Hlavní obsah
Lidé a společnost

Propagátor gilotiny byl proti trestu smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons, Public domain

Popravy gilotinou byly dlouho veřejnou záležitostí v období Velké francouzské revoluce.

Francouzský lékař a politik Joseph Ignace Guillotin bývá považován za vynálezce gilotiny, ale ve skutečnosti ji pouze propagoval jako humánnější formu trestu smrti a doufal, že tím přispěje k jeho úplnému zrušení.

Článek

Joseph Ignace Guillotin (1738-1814) působil jako profesor literatury, zajímal se o umění, ale současně se věnoval studiu medicíny v Paříži, které zdárně dokončil v roce 1770 a stal se tak lékařem. Když byl politikem, navrhoval způsob rychlejší formy trestu smrti, než tomu bylo doposud.

Foto: Wikimedia Commons, Public domain

Portrét lékaře a politika Josepha Ignace Guillotina (1738-1814)

V době propuknutí Velké francouzské revoluce v roce 1789 se Guillotin stal poslancem v Ústavodárném shromáždění, jehož úkolem bylo vytvoření Ústavy. Jedna věta uvedená v zákoně z roku 1791, která je také jedním z hesel revoluce, zní:

Všem odsouzeným na smrt bude setnuta hlava.

Guillotin díky funkci poslance mohl propagovat oficiální stínání hrdel mechanickým zařízením, které se mu vedle popravy mečem jevilo jako humánnější, spolehlivější a méně bolestivé. Nebyl zastáncem veřejných poprav, a proto jeho snahou bylo také docílení toho, aby popravy nebyly tolik na očích, a pokud nemohl být trest smrti zcela zrušen, aby se staly alespoň soukromou záležitostí a nechodili se na ně dívat lidé a rodiny s dětmi.

Gilotina

Přestože nástroj s dřevěnou konstrukcí a šikmou čepelí nese název gilotina, možná vás překvapí, že Guillotin není jejím vynálezcem, ale pouze propagátorem. Konstrukci určenou k dekapitaci (stětí) navrhl chirurg Antoine Louis, a proto se zařízení určenému k popravám dříve říkalo louison nebo louisette. První prototyp gilotiny pak vyrobil Tobias Schmidt. Teprve později se ustálil název gilotina, po jejím propagátorovi.

Zařízení na podobném principu byla využívána už před rokem 1300 v Německu, Velké Británii a Itálii.

První gilotina byla veřejnosti ve Francii představena 11. dubna 1792. Vzhledem k tomu, že popravy byly veřejné, gilotina byla umístěna na pařížském náměstí Carrousel a zůstala zde až do května roku 1793. Poté byla umístěna na méně frekventovaném místě, ale popravy gilotinou byly veřejné až do roku 1939 a oficiálně posledním člověkem, který zemřel pod gilotinou, byl Hamid Djandoubi obviněný z vraždy mladé ženy. Jeho poprava se uskutečnila 10. září 1977. Úplného zrušení trestu smrti se Francie dočkala až 9. října 1981.

Lidmi, jejichž život byl ukončen pod gilotinou, byli například Ludvík XVI, Marie Antoinetta, Maxmilien Robespierre, ale i spousta dalších.

Gilotina v pankrácké sekyrárně

Gilotina byla ale nechvalně známá také v české historii, kdy ji v období druhé světové války používali němečtí nacisté k popravám svých českých odpůrců. Nacisté gilotinu umístili v pankrácké sekyrárně v dubnu roku 1943, popravčím byl kat Alois Weiss a tímto způsobem zde zemřelo 1075 lidí, přičemž poslední poprava se uskutečnila 26. dubna 1945.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz