto: Porsche

Čtyřválcové Porsche 912 je od šestiválcové 911 prakticky k nerozeznání, pokud se jí nepodíváte pod kapotu.

5. Mohlo mít i čtyři dveře

Panamera z roku 2009 imitující design 911 byla prvním čtyřdveřovým sportovním autem od Porsche, ale první čtyřdveřová 911 vznikla již v roce 1967 – i když jen jako soukromá přestavba. Stojí za ní američtí úpravci Dick Troutman a Tom Barnes, kteří prostě rozřízli 911 S na dvě části a prodloužili ji o půl metru, upravili střechu a samozřejmě také přidali druhý pár dveří (vlastně jsou stejné jako přední dveře, jen uchycené proti směru jízdy). Výsledek je překvapivě docela elegantní (rozhodně víc než první Panamera) a Dick Troutman jím chtěl automobilce demonstrovat, že by pro tento typ auta byl na trhu prostor.

Foto: Troutman/Barnes

911 se čtyřmi dveřmi? To není photoshop, ale reálné auto, které svépomocí postavili dva Američani, již chtěli Porsche ukázat novou cestu.

V Zuffenhausenu se chytli na háček až v osmdesátých letech a přišli s tajným projektem 989 s osmiválcem v přídi (tedy koncepce moderní Panamery), který ale moc krásy nepobral. A když už v průběhu vývoje začalo být jasné, že by výsledné auto bylo moc drahé a jeho výroba by se nevyplatila, celý projekt zařízli.

Foto: Porsche

Koncept 989 měl motor vpředu, ale tvary jasně vycházel z 911. Do produkce se tento nápad podařilo dotáhnout až o dvě dekády později.

6. Vyhrálo Le Mans, Monte Carlo i Dakar

Část kultu 911 vychází z jejích sportovních úspěchů na mnoha odlišných frontách. Porsche se vždy dařilo na okruzích, takže vítězství v Le Mans, Daytoně nebo na Nürburgringu tolik nepřekvapí. Jenže „porškám“ se dařilo také v rallye – 911 vyhrála Monte Carlo (které se tehdy jezdilo napříč celou Evropou) i Targu Florio a mnoho dalších silničních soutěží.

Foto: Porsche

Porsche 911 RSR bylo přesně před 50 lety nejrychlejší v posledním ročníku sicilského závodu Targa Florio.

Nejpřekvapivější je však vítězství na Dakaru, nejnáročnějším vytrvalostním závodě v terénu. Stojí za ním Jacky Ickx, který automobilku k účasti dostrkal, a Roland Kussmaul, jenž stál za vývojem speciální Carrery 3.2 4 × 4. Verze 953 vycházela z G-Series, měla stejný motor, ale vyztužené šasi, přepracovaný podvozek, dvě obrovské palivové nádrže a také pohon všech čtyř kol s manuálně uzamykatelným diferenciálem. Vítězství posádky René Metge/Dominique Lemoyne nikdo nečekal, dokonce ani samotná automobilka. Bylo to poprvé, co soutěž vyhrálo sportovní auto, navíc hned při své první účasti. O dva roky později si Porsche oslavu vítězství zopakovalo s upravenou verzí 959.

Foto: Porsche

Vítězství 911 na Dakaru bylo jedním z těch nejpřekvapivějších – nejenže šlo o sporťák, ale také se to Porsche podařilo hned napoprvé.

7. Nejvíc cool reklamy

Závodní úspěch – konkrétně dominance v Le Mans 1983 – inspiroval jednu z nejpovedenějších reklam automobilky „Nikdo není dokonalý“. Podobně povedených taškařic má však marketingové oddělení Porsche na svědomí víc, třeba jako „Přece jste v mládí nesnili o Nissanu nebo Mitsubishi“, „Brouky zabíjí rychle“ nebo „Máte malý penis? Máme auto pro vás“. Škoda, že dnes už by takhle kreativní reklamy neprošly

8. Mohlo být už dávno mrtvé

V sedmdesátých letech už původní 911 vylepšené o pozdější G-Series (1973) táhlo na patnáctý křížek, její koncepce se zdála na hranici svého potenciálu a prodeje klesaly, proto u Porsche intenzivně uvažovali o nástupci. Měl se jím stát model 928, tedy 2+2místné sportovní kupé s osmiválcem vpředu, čímž by se Porsche posunulo zase o stupínek výš a vyřešilo největší problém koncepce 911. Nová 928 v roce 1978 dokonce získala titul Evropského auta roku, jenže srdce pravých fanoušků si tohle velké a těžké gran turismo příliš nezískalo, a 911 tak mohla žít dál.

