Data z družic napomáhají českým zemědělcům při hnojení. Díky tomu ušetří a jsou ekologičtější

Hospodaření na polích podle satelitních dat – tak to není sci-fi, ale realita některých zemědělských družstev. Data z družice umožňují zemědělcům hnojit jen konkrétní kousek pole, tam, kde živiny chybí. Je to levnější i ekologičtější. Zároveň díky senzorům na traktorech a technice mají dokonalý přehled o tom, co se na jejich poli právě děje.

Sloupnice (Pardubický kraj) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obilí, ilustrační foto

obilí, ilustrační foto | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Tady máme zrovna úhor, to tu bývá hodně podmáčené. Sklidili jsme obilí, ale celé je to jeden blok pole,“ ukazuje hlavní agronom Jaroslav Vaňous.

Přehrát

00:00 / 00:00

Satelitní data pomáhají zemědělcům přesně dávkovat hnojiva na polích

Pokročilé technologie využívá Zemědělské družstvo Sloupnice. „Ze satelitu můžete vidět různý stupeň sytosti zelené barvy a podle toho poznáte slabší a silnější místa pole,“ vysvětluje agronom.

Podle dat pozná míru dohnojení v konkrétních místech. Kde hnojit, kontroluje agronom pomocí technologií od počítače. Na monitoru se zobrazují jednotlivá pole barevně od červené po zelenou, to je podle živin, které v nich jsou.

Pro takovéto zobrazování jsou potřebné volně přístupná satelitní data dálkového průzkumu země a multispektrální kamery, které vyhodnocují půdu i plodiny.

Brambory budou dražší. Pěstitelé jich sklidí méně kvůli suchu, cenu navyšuje i velký zájem o hranolky

Číst článek

„Jsme schopni algoritmicky vytvořit aplikační mapu pro hnojení nebo setí a sázení s využitím různých strategií. Výsledkem je, že se pak tyto data posílají do stroje, který aplikuje hnojivo nebo přípravek na ochranu rostlin,“ popisuje Jiří Musil ze startupu AgData.

Podle těchto dat zemědělci programují třeba ostřikovač hnojiv. „Najezdil třeba 20 pozemků, z nichž některé jezdil jenom část, protože na té druhé polovině byla zásoba živiny dostatečná,“ popisuje Vaňous.

Řidič René v traktoru připojí aplikaci, na které vidí třeba trasování vozu. Agronom přitom může sledovat, kudy na poli projíždí. Do dat v počítači se propisují informace o přívěsu, traktoru i řidiči.

Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme