Pád Ajaxu: Jak se jeden z nejlépe řízených klubů na světě dostal do totálního rozkladu

26.09.2023, 15:17
Aktuality
Johan Cruijff Arena (© AFP)

Pokud někdo někdy chtěl vědět, jak řídit fotbalový klub, dlouhá léta si bral za příklad Ajax Amsterdam. Nizozemský kolos však nyní světu ukazuje naopak to, jak se to dělat nemá.

V řecké mytologii je Ajax Veliký jedním z nejmohutnějších bojovníků své doby. Je tak silný, že ho nikdo nedokáže porazit. Přesto umírá jako mladý muž, neboť se rozhodne vzít si život, když na konci Trojské války cítí křivdu. Neporazil ho žádný z jeho nepřátel, on sám se nabodne na svůj meč. Totéž lze v současnosti říci o fotbalovém klubu, který nese jeho jméno.

Ajax několik let úspěšně řídila dvojice Erik ten Hag - Marc Overmars. Ten první se vypracoval v jednoho z nejlepších manažerů světa, ten druhý na přestupovém trhu opakovaně dělal správná rozhodnutí, takže se věci nemohly vyvíjet lépe. Jenže jedné chladné únorové noci v roce 2022 začala bublina praskat.

Marc Overmars a Edwin van der Sar se procházejí po postranní čáře. (©Profimedia)

Vyšlo najevo, že Overmars poslal několik nevhodných fotografií a textových zpráv zaměstnankyním klubu. Byl odvolán. Jeho konec byl samozřejmě logické a správné rozhodnutí, následovala ale řada dalších špatných, které dosavadní dominanci klubu proměnily v katastrofu.

Generální ředitel Edwin van der Sar se rozhodl, že nebude hledat přímou náhradu za Overmarse a předal úsek technickému manažerovi Gerrymu Hamstrovi a k němu najal jako pomocníka bývalého hráče Klaase-Jana Huntelaara, jenž do managementu skočil rovnýma nohama bez jediného dne praxe. Sám se pak začal bez větších zkušeností angažovat ve sportovních záležitostech. Bylo to překvapivé rozhodnutí, neboť zrovna jeden z prvních velkých úkolů byl klíčový: najít náhradu za Ten Haga, který odcházel řídit Manchester United.

Jeden špatný tah za druhým

Prvním trenérem Ajaxu po Ten Hagovi se stal velmi překvapivě jeho někdejší asistent Alfred Schreuder, který v poslední sezoně vyhrál belgický titul s týmem FC Bruggy. Také se ale dříve potýkal s velkými problémy v Twente Enschede či Hoffenheimu, a proto jeho volba nebyl přijata zrovna dobře.

Skeptici měli pravdu, Schreuder byl v lednu 2023 propuštěn po sérii sedmi ligových zápasů bez vítězství, které navíc předcházela potupná domácí prohra 1:6 s Neapolí v Lize mistrů. Nebyl to samozřejmě jediný problém. Klubový management vedený Van der Sarem už na začátku sezony prodal Lisandra Martíneze a Antonyho bez adekvátní náhrady.

Brilantního technika Martíneze nahradil hromotluk Calvin Bassey. Představenstvo klubu následně zamítlo přestup Lucase Ocampose za 20 milionů liber a povolilo jen jeho hostování. Vzhledem k tomu, že argentinský středopolař nakonec odehrál jen čtyři zápasy, ukázalo se to jako velká prozřetelnost. Ale už to, že se o takovém obchodu vůbec uvažovalo, bylo znepokojující.

Na konci sezony 2022/23 se Ajaxu nejen nepodařilo obhájit titul, ale nedostal se ani do Ligy mistrů. Van der Sar i Hamstra podali výpověď.

Jednou z posledních věcí, kterou Van der Sar před svým odchodem udělal, bylo jmenování nového sportovního ředitele. Najal bývalého hráče Borussie Dortmund a Arsenalu Svena Mislintata v naději, že bude vhodnou náhradou za Overmarse. Ukázalo se však, že hůře se snad rozhodnout nemohl.

Mislintat v Amsterdamu dlouho nevydržel. (©Profimedia)

Německý manažer začal dělat rychlé změny, díky nimž se s Ajaxem jako první loučil dočasný manažer Johnny Heitinga. A i když si mnozí přáli, aby se do klubu vrátil Peter Bosz, který v celostátní televizi prohlásil, že by byl otevřený návratu, Mislintat neměl zájem.

Místo muže, který prostředí znal a klub dovedl v roce 2017 do finále Evropské ligy, přišel někdo úplně jiný. Byl to šok pro celé Nizozemsko, když Ajax představil nepříliš známého Maurice Steijna, jenž zrovna dovedl Spartu Rotterdam na šesté místo v lize. To byl sice působivý úspěch, jinak toho ale za svou krátkou kariéru Steijn moc nedokázal. Ale hlavně: neměl žádné zkušenosti s prací v klubu tak velkém, jako je Ajax.

Kritické ztráty

Pak se Mislintat zaměřil na přestupový trh a jednou z prvních věcí, kterou udělal, byl prodej Jurriena Timbera do Arsenalu, aniž by měl předjednanou jakoukoliv náhradu. To už bylo moc i na kapitána a klubovou ikonu Dušana Tadiče, který měl pocit, že klub není dostatečně ambiciózní, a proto požádal o rozvázání smlouvy.

Do konce léta odešli také Mohammed Kudus, Edson Álvarez, Davy Klaassen a již zmíněný Bassey. Místo toho, aby Ajax znovu hledal náhradu v superkvalitní mládežnické akademii, jak to bývalo v minulosti běžné, utratil nový fotbalový ředitel více než 100 milionů eur za 11 hráčů, kteří nikdy předtím v Nizozemsku nehráli a ve velkém fotbalu se zpravidla neprosadili.

S manažerem a hráči, které Mislintat vybral, zahájil Ajax novou sezonu ziskem pouhých pěti bodů ve čtyřech zápasech, což je jeden z nejhorších startů do sezony v jeho 123 let dlouhé historii. A aby toho nebylo málo, u fanoušků populární Bosz byl jmenován trenérem konkurenčního PSV Eindhoven a věčný rival se sluní na čele ligové tabulky s perfektní - stoprocentní bilancí.

Problémy však nebyly jen na hřišti, Mislintata začal jeho vlastní klub vyšetřovat kvůli nákupu Borny Sosy. Vyšlo totiž najevo, že agentura, která chorvatského wingbacka Ajaxu dodala, vlastní akcie ve společnosti na analýzu dat, kterou Milsintat založil. To mohlo znamenat, že na přestupu mohl osobně vydělat dost velkou sumu peněz.

De Klassieker

Ajax po tolika zmatcích potřeboval konečně pozitivní výsledek na hřišti. Naneštěstí ho čekal další těžký test - utkání proti úhlavnímu rivalovi Feyenoordu.

Ještě před výkopem zápasu, kterému se v Nizozemsku říká De Klassieker, chaos nabral na intenzitě. Média totiž přinesla zprávy o tom, že Mislintat dorazil na trénink a sdělil hráčům, že v případě prohry skončí trenér a sám se postará o to, aby ti, kteří nepředvádí dobré výkony, byli vyřazeni z A týmu.

Na hřišti to byla jednoznačná záležitost. Už během 20 minut vedl Feyenoord 2:0, a na hrací plochu přiletěl první kelímek. Když o dvacet minut později zvýšili hosté na 3:0, začaly létat světlice a zápas byl přerušen. Po deseti minutách druhé půle přiletěly další světlice, což vedlo k předčasnému konci zápasu. Nespokojení fandové Ajaxu ale neměli dost. Místo toho, aby odešli domů, začali demolovat vlastní stadion a začali se dobývat i do jeho útrob. Na místo rychle dorazilo velké množství policistů, do hry se dostal slzný plyn a práci měly i jednotky na koních.

Fanouškům, kteří už nějaký čas volali po propuštění Mislintata, se večer nakonec přání splnilo. Německý manažer se po roce působení v klubu, kdy nasekal neuvěřitelné průšvihy, rozloučil. Pro cestu z krize ven ale bude třeba udělat mnohem víc.

Kdo má být spasitelem?

V řeckých mýtech a bájích se většinou hrdinové dočkají pomoci od bohů ve chvílích, když ji nejvíce potřebují. Ajax Veliký také jednu takovou pomoc využil. Když se během Trojské války snažil odnést Achillovo tělo z bojiště zpět do tábora, pomohla mu Athéna, bohyně války.

Podobného zachránce klub potřebuje i nyní, kdo jím ale bude, zatím jasné není.

Při jedné z posledních krizí v roce 2010 se v klubu objevil Johan Cruyff a v roli poradce připravil režii malé revoluce. Na jeho doporučení byli do klíčových funkcí dosazeni hráči úspěšné generace Overmars, Van der Sar, Frank de Boer a Dennis Bergkamp, které nasměroval na cestu rozvoje mladých talentů a hraní atraktivního fotbalu. Klub brzy získal čtyři po sobě jdoucí tituly.

Vzhledem k tomu, že Cruyff není mezi živými, příznivci Ajaxu doufají, že se role spasitele ujme Louis van Gaal. Muži, který v roce 1995 vyhrál pro Ajax poslední trofej v Lize mistrů, už údajně byly nabídnuty klíče od kanceláře. Nicméně on sám už vyloučil, že by se ujal každodenní práce, neboť se v současné době léčí s rakovinou prostaty. Nabízí se řešení, že by podobně jako Cruyff přijal třeba jen roli poradce. Vzhledem ke stresu, který by tato úloha obnášela, je však Van Gaalův souhlas nejistý.

Jisté je však to, že pokud se Ajaxu málokdy daří tak špatně, může si za to vždy jen on sám.

Článek byl původně publikován na webu Livesport Zpráv.

Autor: Livesport.cz / Finley Crebolder

Komentáře (77)

Přidat komentář
Rudnevs

Mislintat má jednu víziu - nájsť nové mladé talenty. A za týmto si ide hlava nehlava. Tentokrát to ale naozaj prehnal. Či už ľudskej alebo športovej stránke, mal ten káder obmieňať viacej postupnejšie, nepustiť toľko hráčov alebo priviesť i nejakych skúsených hráčov.

Ja verím, že časom sa viaceré z jeho príchodov aj presadia a Ajax na tom bude zarábať, ale viesť to tam musí niekto iný, Mislintat podľa všetkého musel preč.

Reagovat
lajka30

Graham Potter by byl pro ně ideální.

Reagovat
Panini Calciatore

v tej ich situacii skor Harry Potter

Reagovat
Largo

Reagovat
Frank Lampard 8

To skoro vypadá jak Chelsea z nizozemského wishe.

Reagovat
-R2D2-

Na Chelsea je jediný lepší, že hraje prestižnější soutěž, jinak je to srovnání, nakolik jsi chtěl bejt vtipnej, jaksi absurdní až směšný…

Reagovat
Salfovic

Reagovat
elChe

Pěkné čtení

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
kattos

Totální rozklad je asi přehnané, ale jinak krásné

Ajax se ale zvedne

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Eichel

Ďakujeme za článok

Reagovat
Salfovic

Dokonce jsem si ho i přečetl.

Reagovat
Infeld Prácheňský

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
cr7sux

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Hyrax

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
icemike

Reagovat
Leo Rekordman

Reagovat
Masi

Reagovat
8lampard8

Reagovat
Keboto

Reagovat
FiX

BAN

Reagovat
Keboto

Reagovat
dave30

To jako světlice stačily k ukončení zápasu? U nás létají dělobuchy mezi diváky a bude z toho max. pokuta...

Reagovat
Salfovic

Kde u vás ?

Reagovat
dave30

Nemám další připomínky...

Reagovat
Axelrose

To byla záludná otázka

Reagovat
Salfovic

Za to určitě může jeho duhová podpora.

Reagovat
jackinho10

pěkně napsáno

Reagovat
Thimpu25

článek

Reagovat
772jozef

Každý klub si tým raz prejde hold niektoré viac krát niektoré furt

Reagovat
Jason_

oni su neambiciozny klub len vychovavat a predavat a zarabat...nechapem ako im može niekto fandiť...taka fabrika pre velkokluby

Reagovat
oli9

Proč ne? Vždyť zase vychovaji další. Ta jejich mládež je úžasná a dobré pro všechny a hlavně nizozemský fotbal..

Vždyť pár sezón zpátky hráli jeden z nejhezčích fotbalu v Evropě, v LM dokonce asi nejlepší

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Rozhodne je to sympatictejsi pristup, nez ten klub sanovat zvenci a sekat rok co rok ztraty. O titul budou v Nizozemsku hrat vzdycky, obcas se dostanou hodne daleko i v LM.

Reagovat
Pablos

A jak to asi máš dělat v takových ligách ?

Reagovat
Salfovic

Šejci holt měli místo PSG koupit Ajax.

Reagovat
Rudnevs

Tak ono to práveže môže byť na fandenie zaujímavé. Taký mix veľkoklubu a klubu, ktorý vychováva talenty. Pre mňa vždy bola zaujímavé na sledovanie kluby, ktoré vedia robiť prestupy, a to ako dokážu každé leto zarobiť veľa peňazí a zároveň nakúpiť za zlomok z nich nových, zaujímavých hráčov (Mislintat to prehnal - treba nakúpiť aj skúsených borcov, nie len takéto pokusy; hovorím o minulých rokoch), je skvelá podívaná. Zároveň majú možnosť niečo vyhrať, narozdiel od napr. BVB. A taktiež tú ligu nevyhrávajú furt, občas to vyhrá PSV alebo Eindhoven, čiže keď to vyhrajú, tak sa im to celkom aj ráta.

Druhá vec je, že oni asi ani nemajú inú možnosť. Na to, aby pravidelne bojovali o výhru LM, nemajú dosť kvalitnú ligu. Tí hráči tam reálne ani nechcú ostať kvôli tomu, že proste chcú do PL. To sa Ajax môže aj postaviť na hlavu a nič s tým nespraví. V 90. rokoch pred Bosmanom dokázali vytvoriť supertím plný mladých Holanďanov, ale v dnešnej dobe globalizácie sa to proste už nedá, alebo to aspoň nie je vôbec také ľahké.

