Špička současné španělské hudby se v pondělí představí pražskému publiku v DOXu

2. října uvede Orchestr BERG v DOX+ premiérový večer zaměřený na Španělsko.

Na koncert Orchestru BERG v pondělí 2. října od 19:30 v DOX+ dorazí do Prahy skladatelky Elena Mendoza, Raquel García Tomás a jejich o generaci starší kolega José Manuel López López. Díky spolupráci s Institutem Cervantes bude sólistou večera mezinárodně uznávaný akordeonista Iñaki Alberdi. Na programu je mimo jiné multimediální kompozice s elektronikou a videem nebo novinka Petra Hory.

Orchestr_BERG_15A3010 midcopy(c) Pavel_Hejný.jpg
  • Orchestr BERG (©Pavel Hejný)

Španělskou současnou hudbu u nás zná málokdo, a to i přesto, že španělští skladatelé mezinárodního renomé se často usadili v zahraničí,“ vysvětluje ředitelka Orchestru BERG Eva Kesslová. To je mimo jiné případ Eleny Mendozy (*1973), která žije a tvoří v Berlíně, kde je také profesorkou na renomované Universität der Künste Berlin, nebo Josého Manuela Lópeze Lópeze (*1953), který žije a vyučuje v Paříži. Také Raquel García Tomás (*1984) strávila mnoho let v Londýně, doktorát má z Royal College of Music.

Raquel-Garcia-Tomas self-portrait (1).jpg
  • Raquel García Tomás (©Raquel García Tomás)

Jejich hudba zní na prestižních mezinárodních festivalech, v České republice to bude vůbec poprvé. Do výběru se dostalo dílo s videem a elektronikou, barevná kompozice inspirovaná japonskými haiku nebo skladba pro mluvícího akordeonistu a ansámbl. V ní vystoupí špičkový sólista baskického původu Iñaki Alberdi.

Na programu je také světová premiéra nové kompozice od Petra Hory. „Petr často a rád pracuje s abstraktní mluvou nebo zpěvem hudebníků, kteří ve skladbě hrají na své nástroje. Máme tyto výzvy rádi,“ říká Peter Vrábel, dirigent a umělecký šéf Orchestru BERG. „Všichni skladatelé i sólista se díky sérii přednášek, individuálních konzultací a masterclass následně setkají s českými studenty a profesními kolegy. Jde o otevřené akce, které se uskuteční ve spolupráci s Akademií múzických umění a Pražskou konzervatoří, vítán je kdokoliv,“ doplňuje Eva Kesslová.

Hora_Petr_DSC0267 (c) Karel Šuster.jpg
  • Petr Hora (©Karel Šuster)

Úvodní foto: Elena Mendoza (©Guillermo Mendo)

Podcast