Foto: Porsche

Osmiválcový grand tourer 928 si mnoho fanoušků nezískal, proto 911 mohla žít dál.

9. Nejdražší 911

Tohle bude ošemetné. Za aktuálně nejdražší produkční 911 totiž dáte přes sedm milionů a můžete si vybrat, jestli bude s křídlem a na okruh (911 GT3 RS), nebo bez křídla a na silnici (911 S/T). Brzy má však dorazit silniční stíhačka 911 GT2 RS s výkonem přes 700 koní a ta by současný rekord mohla zlomit.

Foto: Porsche

Okřídlená GT3 RS patří momentálně k nejdražším 911, jaké si můžete koupit.

Jenže z fabriky (respektive z oddělení speciálních projektů) nedávno vyjely dva unikáty, které jsou ještě dražší. Prvním je jedinečné 993 Turbo Gold oživené po dvou dekádách od konce produkce a postavené z náhradních dílů (čímž automobilka podtrhla fakt, že i na starší modely seženete cokoliv) – cenovka činila skoro 80 milionů. Přes 82 milionů pak přinesla aukce dalšího čtyřkolového jednorožce, tentokrát šlo o upravenou 992 připomínající Sally z pixarovského filmu Auta.

Tou skutečně nejdražší 911 se však stala jedna z 25 vyrobených 911 GT1 Strassenversion, tedy silniční homologační varianta závoďáku z Le Mans. V aukci v roce 2019 vynesla předchozímu majiteli neskutečných 130 milionů korun.

Foto: Porsche

Silniční varianta 911 GT1 je zatím nejdražší 911 vůbec.

10. Nejrychlejší 911

A další ošemetná otázka. Uvedená závodní 911 GT1 bude zaručeně nejrychlejší na okruhu, jenže se stovkou za 3,9 sekundy a maximálkou 305 km/h už dnes nemá šanci ani na produkční auta. „Obyčejné“ 911 Turbo S, na které vám místo závodní licence stačí běžný řidičák, totiž stovku smázne za pouhých 2,7 sekundy a peláší až 330 km/h! A to se blíží ještě zmiňovaná 911 GT2 RS…

Foto: Porsche

Současná 911 Turbo S je spíše raketa než auto.

Ještě pár čísel na závěr: MILION - tento milník v podobě počtu vyrobených kusů překonala 911 již v roce 2017, každý rok k tomuto číslu přiskočí cca 40 tisíc nově dodaných aut. Další zajímavé číslo je 8, tedy počet generací 911, které se za šedesát let na trhu vystřídaly. A konečně tu máme číslo 27, tedy celkový počet všech možných variant a verzí současné 911 generace 992. A toto číslo nemusí být vůbec konečné, protože již brzy očekáváme příchod modernizované 992.2, která rodinu 911 určitě rozšíří o nějakou další variantu.

Foto: Porsche

60 let, 8 generací a přes milion vyrobených kusů. Které jiné sportovní auto se dokáže 911 v historickém odkazu alespoň přiblížit?

A budoucnost? Porsche se do elektrifikace svého klíčového sportovního modelu nežene, protože moc dobře ví, jak citliví na to zákazníci jsou. Nejdřív otestuje situaci s elektrickým Boxsterem/Caymanem a pak se uvidí. Ale primárně čekejte spíš hybridní pohon, se kterým Porsche koketuje již od generace 991. Věříme ale, že u Porsche svou erbovní 911 nepokazí a zachovají jí její jedinečný charakter. Tak všechno nejlepší do dalších let!

Reklama

Související témata:
Načítám