Stále lepšie než fandiť tímu, čo nemá šancu sa posunúť nikam alebo tímu, čo vyhráva všetko a už sa ani netešíš, akurát ťa to potom nasere, keď nevyhrá.

Reagovat
Martin9719

Poslední odstavec krásně sedí na Bayern.

Reagovat
stas87

A taktiež tú ligu nevyhrávajú furt, občas to vyhrá PSV alebo Eindhoven

Myslel si Feyenoord nie?

Reagovat
Rudnevs

Ach jasné Samozrejme Feyenoord som myslel

Reagovat
Largo

Reagovat
romeo351

Reagovat
Y.N.W.A

ach, bože

Reagovat
doughty

Ďalší odchovaný na playku kde si môžeš kúpiť všetko a vyhrať všetko. Ajax je jeden z najsympatickejsich klubov sveta ktorý má viac víťazstiev v LM ako City. Futbal sa hraje trošku dlhšie ako posledné dve sezóny

Reagovat
Kinky7

porad pamatuju ten tym v 94-95 to byla parada -

Reagovat
r.mrazik

článek a ne podcast

Reagovat
celestial-

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
mrtvej ofsajd

Reagovat
Keboto

Reagovat
wyqinac

super clanek

Reagovat
SaianSupaCrew

Reagovat
Svandik68

První delší článek na novém EF, který jsem přečetl celý.

Reagovat
Witcher

Dortmund jde v jejich šlépějích

Reagovat
lajka30

Reagovat
Kokesh

Brilantní technik Martínez...

Reagovat
Unai

Pekny clanok

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za super čtení. ...fap...fap

Smrt podcastům!

Reagovat
Axelrose

Pěkné večerní počteníčko

Reagovat
Pony Slaystation

Článek

Reagovat
Mr.Mike

Tak ono se da cekat jednou za cas ze na tym padne krize.. Asi tezko se najde nekde tym kterej bude bojovat rok co rok o titul. Hodne jlicovych hracu odeslo v poslednich prestupacich, tak to by zamavalo s kazdym muzstvem.

Reagovat
Muffi

Kdyz jsem se podival na prestupy, clanek mi prijde dost povrchni a nepresny.

Jiz v loni odesli vedle dvojice k United jeste Onanan, Gravenberch, Mazraui, Haller a Schuurs a nahrady jsou mozna jeste horsi mix nez co privedli letos Bergwijn 31 mega, Wijndal 10, Bassey 22,5, Brobbey 16, Kaplan 9, a Rulli 6.

Letos tam jsou podivne prichody jako Akpom a Ramaj, mozna ten Gruzinec ale vetsina se da pochopit a nejdrazsi Sutalo rozhodne neni no name.

Spolehat na juniorku nejde vecne a za 2 roky pustit zakladni 11 je proste moc.

Reagovat
Kucka

Bergwijn byl hroznej ústřel, to je hráč tak max za 15M.

Reagovat
jáá

Wijndal velké zklamání, od nej jsem čekal hodně, ale i hlavička to trochu nezvládla

Kaplan zraněny 100%

Gruzínci by mohl byt zajímavý

Brobbey byl útočník číslo 1 po odchodu Hallera, fňukat a odešel jako volný hráč. V Lipsku brecel a my ho koupili za palku zpět…Dneska neumí trefit prázdnou bránu ani za boha.

Akpom, vůbec neznám a nechápu, nemohu pro nej najít pozici, ale třeba bufu překvapený.

Bergwijn za ty prachy silenost. Souhlas s tvou cenou. Neviditelný, nevýrazný, s par střípky geniality. Měl dobrý úvod. A furt působí že od 60. minuty už nemůže běhat.

Bassey se snažil, ale kopyto, typologicky nezapadal.

Concecao mohl byt po odchodu Kuduse možný číslo jedna RW, požádal o návrat do Porta z kterého s nenávisti odešel.

Mnoho novych kluků, upozadění kluků z jongu, ale chybí Leader a zkušený playmaker…

Reagovat
smazaný uživatel

Článok ma prekvapil veľmi príjemne a rád som si ho prečítal . Snáď bude podobných ,pomaly až časopisových, článkov pribúdať. Ďakujem

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
St. Pauli

Presne tak, tohle bych si rad precetl i v tistene podobe.

Reagovat
r.mrazik

nezkousel jsi Football club?

Reagovat
Keboto

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Largo

Chybí mi v článku trochu hlubší analýza minimálně těch obchodů na přestupovém poli...

Reagovat
fenixLFC
Reagovat
Largo

Reagovat
jáá

Článek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele