Vzácný orel stepní zamířil na Kroměřížsko, lákali ho hraboši na polích

  8:54
Pro odborníky byl nejdřív hádankou. Zvláštního ptáka, který lovil na přelomu srpna a září v polích mezi Skašticemi a Břestem na Kroměřížsku, viděla většina ornitologů na našem území vůbec poprvé. Až z fotek jej dokázali identifikovat jako velmi vzácného hosta – orla stepního.

Orel stepní se u nás vyskytuje jen velmi výjimečně. Ornitologové jej pozorovali v polích na Kroměřížsku. | foto: Jaromír Kříž

„Má domov v rozlehlých pláních na sever od Kaspického moře. Do střední Evropy se zatoulá velmi vzácně. V České republice je to jeho pátý výskyt v historii,“ vyzdvihl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Ptáka poprvé objevil jeho kolega Pavel Shromáždil. Není jasné, odkud se vzácný orel do regionu zatoulal, několik dní jej tady udrželi přemnožení hraboši polní.

„Ty zde lovili i další dravci a desítky čápů a volavek,“ upozornil Šafránek. Orel stepní byl pravděpodobně mladší jedinec. Spatřit jej u nás je naprostá rarita.

„Máme hlášený nedávný výskyt z Maďarska a Polska, ale je to výjimka,“ upozornil ornitolog.

Další věcí je, že tento druh je poměrně těžko rozpoznatelný. „Tento byl naštěstí krotší a tolerantnější k přítomnosti lidí, takže se nechal zblízka vyfotit,“ podotkl Šafránek.

Pozorovat orly je zážitek, do regionu létají

Ptáka naposledy pozorovali na začátku září, je ale pravděpodobné, že se mohl přemístit s dalšími dravci jen nedaleko do okolí.

Kalamitní stav hrabošů je pro pozorovatele ptáků vhodnou příležitostí. Na polích u Břestu zaregistrovali také velké množství kání, volavky bílé a popelavé, poštolky či motáky pochopy. Ukázal se také orel královský a několik orlů křiklavých.

Spatřit orla je v tomto kraji pro laika většinou zážitek.

Z Česka skoro vymizel, teď se největší polní pták objevil na Kroměřížsku

„Největší příležitost je pozorovat orly mořské, kteří se drží u vodních ploch, například v Záhlinicích nebo Tovačově,“ popsal Šafránek. „Krásní orli královští se sem dostávají z jižní Moravy, kde hnízdí zhruba deset párů.“

Orli jsou plaší a citliví na lidskou přítomnost, i když si v poslední době částečně zvykají. Je tedy více příležitostí je zahlédnout.

„Bohužel se u nás stále vyskytují lidé, kteří si místo prohlížení chtějí na dravce spíše vystřelit,“ posteskl si ornitolog.

28. února 2023