Ten, kdo nahradil Schicka. Boniface je postrach Bundesligy a trefený jackpot

Ten, kdo nahradil Schicka. Boniface je postrach Bundesligy a trefený jackpot

Dost možná byl pro některé fanoušky na první pohled jen záplatou do té doby, než se uzdraví Patrik Schick. Victor Boniface se ale v útoku Bayeru Leverkusen rozjel takovým způsobem, že ho ze základní sestavy těžko někdo dostane.

Rodák z nigerijského Akure je mezi nejlepšími střelci v evropských ligách. V sedmi odehraných zápasech dal osm branek a na další tři nahrál. Naprosto parádní bilance! V čele útoku Bayeru těží nejen z vynikající podpory Jonase Hofmanna a Floriana Wirtze, ale také ze své urostlé postavy, jež je pro obránce v kombinaci s jeho rychlostí neubránitelnou záležitostí.

Fanoušky i trenéry v Německu však zaujal i svým přístupem a osobností. "Victor představuje pro obranu soupeře skutečný problém: je silný, rychlý a má skvěl náběhy. Navíc má dobrou mentalitu a pracuje pro tým, ne pro sebe. Všechno dělá dobře. Udržuje dobré vztahy s Grimaldem, s Florianem Wirtzem i s Jonasem Hofmannem. Není to jen klasický útočník, ani obyčejný střelec. Je to komplexní hráč,“ má radost trenér Bayeru Xabi Alonso. 

"Už u nás v Norsku jsme poznali, že je to útočník s obřím potenciálem," dodal Ole Martin Arst, který mohl Bonifaceovu zdatnost pozorovat během jeho tříletého působení v Bodø/Glimt (2019-2022). 

Ruch na trase Madrid - Leverkusen: Jakmile zamíří Ancelotti do Brazílie, na San Bernabéu dorazí Xabi Alonso

O jeho charakteru hovoří i to, že se nedávno vrátil do Saint Gilloise, odkud do Leverkusenu přestoupil. "Je příjemné se sem vrátit. Chtěl jsem Union podpořit, když jsem měl volno. Když jsem odsud odcházel, nemohl jsem se rozloučit s fanoušky, proto jsem se chtěl vrátit. Jinak bych měl černé svědomí," svěřil se Boniface pro Nieuwsblad.

A do toho perfektní čísla. O jeho produktivitě byla řeč, nicméně je třeba zmínit, že v pěti bundesligových zápasech zapsal hned tři dvougólové utkání. Stal se tak teprve třetím hráčem v historii soutěže, kterému se to povedlo. Navázal na Erlinga Haalanda a Jana Mattssona, jemuž se to podařilo v roce 1976 v dresu Düsseldorfu.

Něco dalšího? Jistě, střelba. V Bundeslize si Boniface v pěti zápasech připsal už 38 střeleckých pokusů. Hádáte správně, je to rekord ligy. S tím však za mladým Nigerijcem nechoďte. 

"Když jako hráč nasbíráte 38 střel, měl byste skórovat alespoň 25krát. A to se teď nestalo, takže s tím rozhodně nejsem spokojen,“ řekl k tomu.

Moc dobře se na to nemůže dívat Patriku Schickovi. Ten se dostává z operace třísel. A asi ani on nečekal, že mu na hrotu útoku přibude tak velká konkurence. V momentálním rozpoložení je posadit Boniface na lavičku bláznovstvím. Ale kdo ví. Třeba než bude Schick zdravý, bude Boniface dávno někde jinde.

Hložek už načal v Bayeru druhou padesátku soutěžních zápasů. Více než polovinu z nich ale začal z lavičky

Foto: Bayer 04 Leverkusen