Zástupci přerovské Charity chystají investici do azylového domu pro lidi bez domova v Kojetínské ulici

26. září 2023

V Přerově by mohl lidem bez domova v příštím roce začít sloužit nový azylový dům za 35 milionů korun. Podobné zařízení ve městě chybí. Budova by měla stát v Kojetínské ulici, v ghettu nedaleko vlakového nádraží, kde žijí sociálně nepřizpůsobiví. Desítky z nich se stavbou nesouhlasí a sepsali kvůli tomu petici.

Ředitelka přerovské charity Alena Pizúrová je přesvědčená, že soužití obou skupin lidí v Kojetínské ulici se obejde bez konfliktů. „Ti lidé, kteří tam budou ubytovaní, budou muset dodržovat určitá pravidla, která po nich bude sociální služba vyžadovat. Takže ano, bude tam zvýšený pohyb jiných osob než těch, kteří v té lokalitě momentálně žijí, ale myslím si, že soužití obou skupin nebude nějakým způsobem konfliktní,“ myslí si Pizúrová.

Ghetto v Kojetínské ulici

Pozemek na stavbu azylového domu věnoval přerovský magistrát. Podobný typ sociální služby ve městě totiž chybí a lidé bez střechy nad hlavou hledají ubytování v okolních městech.

Taky pan Richard. Přežít zimu na ulici podle něj není vůbec jednoduché. „Je to jenom dobře. Už se to konečně řeší, protože to je velká mezera. Každé město v okolí to má, v Olomouci je azylový dům a několik desítek ubytoven. Tady ubytování bohužel prostě neseženete, jeden člověk sám určitě ne,“ zmínil.

Rozebíratelná kontejnerová stavba

Kapacita domu je stanovená na 30 míst. Podle projektu je to rozebíratelná kontejnerová stavba. Je to velká výhoda, je přesvědčená ředitelka Pizůrová.

„Je to variabilní v tom, že když by kapacita toho domu do budoucna nevyhovovala a našli bychom třeba nějaké jiné místo, kde by mohl vyrůst potom ten azylový dům v nějakém širším pojetí, tak je možné ty kontejnery rozmontovat, případně k nim přidat další kontejnery a tu budovu takto zvětšit,“ uvádí Pizůrová.

Stavba azylového domu v Kojetínské ulici by měla začít už v příštím roce.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související